zenész évfoduló élete Jimi Hendrix Dörök Vanda születésnap
Jimi Hendrix valódi meteorként jelent meg a '60-as években. Vakító fénycsóvaként tűnt fel az éjszakai életben, hogy aztán néhány röpke év alatt elégjen a zeneipar pusztító légkörében.

Nemcsak a pszichedelikus rock kedvelői kapkodtak levegőért, ha gitárt vett a kezébe - a nők sem menekülhettek delejes karizmája elől.

Linda Keith, a jó tündér

Linda Keith New Yorkban, a Cheetah Clubban hallotta először Jimit. És hogy az élet milyen huncutságokra képes, mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez a fiatal Vouge címlaplány nemcsak a blues szerelmese volt, de Keith Richards-é, a Rolling Stones gitárosáé is. A magánéletében visszahúzódó Jimi a színpadon teljesen átadta magát a zenének: improvizációi, féktelen előadásmódja és már-már erotikus szenvedélye Lindát is teljesen magával ragadta. Azonnal be is mutatta Jimit az Animals menedzserének. Innen már egyenes út vezetett a világhírnévhez.

Forrás: ANP/AFP/Kippa

A legenda szerint Keith Richards nemcsak Linda szerelmén osztozott Jimivel, hanem a fehér Fender Stratocaster gitárján is. A románcnak végül a nő édesapja vetett véget, amikor a Cafe Au Go-Góban tartott koncertről rángatta ki az alig 20 éves lányt. Jimi nem bánkódott sokat barátnője után, Londonba utazott, hogy letaszítsa trónjáról a Beatlest és átvegye tőlük a koronát. Itt ismerkedett meg valódi szerelmével, Kathyvel.

Kathy Etchingham, a Foxy Lady

Kathy már a megismerkedésük estéjén Jimi hotelszobájában kötött ki, reggel azonban Linda őrjöngve rájuk rontott. Ordibált, tört és zúzott, végül rájuk támadt a keze ügyébe kerülő fehér Fender gitárral. A hiszti azonban nem segített: Kathy és Jimi innentől kezdve egy párként éltek együtt. Az első hónapok csodálatos harmóniában teltek. A férfi először érezte úgy, hogy valaki igazán törődik vele. Nem csoda, mert alkoholista édesanyja elhagyta a családot, testvére intézetbe került, és onnantól bántalmazó édesapja nevelte.

Legendák szólnak arról is, hogy Jimi első gitárja egy felhúrozott seprűnyél volt, azonban a valódi első gitárját az apjától kapta. Autodidakta módon tanulta meg használni, ez a magyarázata annak is, hogy balkezesként jobbkezes gitáron, fordítva játszott.

A Kathyvel való kapcsolata mégsem tartott sokáig. Hiába a vudu szeánsz (levágott egy tincset a lány hajából, amit vudu rituáléval megbűvölt, hogy örökké együtt maradhassanak), sajnos nincs az a varázslat, ami hosszú távon egy drogos és alkoholmámorban élő férfi mellett tartson egy nőt. Így végül szétváltak az útjaik.

Az örök szerelem: a zene

Bár a nők váltották egymást az életében, a zenéhez örökre hű maradt. A delta és mississippi blues miszticizmusa volt rá a legnagyobb hatással, amit úttörő zenei megoldásaival (pl: torzító pedálok) újraértelmezett és fogyaszthatóvá tett. A színpadon valódi vudu sámánként bánt a gitárjával, hol a fogaival játszott, hol extázisban szétverte és felgyújtotta a hangszert. Őszintén hitte, hogy a zenéje az "elektronikus egyház és mágia"...

Devon Wilson, a grupi

Jimi végül Devon oldalán tűnt fel, akivel hamar rákaptak a heroinra. A lány hivatásos grupi volt, azok között is az egyik legkülönlegesebb, fekete bőrszíne miatt, és nyíltan felvállalta biszexualitását. Igazi nyitott kapcsolatban éltek, annyira, hogy állítólag Devon még a kedvese 27. szülinapi partijáról is elrohant, hogy szexeljen Mick Jaggerrel. Ez a kis fiaskó ihlette a Dolly Dagger című számot.

Ez az időszak már se fényes, se csodás nem volt Jimi életében: nemcsak a nőtől távolodott el, de szakmailag is elveszítette önmagát. Félresikerült koncertek, kiábrándultság és kudarcok jellemezték. Két nappal értelmetlen halála előtt szó szerint kifütyülték a koncertjén. 1970. szeptember 18-án aztán részegen túladagolta az altatóit, és belefulladt a saját hányásába.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.