emlékezés életút Singer Merrit Isaac singer varrógép nőcsábász B. Barbi születésnap
A "Meghajtalak, mint Singer a varrógépet" mondás hallatán sokan sok mindenre gondolunk. De nagy valószínűséggel nem arra a színész, feltaláló, sikeres üzletemberre, akit bigámia miatt jelentettek fel.

Legalább 4 nőtől született - több, mint 20!!! - gyermeke, akikről szintén senki sem zeng ódákat. A varrógép és számos gyermek atyja ma lenne 208 éves.

Már az apja sem elégedett meg egyetlen családdal...

Édesapja eredeti születési családneve Reisinger volt, és egyesek szerint magyar gyökerekkel is rendelkezett. Német bevándorlóként érkezett Amerikába. Az idősebb Singer házasságaiból (2) született gyermekek száma vitatott: hol 9, hol 10 gyermekről lehet olvasni. Vagyis nem tudjuk, hogy Isaacnak pontosan hány testvére volt.

Forrás: Wikipedia

Színész akart lenni, de feltaláló lett belőle!

Isaac-et egész életében vonzotta a színészet. Szabadalmaztatott egy bányában használatos fúrót is, és a bevételt egy színi társulatba fektette be. Szerencsére az eredmény kudarc lett, így kénytelen volt tovább foglalkozni a gépek javításával.

Singer nem feltalált, hanem lényegében továbbfejlesztett egy varrógépet. Ennek köszönhetően született meg az otthoni használatra és tömeggyártásra is alkalmas varrógép. A Singer féle varrógép szabadalmaztatására 1851-ben került sor.

Singer a szabadalmi díjat, valamint a világhírű Singer vállalat induló tőkéjét is kölcsönözte. Azon kevesek közé tartozott, aki akkoriban megbízott igazgatót használt a vállalata irányításához.

Marketing, használati útmutató, garancia

Cége modernkori, agresszív üzletpolitikát folytatott: szórólapokat terjesztett, eladó- és szervizhálózatot hozott létre. Az újabb és újabb modelleket mindig nagy hírveréssel dobta piacra. Elsők között biztosított részletfizetési lehetőséget a vásárlóknak, és használati útmutatót tett a gépek mellé, továbbá bevezette a garanciaszolgáltatás rendszerét.

Forrás: Wikipedia

Házasság itt, gyerek ott!

Első, 19 évesen kötött házassága papíron közel 30 évig tartott, két gyermekük született.
Ám az ifjúkori vándorlása közben megismerkedett egy színésznővel is, akivel még hivatalos válása előtt családot alapított. 1937-ben még mindkét asszonytól született 1-1 gyermeke.

Második "felesége" - igazából élettárs, akivel 10 közös gyermekük volt - 25 év után bigámiával vádolta meg az üzletembert, persze nem alaptalanul. Mint kiderült, további két - azaz összesen 4 - családja volt a dúsgazdag férfinak. Ezt a hírnevén esett csorbát nem tudta helyreállítani, így Európába költözött.

Forrás: Wikipedia

Az európai útra a negyedik "felesége" - aki cégének alkalmazottja volt korábban - kísérte el, de ez persze semmire sem volt garancia. Isaac újra házasodott, és Angliában telepedett le egy újabb, ötödik arával, akivel élete végéig együtt maradtak. Ő volt hivatalosan a második felesége és később az özvegye is. A cégtulajdonos számos korábbi kapcsolatából származó gyermekével élt 115 szobás házában.

Összesen tehát 5 nőtől több, mint 20 gyermeke született. Állítólag 24 gyermekéből 22 maradt életben, akiket végakaratában is elismert. A gyermekek számában azért akad némi ellentmondás, de egy biztos: elég sokan osztoztak az örökségén, miután 63 éves korában elhunyt.

És nem, Isaac Merritt Singert nem tüntették ki irodalmi Nobel-díjjal. A név ugyan kísértetiesen hasonló, de ezt az elismerést egy zsidó-lengyel származású amerikai író kapta, aki Isaac Bashevis Singer névre hallgat.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.