John Lennon zenekar élete Beatles zeneszerző énekes Dörök Vanda évforduló
Örök kérdés: vajon meg lehet szelídíteni a rosszfiúkat? A legtöbben azt mondják, hogy maximum csak álmainkban. És mégis, mi, nők, olyan anyagból lettünk összegyúrva, hogy minden figyelmeztetés ellenére újra és újra megpróbálkozunk vele.

Néha mély sebeket okozunk magunknak és elbukunk, néha pedig történelmet írunk vele. És hogy mikor érdemes mégis próbálkozni? Nos, talán akkor, ha valóban érdemes rá a férfi. A kételkedőknek és a reménykedőknek álljon itt John Lennon és Yoko Ono tanmeséje!

Miért pont az ő sztorijuk?

Hát csak azért, mert a mi jó John Lennonunk - Yokoval való találkozásáig - egy igazi faszkalapként viselkedett. Nem is csoda, miután az apja elhagyta a családot, és az édesanyja lemondott a nevelésének jogáról. A kis Lennont a nagynénje nevelte fel, bár folyamatos és szoros kapcsolatot ápolt az anyjával. Az iskoláiban bukdácsol, züllik, verekedik. Az egyetlen dolog, ami foglalkoztatja, az a zene. Tinédzser korában éri a legsúlyosabb tragédia: édesanyját halálra gázolják.

Innentől John érzelmileg teljesen elérhetetlenné válik, bezárkózik és minden ellen lázad. Egyedül Paul McCartney-t engedi közel magához, sorstársak lévén - mindketten hamar elveszítették az anyjukat. Hamarosan saját zenekart alapítanak, és Brian Epstein kőkemény menedzseri munkájának köszönhetően kialakul a végső formáció: a The Beatles.

Forrás: AFPforum

Az érzékeny és sebzett lelkét agresszióval takargató John a gyors és mindent elsöprő sikerre utcai verekedésekkel és drogfüggőséggel reagál. Márpedig a Beatles szinte azonnal a világhíressé vált, szó szerint berobbant a slágerlisták élére, ami már önmagában is jelentős stresszel jár egy teljesen ép lelkű embernek is. A zenekar tagjai körül akkora a felhajtás, hogy a koncertjeiken nem lehet hallani a zenét a rajongók sikoltozásaitól.

A turnék és a gyorsan jött hírnév elől John egy régi osztálytársnőjénél, Cyntia Powellnél keres menedéket. Azonban a kapcsolatuk minden volt, csak jó nem. Lennon saját bevallása szerint rendszeresen megcsalta a feleségét, olykor néhány pofont is kiosztott, és elsőszülött fiát Juliant (akit anyjáról nevezett el) sem burkolta be atyai szeretettel.

A családot elhanyagolta, és fiára leginkább csak kritikán aluli megjegyzéseket tett. "Whiskysüvegből jött ki egy szombat este" - utalva arra, hogy nem kívánt gyermek az életében. Ki gondolná, hogy ez az agresszív, kötekedő és elveszett gombafejű lesz később az egyik legnagyobb békeaktivista?

Pedig ez történt, csak épp kellett hozzá a nagybetűs Nő - aki megtalálta a lelkéhez vezető utat -, Yoko Ono. A nő elixír volt John sebeire. Ő volt talán az egyetlen ember a Földön, akinek sikerülhetett leföldelnie John destruktivitásba hajló kreatív energiáit, és életét olyan mederbe terelte, amiért nem lehetünk elég hálásak neki. Célt és értelmet adott a férfi lázadó természetének.

Forrás: AFPforum

A még bőven házas Johnt Cyntia jóformán in flagranti találta Yokoval - azonnal válás is lett belőle. Ettől kezdve John és Yoko egy emberré váltak. John egy lépést sem volt hajlandó megtenni a biztos pontot jelentő nő mellől. A lemezfelvételek alatt sem váltak meg egymástól, sőt, állítólag még wc-re sem mentek ki egymás nélkül.

A Beatles feloszlása Epstein halála után borítékolható volt, a rajongók azonban Yokót okolták ezért. John erre reagálva el is vette kedvesét, és hozzá méltó módon felvette felesége nevét, így lett John Winston Ono Lennon.Yoko hatására John elkötelezett békeaktivista lett, zenéiben hevesen támadta a vietnami háborút, a rasszizmust, a szexizmust és a nők diszkriminálását.

Híres "ágy tüntetése" alatt vették fel a "Give Peace a Chance" című dalt, ami a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett. Yoko keze munkája által a macsóból igazi feminista lett, és amikor megszületett gyermekük, Sean, Lennon úgy döntött, hogy ő marad otthon a fiukkal. Vegetáriánus lett, felhagyott a heroinnal, és igazi családapává vált. 1980. december 8-án épp 5 éves kisfiához indult jó éjszakát kívánni, amikor merénylet áldozata lett.

És mi a tanulság? "Az élet az, ami megtörténik veled, miközben azzal vagy elfoglalva, hogy egyéb terveket szövögetsz." - John Lennon

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.