környezetvédelem üzlet Leonardo DiCaprio Forrongó jég klimaváltozás zöld jég
Sok szülőben ébredt aggodalom, hogy gyermekének egyszerűen azért nincs jövője, mert a bolygónk halálra van ítélve. Repkednek a becslések, az utolsó figyelmeztetések. Egyre több fiatal válik ökotudatossá, sokan tanítják az idősebb generációt arra, hogyan legyenek "zöldebbek".

12 évvel ezelőtt Leonardo DiCaprio Leila Conners rendezőnővel karöltve leforgatta "Az utolsó órát"(The 11th Hour). Az a film egy utolsó figyelmeztetés volt, hogy ha nem teszünk valamit, akkor a bolygónk a klíma változása miatt elpusztul. Azóta sok idő telt el, de DiCaprionak tényleg szívügye, hogy mi történik a Földdel, és most új megközelítésben tárgyalja a problémát.

Hogy épül fel a film?

Ugyan a "Forrongó jég" eleje módszeresen és tárgyilagosan bemutatja, hogy mi is vezetett a jelenlegi helyzethez, de elsősorban a megoldásra koncentrál ahelyett, hogy pánikot keltene. Igen, az emberiség elért egy határt, ami rémisztő is lehetne, de rengeteg tudós dolgozik azon, hogy a folyamatot megállítsa, sőt, netán vissza is fordítsa.

A "Forrongó jég" tűéles képekkel, gyönyörű drónfelvételekkel szemlélteti, hogyan pusztulnak a jégsapkák, miképp tűnt el egy folyó Izlandon a korábbi folyómedréből - ami fölött korábban 1 km-es híd ívelt. És laikusok számára is csodásan egyszerűen megfogalmazza, hogy tulajdonképpen mi is a baj a szén-dioxid-kibocsátással - azaz a fosszilisenergia-termeléssel és -felhasználással. Egy biológus hölgy a következőképpen magyarázza a problémát: "Olyan, mintha elégetnél egy kanapét a házadban, csukott ablakoknál." Pontosan ugyanez történik a mi bolygónkkal is.

A film mindvégig kiegyensúlyozott marad, nincs benne uszítás a politikusok ellen, jóllehet megemlíti, hogy mennyire káros a klímaváltozás tagadása. Egy mondat erejéig szóba kerül a mamutvállalatok káros szerepe is.

Olyannyira, hogy kimondja: érdekükben áll a "halállal" kereskedni, de alapvetően inkább olyan kissé, mint egy hosszú reklámfilm. Mert a gondos alapozás után olyan technológiákat vesz sorra, amikhez "csak" pénz kellene, és akkor 2050-re nemcsak megállítható lenne a klíma változása, de egyenesen visszafordítható is.

Megoldás?

A megoldás két részből állna a film szerint:

  • az egyik a megújuló energiák használata.
  • míg a másik út a már meglévő kár - azaz a légkörben lévő szén-dioxid - csökkentése. (Ez utóbbi folyamatot hívják Drawdawn-projectnek.)

Megújuló energiák közül a film sorra veszi a szélenergiát, a napenergiát, amelyek szerencsére már egyre szélesebb körben terjednek. Viszont talán kevésbé ismertek az árapály erőművek, amik a tenger állandó árapály jelenségét felhasználva állítanak elő energiát. Megemlítik az úgynevezett "Pingvint" is, ami egy teljesen új technológia, és szintén a tengerből állít elő áramot.

A filmben gyakorlatilag mindenki nagyon visszafogottan nyilatkozik. Azok a tudósok is, akik már majd' 50 éve kongatják a vészharangot. Talán a legszenvedélyesebb az a halász ember, aki arról mesél, hogy számára mekkora felismerés volt arra rájönni, hogy a nagyüzemi halászat nem fenntartható, hogy a halállomány egyszerűen eltűnik a tengerekből.

Az ő szájából hangzik el az a végtelenül egyszerűnek tűnő megoldás is, hogy rengeteg tengeri farmra lenne szükség, ahol osztrigát és kelpet (ami a barna moszat egyik ehető alfaja) kellene tenyészteni, illetve termeszteni.

Egyetlen osztriga naponta mintegy 200 liternyi vizet szűr át és tisztít meg, míg a kelp tökéletesen alkalmas emberi és állati fogyasztásra is. Egészen meglepő adat, hogy ha a tehenek kelpet fogyasztanának, akkor az általuk kibocsátott metán mértéke 90%-kal csökkenne.

Rengeteg más ötlet merül még fel a filmben a szén-dioxid kivonására: az egyik leggyorsabb módszer a közvetlen légtisztító berendezések használata. Ez gyakorlatilag beszívná a koszos levegőt, a széndioxidot megkötné, majd a másik oldalon kifújná a tiszta levegőt. Ugyanerre lenne alkalmas több millió fa is, de azt hiszem, a gyorsaságbeli különbség tetten érhető a két megoldás között.

Az egyetlen kérdés, amire a "Forrongó jég" egyelőre nem kínál megoldást, az az, hogy a metángáz mennyiségét miképpen lehetne csökkenteni a légkörben. Talán 10 év múlva, DiCaprio következő filmjében már erre is választ kapunk.

Addig is, csatlakoznék a film egyik kulcsmondatához: "Soha nem volt még ekkora üzlet zöldnek lenni." Ennél jobb megközelítés nem is létezhet. Ha környezetvédőnek, klímaharcosnak lenni üzlet, akkor a bolygó meg fog menekülni. Az energiára szükség van, és ha az mindenféle bűntudat nélkül, tisztán állítható elő, ahogy arra minden aggódó szülő vágyik, akkor a kereslet találkozik a kínálattal.

Ahogy DiCaprio filmje is rávilágít, a fenntartható energia és fejlődés többé nem jelent drágább technológiát, minden a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy egy szép új jövő felé induljunk. Az elmúlt évtized hatásos felvilágosító reklámjainak és dokumentumfilmjeinek hála, többé nem ördögtől való vegánnak lenni, műanyagmentesen, sőt, csomagolásmentesen élni, és a számok azt mutatják, hogy az emberek hajlandóak változtatni az életmódjukon, pláne, ha az nem jár jelentős plusz beruházással.

A tőke szerencsére elkezdett a zöld út felé áramlani, aminek az az egyszerű magyarázata, hogy a beruházások egyértelműen profitot termelnek. Béke, szeretet, ökotudat és persze sok pénz - nagyjából ez a recept.

Ajánjuk még:

Hogy milyen veszélyei vannak a globális felmelegedésnek? Leonardo DiCaprio egy régebbi dokumentum filmjében erre keresi a választ.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.