sanzon Edith Piaf élete Radakovics Viki évforduló sanzonénekes
A franciák nemzeti énekesnőjének szokták hívni Édith Piafot - nem véletlen, hiszen dalait aki akár csak egyszer is meghallgatta, nem feledi többé. Hangját hallva felsejlik előttünk a könny áztatta női arc, az összetört szív - szinte süt belőle a szenvedés, a fájdalom, a gyötrődés.

Élete fő eseményeit végiggondolva azonban ez egy cseppet sem meglepő: szakmai sikereitől eltekintve ugyanis az énekesnővel egyáltalán nem bánt kegyesen a sors. A férfiak, akikhez érzékeny szálak fűzték, többségében eltaszították és csak fájdalmat okoztak neki - vagy csak ideig-óráig tartott az öröm, amit mellettük érezhetett.

"Éhes voltam. Fáztam. De szabad is voltam."

A városi legenda szerint a lakásuk előtti lépcsőn született Édith Giovanna Gassion néven, ám ez bizonyos kórházi iratok szerint nem igaz. Erre a füllentésre semmi szükség ahhoz, hogy gyermekkorát nyomorúságosnak lássuk - ugyanis enélkül is az... Anyja - aki egy lecsúszott, iszákos wannabe énekesnő volt - két hónapos korában elhagyta.

Ezután a nagymamája "nevelte" egy normandiai bordélyházban, amit ő vezetett. A kis Édith három éves korában egy betegség következtében elvesztette a látását - azonban egy állítólagos csoda folytán hétévesen vissza is nyerte, miután napokig imádkozott Szent Terézhez és a sírjához is elzarándokolt.

Forrás: AFPforum

Ekkortájt vette magához az apja, aki cirkuszi mutatványos volt. Édith is fellépett velük énekes számokkal - ám amint lett alkalma elszökni, meg is tette. Tizenévesen szó szerint az utcán élt, nem egyszer előfordult, hogy pincékben kellett aludnia, és patkányok voltak a hálótársai.

Tizenhét éves korában teherbe esett, ám gyermeke apjával sosem házasodtak össze. A kislány két éves sem volt, mikor szakítottak, és a kicsi nem sokkal később agyhártyagyulladásban meghalt.Édith évtizedekkel később vallotta be: a temetést úgy tudta csak kifizetni, hogy pénzért lefeküdt egy férfival.

"Használd a hibáidat, használd a hátrányaidat! Akkor csillag leszel."

Kvalitásainak és talán szerencséjének köszönhetően a nyomor nem kínozta sokáig: még húsz éves sem volt, amikor egy klubtulajdonos, Louis Leplée meghallotta az utcán énekelni. Innentől kezdve karrierje egyenesen ívelt felfelé.

Mecénása megtanította, hogyan "éljen" a színpadon, és a védjegyévé vált fekete outfit is Leplée fejéből pattant ki. Ahogy "Piaf" név is, ami kis verebet jelent. A klubtulajdonos nagy hírverést csapott az első fellépése előtt, aminek köszönhetően özönlöttek a vendégek a klubokba, ha ő állt színpadra.

Forrás: AFPforum

Ám az öröm nem tartott sokáig, ugyanis Leplée-t egy évvel később meggyilkolták, és Édith is a gyanúsítottak között volt. Nevét idővel tisztára mosták, de jobbnak látta egy időre elhagyni Párizst. Visszatérte után azonban ismét mellé szegődött a szerencse, sorban adta ki a lemezeit, a fellépések szinte egymást érték.

"Azt hiszem, a szerelemért keserű könnyekkel kell fizetnünk."

Míg karrierje szárnyalt, a magánélete romokban hevert. Élete során számtalan viszonya volt - nem ritkán nős férfiakkal -, de mind közül a francia bokszolóhoz, Marcel Cerdanhoz fűzték a leglángolóbb érzelmek. Szerencsétlenségére ő is is nős volt, három gyerekkel... Ennek ellenére ők voltak a '40-es évek Franciaországának leginkább imádott sztárpárja. A szerelemtől teljesen elvakulva, Piaf megírta a "L'Hymne d'Amour" (A szerelem himnusza) című dalát, melyben azt sorolja, mi mindenre lenne képes a szerelméért.

Alig egy hónappal ezután Marcel New Yorkba tartott éppen Édith-et meglátogatni, ám sajnos sohasem érkezhetett meg: halálos repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.

Piaf persze magát hibáztatta, hiszen Marcel félt a repüléstől, de ő addig győzködte, míg be nem adta a derekát. Az énekesnő teljesen összeomlott szerelme halála után, bánatát alkohollal és drogokkal próbálta elnyomni. A későbbiekben voltak még kapcsolatai, de egyik férfihoz (a férjeihez sem) fűzték olyan mély érzelmek, mint az ő Marceljéhez.

Forrás: AFPforum/ Photo12/Archives du 7e Art/Les Films 13/Les Films 13

Amint az a fentiekből is látszik, Édith élete korántsem mondható viszontagságoktól mentesnek, fájdalomból és szenvedésből bőven kijutott neki. Ám ennek minden bizonnyal így kellett történnie... Máskülönben valószínűleg a művészi teljesítménye sem lenne olyan értékes, hogy még évtizedekkel a halála után is mindenki tudja, hogy ő volt a francia sanzon nagyasszonya.

1963 októberében veszítette életét, áttétes rák következtében. A temetése napján több, mint 2 millió ember vonult utcára, hogy elkísérhessék a kis verebet az utolsó útjára.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.