emlékezés életút író költő B. Barbi születésnap Déry Tibor évforduló
125 éve ezen a napon született egy Baumgarten és egy Kossuth díj tulajdonosa: Déry Tibor. Az író, költő élete igen kalandos - magánélet és karrier terén is. Sztrájkvezér, közszeméremsértés vádlottja, politikai nézetei miatt többszöri börtönlakó, akiről díjat neveztek el.

Jól tudott németül, franciául, de az angol és a spanyol szövegeket is megértette - ennek köszönhetően mindenütt otthon volt. Élete során rengeteget utazott, számos országban megfordult.

A jómódú Deutsch - később Déry - család első, beteg gyermekeként látta meg a napvilágot. A diagnózis csonttuberkulózis volt, emiatt gyerekkorában sok időt töltött külföldi szanatóriumokban, többször megoperálták.

1917-ben Lia címmel erotikus tárgyú alkotását beküldte egy regénypályázatra, amivel második helyezést ért el. Ennek ellenére a versenyt meghirdető lap nem közölte a művet, helyette a Nyugat hozta le. A mű miatt pert indítottak ellene, a vád: szeméremsértés. A kiszabott pénzbüntetést egyesek szerint a Nyugat fizette ki, míg mások szerint édesanyja rótta le a tartozást.

24 évesen sztrájkot szervezett nagybátyja gyárában, ami akkoriban Európa egyik nagyobb fakitermelő és feldolgozó vállalata volt. A cég vezetését nagybátyja neki szánta, de erre nem került sor. A sikeres lázítás miatt - érthető módon - elbocsátották.

Forrás: Wikipedia

Édesapja öngyilkossága után - aki kiugrott az 5. emeletről, miután államosították a budapesti, Wesselényi utcai bérházát -, 1920-ban került sor első házasságára a titkárnő Pfeiffer Olgával. Éltek Bécsben, Németországban, majd kis időre Párizsban telepedtek le. Innen kártya és egyéb adósságok miatt kellett távozniuk, és továbbálltak Olaszországba. Az utazások során alkalmi munkákból tartotta el kettejüket: volt bolti szolga, bélyegkereskedő, de nyelvtanár, újságíró is.

Budapestre visszatérve nem akárkivel, a nála idősebb Karinthy Frigyesné Böhm Arankával folytatott szerelmi viszonyt. Egyébként Arankát több korabeli művésszel - nem alaptalanul - is hírbe hozták. Déryvel való kapcsolatának az vetett véget, hogy az író rajtakapta a nőt egy hegedűművésszel. "Szerette a nyilvánosság veszélyét, izgatta a mások előtti szeretkezés lehetősége" - írta róla Déry. Viszonyukról az Ítélet nincs című önéletrajzi munkájában ír, ami szintén nem mellőzi az erotikát és kora közfelháborodását sem.

A viszony alatt elvált Olgától, majd két újabb házasság következett. Oravecz Paula írónő a második, Kunsági (Hullmann) Mária Erzsébet színésznő pedig a harmadik felesége volt. Böbe és Déry - a barátok megbotránkozása ellenére - végül életük végéig együtt maradtak. A károgóknak, akik Böbe fiatal kora miatt hüledeztek, egyáltalán nem lett igaza: boldogok voltak, a nő pedig a nagy korkülönbség ellenére is kiváló feleségnek bizonyult. Gyermekük nem született, Niki nevű kutyájuk fontos szerepet töltött be az életükben.

Forrás: Wikipedia

A II. világháború alatt - zsidó származása ellenére - nem vonult gettóba, édesanyjával bujkált. Öccse, akiről csak felnőtt korában tudta meg, hogy csak a féltestvére, nem tért vissza Auschwitzból. Ezen időszak alatt álnéven jelentek meg művei.

1957-ben letartóztatták, és 9 év börtönre ítélték. Klausztrofóbiája, életkora és egyéb betegségei miatt nehezen viselte a börtönéveket. Szerencsére a fogházban kapott külön dolgozószobát, így tudott alkotni. Édesanyja ekkorra már 90 felett volt, ezért titkolta előtte, hol is tölti a mindennapjait. Külföldi utakról írt neki, amely színjátékba Böbe is beszállt. A nemzetközi nyomásnak és felesége kitartásának köszönhetően pár év után amnesztiával szabadult. Sajnos édesanyja ezt már nem élte meg.

Az egyik legismertebb művét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválrólt, a szabadulása után írta, amiből nagysikerű musical is készült Presser Gábor közreműködésével. A fentieken túl több könyvét is megfilmesítették, mely közül az egyik - Szerelem - a Cannes-i filmfesztiválon elnyerte a Zsűri díját. A tiszteletére létrehozott Déry Tibor-díjat először 1984-ben adták át.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.