Harry Potter Pálfy Dalma Daniel Radcliffe életút színész születésnap
Évente többször is végig tudom nézni a Harry Potter filmeket. Mivel idén még nem tettem, azt hiszem, a Harry-t játszó (ezt még említeni kell? :D) Daniel Radcliffe szülinapja jó alkalom lesz egy részre. Ma 30 éves. Én is annyi vagyok. Együtt nőttünk fel Harry történetével.

Bevallom, vagyok annyira fanatikus, hogy néha azzal dobom fel a filmnézést, hogy előtte feltúrom a netet olyan érdekességek után, amikről addig nem tudtam - és adott esetben próbálok ezekre utaló jeleket keresni a jelenetekben. Szerencsére Rowling varázsvilága ennyi idő után is hot topic, még mindig találni pár meglepő kulisszatitkot az internet bugyraiban.

1. Mivel az első film forgatásakor a gyerek stáb nagy része még csak 10 éves volt, a készítők a biztonság kedvéért mindannyiuk fogsoráról lenyomatot vettetett. Méghozzá azért, hogy könnyen pótolhassák, ha valakinek kiesik egy tejfoga. Tekintve, hogy mennyi potenciálisan kipottyanó tejfog van még egy osztálynyi tízéves szájában, valósnak érzem az aggodalmat. Furcsa lett volna, ha az egyik jelenetben még egy bal felső kettes hiányzik, a következőben meg egy jobb felső hármas...

Forrás: AFP/Hugo Philpott

2. Emlékeztek arra az ezernyi levélre, amit Harry az első részben kapott? Mindet kézzel írták és címezték. Kétszer is, mivel az első sorozat túl nehéz volt a baglyoknak.

3. Nemcsak a levelek igaziak, hanem az a rengeteg finomság is, ami első részben a nagyterem asztalain pompázott. A probléma csak annyi volt, hogy hamar megromlottak a reflektorok okozta melegben, és kellemetlen szagot árasztottak. Ezért a későbbi részekhez már a lefagyasztották a fogásokat, és azokról készítettek öntőformákat - hogy minél élethűbbek legyenek a műételek.

Forrás: AFPforum/ EyePress/Hon-Man Fung

4. Még az iskolai "tanórák" is majdnem igaziak voltak: a gyerekszínészeknek tényleg feladatlapokat kellett kitölteniük a tanórák forgatásán. Az Azkabani fogoly rendezője még házit is adott a 3 főszereplőnek. Arra kérte őket, felkészülésképp írjanak egy esszét a karakterük szemszögéből saját magukról. A Ront játszó Rupert Grint nem írt semmit, de zseniális kifogást talált, amikor kérdőre vonták: szerinte Ron sem írta volna meg a házit. Milyen igaz!

5. Nektek is sokszor volt az az érzésetek, mintha Piton professzor tudna valamit, amit ti nem? Én most már azt is tudom, mit: Rowling úgy készítette fel Alan Rickmant a szerepére, hogy sok olyan spoilert elárult neki, amit egyetlen másik színésznek sem. Erre a kivételezésre azért volt szükség, hogy a megfelelő érzelmeket tudja belevinni a játékába. De például, amikor Daniel Radcliffe kérdezett rá, meg fog-e halni, neki csak kétértelműen azt mondta, "Lesz ilyen jelenet."

6. Gizmo, Kasper, Oops, Swoops, Oh Oh, Elmo és Bandit. A nevük talán nem cseng ismerősen, pedig a vásznon már találkozhattál velük - és biztos vagyok benne, hogy megmelengették a szíved, és meg is ríkattak kicsit. Ők az a 7 hóbagoly, akik Hedviget játszották a 8 rész során. Próbáld kiszúrni a különbségeket! Nekem még nem mert. :D

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Warner Bros. Heyday Films/Warner Bros. Heyday Films

7. Talán hallottátok már, hogy a Hisztis Mirtillt játszó színésznő - aki egyébként Bridget Jones barátnőjeként sokkal felismerhetőbb - valójában 37 éves volt. A feladat nehézsége miatt volt szükség egy tapasztaltabb, idősebb színésznőre, hiszen a forgatás során folyamatosan egy hámmal a levegőbe lógatva játszott, miközben ide-oda lökdösték, és kiabáltak, hogy mikor merre mozduljon. Ez fizikailag túl megterhelő lett volna egy gyereknek.

Egyébként Rowling a karakterhez a saját iskolás éveiből merített ihletet: azt tapasztalta, hogy - főleg a bulikon - mindig van egy síró lány a mosdóban. Gondolom, ilyet ti is fel tudtok idézni - általában olyan tragédiák miatt, amikor nem jött oda a srác, akit 200 méterről sutyorogva néztünk ki magunknak.

8. Umbridge olyan kiváló gonosz volt, hogy még Stephen King is fejet hajtott előtte. Egy interjúban King elmondta, hogy szerinte a szelíden mosolygó, kislányos hangú, varangy arcú főinspektor Hannibal Lecter óta a legjobb főgonosz.

9. Daniel Radcliffe a való életben is tud varázsolni. Hobbiból ugyanis egy neves brit bűvésztől vett leckéket.

10. A forgatások alatt 160 szemüveget és 80 pálcát tört el. A szemüvegek száma reális is, ha belegondolunk, kb. tényleg ennyi bánta volna a varázslótanonc kalandjait, ha nem létezik a Reparo bűbáj. A pálcákat viszont úgy tette tönkre, hogy dobverőként használta őket. Mekkora menőség! Remélem, ennél így a harmadik évtizedbe lépve sem lesz bölcsebb. :D Isten éltesse!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.