Michelle Obama First Lady életút Berill Shero
Nem ismerem személyesen a korábbi First Lady-t, de nagyon imponáló személyiségnek tartom a nyilatkozatai és az életútja alapján. Sokunknak lehet példakép olyan szempontból, hogy milyen messzire lehet jutni kitartással és elhivatottsággal.

Mondhatjuk, hogy a nagy amerikai álom megtestesítője, de ez csak amolyan magyar mentalitásból eredő rosszmájúság lenne, amit le kellene már vetkőznünk...

Nem untatnék senkit száraz önéletrajzi tényekkel, Obama pályafutása alatti tetteivel, de azért néhány dolgot mégis meg kell említeni ahhoz, hogy tisztában legyünk vele: mitől vált azzá az emberré, akit ma Michelle Obamaként ismerünk.

Forrás: Ritzau Scanpix/AFP/Martin Sylvest

Egy chichagói családnál tette le a gólya Michelle LaVaughn Robinson néven. Ükapja apai részről rabszolga volt, aki a polgárháborút követően szabadult fel, anyai ágról a szépapja szintén rabszolgaként élt.

A későbbi First Ladyegy munkások lakta kerület bérelt lakásában cseperedett fel. Az apa dolgozott, az anya a háztartást vezette. A család minden este együtt vacsorázott, ő és a bátyja sokat játszottak és olvastak, a tanulásban pedig olyan ügyesnek bizonyultak, hogy a második osztályt átugorhatták.

Édesapja súlyos betegsége azonban rányomta a bélyegét a család mindennapjaira. A kis Michelle megígérte, hogy kimarad a környéken szokásos balhékból és jól tanul. A középiskolában is kitűnő volt, ami mindenképp nagy teljesítmény, figyelembe véve, hogy naponta három órát ingázott a suli és az otthona között.

Forrás: AFPforum

A Princeton Egyetemet azért választotta, mert a bátyját is oda vették fel kosárlabda-ösztöndíjjal - a tanárai szerint viszont a lány ezzel túl magasra tette a mércét... A sikeres felvételiben vélhetőleg az is szerepet játszott, hogy testvére az egyetem megbecsült diákja volt. Később aztán Michelle bebizonyította, hogy saját jogán is megállja a helyét. Szakdolgozatában az egyetem fekete diplomásairól és a fekete közösségek kapcsolatáról írt.

Korábban csak a nemi megkülönböztetéssel kellett megküzdenie (nőként nem gyakran kérdezték a véleményét), az egyetemen azonban szembesült a faji előítéletekkel is. Idegenül érezte magát az intellektuális környezetben, mert a szülei nem voltak se diplomások, se gazdagok, mint a többieknek.

Ám mire felvették a Harvard jogi karára, az önbizalma is megnőtt. Itt kezdte el a kisebbségek jogaiért végzett munkáját. Aztán élete fordulópontja következett, amikor közel azonos időben veszítette el legjobb barátnőjét és édesapját. Haláluk után megfogadta, hogy hasznos tagja lesz a társadalomnak és igyekszik jobb hellyé tenni a világot.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Még apja életében helyezkedett el a Sidley & Austin ügyvédi irodánál, ahol ketten voltak feketék. Kitaláljátok, ki volt a másik? Igen, Barack Obama, akinek Michelle lett a mentora. Némi vívódás után legyőzte abbéli erkölcsi aggályát, hogy nem kellene a mentoráltjával randevúzni, majd 1992-ben összeházasodtak. Eleinte Michelle keresett jobban - a férje politikai karrierről álmodott, mely 2009-ben az elnökválasztással elérte csúcspontját.

Szerintem fantasztikus, amit Michelle elért. Persze, kellett hozzá némi szerencse is, de főként kitartása, szorgalma, céltudatossága vitte előbbre. Nem lehetett könnyű naponta megküzdeni az előítéletekkel, ő mégsem adta fel. Ha csüggednék bármi miatt, eszembe jut a példája, sok más tehetséges emberével együtt, akik szintén tettek azért, hogy elérjék az álmaikat.

Michelle sosem akart First Lady lenni. Talán pont ettől vált hitelessé, hogy megmaradt sallangmentes, önmagát adó embernek akkor is, amikor befolyásra tett szert. Okos nőként támogatta a férjét, tudta, mikor kell háttérbe vonulni. Sokunk példaképe lehet embersége, életmódja és közvetlensége miatt.

Megtartotta az apjának tett ígéretét. Jobb hellyé tette a világot.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.