Csáth Géza feleséggyilkos zseni életút érdekességek Fehérvári Varga Judit morfinista születésnap
100 éve, 1919. szeptember 11-én halt meg Csáth Géza - mindössze 32 éves korában.Bár sokan talán csak arra emlékeznek vele kapcsolatban, hogy morfinista volt és megölte a feleségét - ám ennél mégis jóval több volt.

Egy zseni, aki több művészeti ágban is olyat alkotott 32 év alatt, amihez másoknak egy teljes élet is kevés. Íme, 12 dolog, amit talán te sem tudsz Csáth Gézáról.

  1. Az igazi neve Brenner József volt, a Csáth Géza nevet csak művésznévként használta.
  2. Kosztolányi Dezső unokatestvére volt (Kosztolányi anyja volt Csáth apjának a testvére).
  3. Édesanyját korán elveszítette, ez pedig óriási trauma volt számára. Valószínűleg innen eredt a későbbi hipochondriája - vagyis az, hogy rettegett minden betegségtől.
  4. Édesanyja halála után 2 évvel az apja újra megnősült. A kamasz Csáthsokat fantáziált a mostohaanyjáról, ami miatt bűntudata volt - ez pedig megalapozta a nőkhöz fűződő ellentmondásos, eléggé terhelt kapcsolatát.
  5. Nem csupán az irodalomban alkotott kiválót, de hármas művészként ismerjük: kiváló festő és tehetséges zeneszerzőisvolt egyben.
  6. Apja nem támogatta abban, hogy művész legyen (és a 3 művészeti ág közül nem is tudott választani), így az orvosi egyetem mellett döntött, hogy legyen egy "tisztes polgári" foglalkozása. Végül elmeorvos lett, azaz pszichiáter.
    Forrás: Origo
  7. Már akkor foglalkozott pszichoanalízissel, amikor Magyarországon még senki - eredetiben olvasta Freud Álomfejtés című művét, ami nagy hatással volt rá. A leghíresebb műve, az Egy elmebeteg nő naplójatulajdonképpen egy pszichoanalitikus műnek tekinthető.
  8. 10 éves korától haláláig naplót írt, amik fenn is maradtak - sőt, egy részét ki is adták. Ennek köszönhetően nagyon sok információnk van a gondolatairól, az életéről.
  9. Sok trauma kísérte az életét: volt egy olyan év (1903.), amikor összesen 8 (!) hozzá közel álló ember halt meg. Köztük a 4 éves féltestvére, Ilonka, akit nagyon szeretett.
  10. Patikus családból származik, így nagyon sokat tudott a gyógyszerekről. Orvosként pedig könnyen hozzáfért a morfiumhoz is - és mivel érdekelte annak tudatmódosító hatása, ki is próbálta kísérletképpen. Sajnos nem sokáig tudta kordában tartani ezt a szenvedélyét - amikor a frontra vezényelték katonaorvosi szolgálatra, napi adagjai folyamatosan nőttek az ott látott és megélt traumák hatására.
  11. 1918-ban lánya született a feleségétől, Jónás Olgától. Ettől eleinte nagyon boldog volt, de aztán az a kényszerképzete lett, hogy nem is ő a gyermek apja. Őrült nyomozásba kezdett a feltételezett igazi apa után (volt is egy konkrét jelöltje), hogy megvizsgálhassa: vajon a gyanúsított férfi hátán is található-e olyan anyajegy, ami a kis Olgának volt. A paranoia végül teljesen elhatalmasodott rajta.
  12. Függősége miatt elmeosztályon ápolták - de megszökött, és végezni akart a feleségével, illetve magával is. Az asszonyt végül lelőtte, majd öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették az életét. Ekkor újra kórházba került, ahonnan ismét megszökött, ám a szerb határőrök elfogták. Ezért újra az ópiumhoz nyúlt: gyorsan ölő mérget (pantopont), vett a szájába, és meghalt.

Csáth Géza a magyar irodalom legjobbjai közé tartozik, mert rövid élete ellenére felejthetetlen műveket hozott létre. Az én egyik személyes kedvencem is egyben, olvassatok tőle!

Fehérvári-Varga Judit

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.