Napóleon nők Nagy X. Viktória lenézés Bonaparte Napoleon szexista
"Gyáva nők vagytok" - közölte hadvezéreivel Napóleon egy rosszul sikerült hadjárat után. A kritika egyben fémjelezte a franciák császárának nőkről vallott nézeteit is, ami olyan szinten szexista volt, hogy ma már nem sokáig tűrnék meg egy női asztaltársaságnál.

Habár a császár őszintén tisztelte anyját, és két lánytestvérét is megbízta kisebb területek igazgatásával, úgy vélte, hogy a nők alapvetően alárendeltek a férfiakhoz képest. A közéletben semmi keresnivalójuk, otthon annál inkább. Bár elismerte, hogy tudnak erősek lenni, és roppant hatalommal bírnak, ha csábításról van szó, úgy vélte, képességeik alapján csupán anyának és feleségnek alkalmasak.

"A Nyugat túl lágy kezű a nőkkel" - jelentette ki több ízben. Csodálattal hódolt a Keleten uralkodó gondolkodásnak, mely szerint a nő tényleg a férfi tulajdona, alázatos szolgája. A nő attribútumai: szépség, kecsesség, csábítás, kötelesség és engedelmesség. Ezt olvasva nehéz elhinni, hogy a franciák felvilágosult uralkodójáról beszélünk, aki különösen a háziasszonyi szerepből kilépő tanult, ünnepelt nőktől irtózott. Számos nőgyűlölő kirohanást intézett például Madame de Staël, korának egyik leghíresebb írónője ellen, akit végül száműzetési paranccsal tartott távol magától.

Forrás: Wikipedia

Ritka alkalmakkor elismerte a női szellemet, de csak úgy, ha férfias jelzőkkel illette. Így vélekedett családja nőtagjairól, anyjáról és testvéreiről, a büszke, maszkulin jellemekről, akiket a tehetsége nemük fölé emelt. Életében három nő játszott meghatározó szerepet: két felesége és egy szeretője.

Josephine de Beauharnais

Egy partin találkozott a 6 évvel idősebb, kétgyerekes asszonnyal, aki azonnal elbűvölte. Egy sikertelen házasságot követően Josephine-nek remek lehetőséget jelentett a társadalmi túlélésre Napóleon, aki úgy érezte: megtalálta az ideális feleséget. Hamarosan egybekeltek, de az ekkor még tábornoki rangban lévő férfi nem időzött hosszasan Párizsban, hívta a harcmező. Rajongásig szerette Josephine-t, és ebből a korokon, viszonyokon átívelő szerelemből több művészeti alkotás is született.

Forrás: Wikipedia

Szerelmes leveleik olvasmánynak is csodálatosak, annak ellenére, hogy Josephine hűtlen természetére hamar fény derült. A férfi többször megbocsátott neki, de bármennyire is imádta, az utódnemzés kérdésében konzervatívnak bizonyult. Josephine nem tudott neki gyereket szülni, így érdeklődését vesztette az asszony iránt.

Maria Walewska

A császár - szeretők hosszú sora után - Varsóban találkozott a fiatal és szép bárónővel, de házasságról szó sem lehetett, hiszen a nő férjezett volt. Eleinte titokban tartották viszonyukat, Mariacsak esténként látogatta meg Napóleont, és még reggel előtt elhagyta a kastélyát. Később mindenhova vele tartott, és fiút is szült neki, aki férje, az öreg báró nevét viselte.

Forrás: Unknown

Liezonjuk nem tartott sokáig, Walewska memoárja pedig alapjaiban rengeti meg az erről szóló legendákat. A nő ugyanis azt állította, pusztán hazaszeretetből adta oda testét-lelkét a császárnak, hogy a lengyel függetlenségi mozgalom mellé állítsa őt.

Mária Lujza

Mivel egyetlen fia törvénytelen volt, a császár eltökélten próbált megfelelő származású feleséget találni, hogy biztosítsa az utódlást. Először az oroszoknál, majd az osztrákoknál próbálkozott. II. Ferenc lányára, Mária Lujzára esett a választása, aki - bár nem bizonyult jó feleségnek - megszülte a hőn várt utódot. A franciák nem kedvelték a császárnét, ellenben az alacsony származású Josephine továbbra is népszerű maradt.

Forrás: Wikipedia

Maga Napóleon is inkább a Habsburg vért tisztelte feleségében, átható szerelemnek nyoma sem volt. A háborús helyzet végül elsodorta a párt egymástól, Mária Lujza hazatért az apjához, és többé nem találkozott férjével.

A hódító Napóleon az élet minden területén szenvedélyes volt. Annak ellenére, hogy milyen kevésre értékelte a nőket, soraiból kitűnik, hogy képes volt az igaz szerelemre: "Nem töltöttem el egyetlen napot anélkül, hogy ne szeresselek, nem töltöttem el egy éjszakát anélkül, hogy ne szorítsalak a karomba, nem ittam meg egy csésze teát anélkül, hogy ne átkozzam el a dicsőséget, az ambíciót, amely távol tart tőled, életem lelkétől. A dolgaim között, a csatatereket járva, imádott Josephine-em, te vagy egyedül a szívemben, te foglalod el a gondolataimat."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.