halál feleség életút Herczeg Zsuzsa életrajz Karinthy Frigyes író házasság
A legtöbb házasságban vannak viták. Hol több, hol kevesebb. Nincs ez másként a híres íróknál sem. Karinthy például a második feleségével veszekedett sokat. Mégsem tudott élni nélküle, és végül ő lett a veszte.

Maga az író nyilatkozott arról, hogy mi köti az ő Arankájához. "A kíváncsiság. Az, hogy kiszámíthatatlan és sohasem unalmas. Hogy nem tudható, mi lesz a következő lépése. Mint amikor a vadász párducra vadászik, és ráfogja fegyverét, de az csütörtököt mond. És a vadász utánaugrik egy késsel a kezében. Ott harcolnak életre-halálra, menekülés nincs. Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék." Hát Karinthy - csúnyán fogalmazva - bele is döglött... Böhm Aranka valóban a sírba vitte.

Forrás: Wikipedia

A nővel telefonbetyárkodás közben ismerkedett meg. Na, nem ő, hanem Aranka betyárkodott unalmában. Egy szánkóbaleset következtében szobafogságra volt ítélve, így aztán a barátnőivel azt találták ki, hogy unaloműzésként telefonálgatnak. Az Újságíró Kört hívták, és írókkal akartak beszélni. Szép Ernőt kérték, de mivel az nem volt épp a klubban, Karinthy vette fel a kagylót. A válófélben lévő nő és a nem sokkal korábban megözvegyült író sorsa ezzel meg is pecsételődött.

Viharos házasság

Az esküvőt még megismerkedésük évben megtartották, és bár vittek gyerekeket a kapcsolatba, közös gyermekük is született. Nem mondhatni azonban, hogy a hűség mintaképei lettek volna, mindketten csalták a másikat.

A nőnek egyébként sem tudtak ellenállni a férfiak, szépsége és okossága megbabonázta őket, ő pedig ki is használta ezeket az alkalmakat. Korábban többek között Ady szeretője volt, de Karinthy mellett is bőven akadtak afférjai. Férje titkára, Gratzner Géza rejtvényfejtő és Zukmann Béla hegedűművész éppúgy a szeretői közé tartoztak, mint az ismert és elismert költő, író, Déry Tibor.

Nem csoda, hogy ennyien beleszerettek, hiszen barátnője szerint ellenállhatatlan erotikus kisugárzása volt, melyet csak még jobban felerősített borotvaéles, gúnyos szelleme. A pszichológia szakot végzett és orvosi vizsgát tett nő rendelője nem ment túl jól, de a mindennapi társas életben annál több hasznát vette tudásának.

Forrás: Shutterstock

Korábban megkérdezték tőle, miért háborítják fel a férje kicsapongásai, amikor ő maga is hűtlenkedik, mire azt válaszolta: "Elég gyalázat, hogy tűri, én nem tűröm." Nem is tette. Pszichológus vizsga ide vagy oda, ő sem volt elég erős ahhoz, hogy a másik félrelépését elnézze, és olyasmit tett, amit senkinek sem szabadna, főleg más bűne miatt.

Amikor férje egy alkalmi szeretője miatt elköltözött a lakásukból, öngyilkosságot kísérelt meg - talán, hogy a férfiban bűntudatot keltsen. Karinthy pedig rögtön rohant hozzá a szanatóriumba.

Más dolgokban is egyformák voltak, hiszen az asszony - bár elvárta, hogy magas életszínvonalat biztosítson neki a férje -, a pénzt éppúgy nem tudta beosztani, mint hites ura. Az állandó összejövetelek, amiket a lakásukban rendeztek, felemésztették a bevételeiket.

Egy banális kávé

Két évvel az író agyműtétje után egy siófoki nyaralás alatt a feleség a barátaik előtt rászólt a férjére, amikor az szürcsölve itta a kávét: "Úriember nem csap lármát a feketéjével. Neveletlen kamasz." Szó szót követett, és a rápirításból hatalmas perpatvar kerekedett. Pohártörésig fajult az eset. Az író olyan dühös lett, hogy felment a szobájába. Egy óra múlva agyvérzésben meghalt.

Aranka magát vádolta, és örökre megbocsáthatatlannak érezte a "tettét". Az élete tönkrement, folyamatos nélkülözésben élt, majd tragikus körülmények között hunyt el. A második világháború idején abból a kórházból hurcolták el, ahol éppen dolgozott. Auschwitzban arra hivatkozott, hogy orvos, de nem törődtek vele, pedig állítólag Mengele, egykori bécsi kollégája megismerte. Szemtanúk állítása szerint heves vérmérsékletének köszönhetően felpofozta az őt őrző katonát, így azonnal agyonlőtték. 51 éves volt.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.