szerelem Kozmutza Flóra Dely Diana József Attila
Nevét említve legtöbbünk számára József Attila ugrik be elsőre, pedig nemcsak az ő nagy szerelme, de Szabó Lőrinc sokáig titkolt múzsája és Illyés Gyula hitvese is volt.

Flóra filozófiából doktorált, majd a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát is elvégezte. Az egyik tanára bízta meg - több művésszel együtt - József Attila kivizsgálásával is. Az általa elvégezni kívánt teszt kudarcba fulladt a költő furcsábbnál furcsább válaszai miatt. Kettejük kapcsolata pedig ezt követően románcféleséggé avanzsált.

Az ismeretségük mindössze kilenc hónapon át tartott. A nőt épp annyira riasztotta Attila habitusa, vehemens szerelme, mint amennyire hízelgő volt számára a neki íródott költemények hada. A költő szinte ismeretlenül, már a második találkozásuk alkalmával feleségül kérte. Bár a nő világossá tette, hogy részéről ez a kapcsolat baráti természetű, a levélváltásaik, találkáik nem szakadtak meg. Belvárosi találkozók, Duna-parti séták, kórházi és otthoni látogatások követték egymást.

József Attila furcsán, kettősen viselkedett a nővel: hol ostromolta, hol féltette, óvta, hol két kezével fojtogatta, hol épp a halálos szerelmével üldözte Flórát. Levélváltásaikból tökéletesen érződik, hogy József Attila mennyire kétségbeesetten, mégis őszintén és komolyan vágyott erre a nőre. Ugyanakkor határtalan szerelme - kvázi rajongása - hatalmas terhet rótt a pszichológusnőre.

Flóra hol baráti szeretetből, hol szakmai elhivatottságból nem tudta magára hagyni a költőt, mert pontosan tudatában volt annak, hogy a világon - legalábbis József Attila világában - ő az egyetlen, aki örömöt, fényt, boldogságot hozhat az életébe, nélküle minden értelmét vesztené.

Flóra jelentette a reggeli ébredést, az éjjeli nyugalmat, ő jelentette az életet, a mindenséget. Ezért nem tehette meg, hogy magára hagyja azt, aki rá tette fel az életét. De a heves szerelmi vallomások, a világmindenséget jelentő érzelmek ellenére többször is előfordult, hogy József Attila nem jelent meg az előre lebeszélt randevúkon, ami miatt a fiatal nő csalódott volt.

Vajon mi zajlik le annak a lelkében, aki ilyen jellegű, ijesztő, mázsás súlyú szerelmi teherrel kénytelen élni? Vajon Flóra belement volna kettejük kapcsolatába, ha nem érzi fenyegetve Attila életét? Vajon boldog házasságban éltek volna, ha a tragédia nem következik be?

József Attila is pontosan érezte, hogy Flóra szerelme valójában nem az övé, hiába ígérte neki a kezét, és hiába hagyta, hogy a közös jövőjüket, a karácsonyi esküvőjüket tervezgesse. Illyés Gyula volt az, aki Flóra szívét birtokolta, de mivel a pszichológusnővel együtt aggódott a költő életéért, ezért beleegyezett kettejük házasságába.

De a sors közbeszólt: József Attila élete idejekorán tragikus véget ért. Flórát és későbbi férjét mindvégig kísértették a történtek, a tragédia után életük kvázi pokollá vált - sokan kettejüket okolták a költő szerencsétlensége miatt. Illyés Gyula halálát követően felesége napvilágra hozta a József Attilával való levelezésének megmaradt darabjait - a becsületük tisztázása végett.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.