sorozat Mancs Herczeg Zsuzsa Rin Tin Tin Kántor film hős kutya németjuhász
Bevallom, kissé elfogultan kezdtem hozzá a cikk megírásához, hiszen gyermekkorom óta mindig németjuhászaink voltak. Így nem nehéz elismerő sorokat írnom ezekről a nagyszerű állatokról.

Az intelligenciájukhoz és feltétlen hűségükhöz kétség sem férhet. Talán ezért is van az, hogy magyar és külföldi filmekben is sokszor fedezhetjük fel ezt a fajtát. Lássuk a legismertebbeket!

Kántor

A magyar nyomozókutya saját "jogon" lett híres: a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb négylábúja volt. Tizenegy éves szolgálata alatt 536 esetben vett rész bűncselekmények felderítésében, 279 alkalommal sikeresen. Munkája során 1,2 millió forintnyi betörésből és lopásból származó értéket szerzett vissza.

Nemcsak a szimatmunkában volt utolérhetetlen, de a munkabírásáról is legendák keringtek. "Kántor a jegyzőkönyvek alapján 78 ezer kilométert tett meg nyomon. A csúcs egy másfél napos üldözés volt, amikor több, mint száz kilométert tettünk meg gyalog egy körözött bűnöző nyomában, mire sikerült őt utolérnünk" - mondta el annak idején Tóth Tibor, a kutya gazdája, akit azonban mindenki csak Csupatinak hívott azóta, hogy először megjelent a Kántor nyomoz című könyv, amely a híres rendőrkutya történetét dolgozta fel.

Tóth Tibort a könyv szerzője, Szamos Rudolf keresztelte el Csupatinak. A Kántor könyveket számos nyelvre lefordították, és több tízmillió példányt adtak el belőlük szerte a világon. Kántort a kutatás szenvedélye hajtotta. Az elbeszélések szerint a siker mindig feldobta, kudarc esetén viszont valósággal kedélybeteggé vált.

"Aztán 1964 áprilisában éppen egy bűnözőt üldöztünk a Fertő-tónál, amikor a vizenyős területen egy határzár miatt elhelyezett aknára lépett. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az állatorvos azonnal elaltatta. Egy üveg konyakkal és száz szál piros rózsával búcsúztam tőle" - mesélte egy interjúban Kántor gazdája.

Kántort halála után kitömték, és Budapesten, a Rendőrmúzeumban helyezték el. A kalandjairól készült sorozatban kölyke, Tuskó játszotta a főszerepet, Csupatit pedig Madaras József alakította.

Forrás: Origo

Mancs

2015-ben mutatták be a Mancs című filmet, ami bár a híres magyar mentőkutya nevét viseli, mégis fiktív történet, és nem csupán neki, hanem a világ összes mentőkutyájának emléket állít. Mancs bárkit megtalált: elkóborolt gyerekeket, balesetet szenvedett vadászokat, kirándulókat. Világszerte számos természeti katasztrófánál kutatott eltűntek után. Ha halottat érzett, azonnal lefeküdt, és kelletlenül nyalogatta a száját, ha azonban élőt, a farkát csóválta, ugatott és kapart.

Egy törökországi földrengés tette híressé, amikor egy hároméves kislányt talált meg a romok alatt, aki már 82 órája volt betemetve halott rokona mellett. Munkájáért csupán annyit "kért", hogy a gazdája ölébe ülhessen és megnyalhassa az arcát, hiszen a kutya számára ez volt a legnagyobb jutalom.

Még életében, 2004-ben szobrot emeltek neki, ami Miskolc belvárosában áll a következő felirattal: "MANCS a miskolciak híres életmentő kutyája. 1996 óta - a Spider mentőcsoport tagjaként - több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.''

Forrás: Wikipedia

Rin Tin Tin

A németjuhász kölyköt az első világháborúban mentette ki egy háborús területről Lee Duncan amerikai katona. Ő adta a nevét is, igaz, csak Rinty-nek becézte. Kitűnő kiképzésének köszönhetően a kutya 27 hollywoodi produkcióban szerepelt, népszerűsége miatt pedig számos család választotta házi kedvencének ezt a fajtát. Rin Tin Tin halála után jó néhány németjuhász tűnt még fel ezzel a névvel a filmekben.

Forrás: Shutterstock
Egy kutya megtanít szeretni és önfeledten élni! http://www.she.hu/herself/20190410-egy-kutya-megtanit-szeretni-es-onfeledten-elni-bali-edina-zsanna.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.