történelem pusztulás Pompeji erotika Abonyi Ági
Kr. u. 79-ben - ma 1940 éve - elpusztult egy alig 20 000 fős város, Pompeji. Ekkoriban minden bizonnyal sok más tragédia történt a világban. Olyan időket éltek az emberek, amikor barbár hordák fosztogattak, a háborúk, csaták egymást érték.

A puszta lét bizonytalan ajándék volt csupán. Pompeji mégis háborítatlanul virágzott a Római Birodalom oltalmat nyújtó keblén. Az ott lakó emberek nyitottak voltak az élet örömeire, a testiségnek pedig különösen szívesen hódoltak, ahogy az a tragédia után fennmaradó erotikus falfestményekből kiderült.

Kr. u. 62-ben aztán egy váratlanul nagy földrengés rázta meg a rómaiak által közkedvelt üdülő várost. Az utólagos becslések alapján a Richter-skála szerinti 5-6-os erejű rengés gyakorlatilag minden házban kárt tett.

Pompeji ezt követően már sosem nyerte vissza régi fényét. Közvetlenül a földrengés után elszabadult az anarchia. A házakat fosztogatták, mindennapossá váltak a rablások és más erőszakos cselekedetek. Sokan elhagyták a várost, nem létezik pontos adat arról, hogy mennyi lakosa is maradt.

A nagy rengés után gyakoriak voltak a kisebb rezgések. Így amikor 79-ben, augusztus 24-én éjjel megint rengett a föld, az emberek fordultak egyet az ágyaikban, de különösebben nem hatotta meg őket a dolog. Természetesen tisztában voltak azzal, hogy a Vezúv egy vulkán, de alvónak vélték. Fel sem merült, hogy netán kitörni készül.

Forrás: Shutterstock

A szunnyadónak vélt "hegy" csúcsa ekkor azonban felrobbant, és mintegy 1 km-nyi magasra lőtte magából kőtörmelékét. Az eget hamufelhő sötétítette el, ami három napig gomolygott a város felett. Sokan gondolják azt, hogy a vulkáni láva pusztított el mindent, de valójában a mintegy 7-8 méter vastag hamu, valamint az apró kövecskék, úgynevezett lapillik véget nem érő zápora volt végzetes.

Hogy hány emberi élet veszett oda Pompeji pusztulásakor, arról csak hozzávetőleges becslések léteznek. Herculaneumról, a mellette fekvő kis halászfaluról, amit valóban a láva temetett maga alá, érdekes módon jóval kevesebben hallottak, mint népszerű "nagytestvéréről", pedig ott is közel 4000-en laktak. Hatalmas pánik törhetett ki, amikor már láthatóan mindenhez túl késő volt. Az emberek a pincébe és házaikba bújtak, páran megpróbálták az utolsó utáni pillanatban megrakott szekerekkel elhagyni a várost.

Forrás: Shutterstock

A római házak teteje az udvar felé lejtett. Ezek a tetők egyfajta tölcsérként vezették a vulkáni törmeléket a pincék tetejére, így aki egyszer oda lement, többé nem jött ki onnan. A háztetők összeomlottak a súly alatt, örökre maguk alá temetve a bent tartózkodókat. Aki még tudott, fejvesztve menekült. Az emberek fejüket párnákkal, kosarakkal védve rohantak a város kapui felé a térdig érő hamuban. Sokan haltak meg az utcákon.

Forrás: Shutterstock

A hamu és a lapillik olyan forrók voltak, hogy a freskókat védő viaszréteget is megolvasztották. Ugyanez a forró kőtörmelék zúdult a menekülők nyakába. A Vezúv másodpercenként 100 ezer tonna hamut és törmeléket okádott magából. A hamuoszlop 30 km magasra nyúlt a vulkán felett. A római hadsereg flottája ugyan a közelben állomásozott, de meg sem kísérelték a mentést. A távolból is jól látszott a földi pokol.

Bár Pompeji katasztrófája korántsem volt olyan népszerű filmes téma, mint Nero vagy Spartacus élete, párszor azért ezt a történetet is feldolgozták. A leghitelesebb egy 2013-as animáció volt.

Pompeji egyedülálló a maga nemében. A világ legnagyobb és talán legismertebb romvárosa gyakorlatilag tökéletesen konzerválódott, beleértve a borzalmas természeti katasztrófa áldozatait is. A város területe mintegy 66 hektár, aminek nagy része nem látogatható, mivel régészeti jelentősége felbecsülhetetlen.

Arra azonban még nem született megoldás, hogy hogyan óvják meg a turisták kezétől mindazt, amit még a vulkán ereje sem gyűrt le...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.