Amélie csodálatos élete filmek Az Ördög Pradát visel Fekete hattyú híres nők
Ki ne akart volna Audrey Hepburn bőrébe bújni a Reggeli Tiffany-nál című filmben? Vagy Julia Roberts-éba a Micsoda nőben? (Jó, leszámítva a pofon részt.) Emma Thompson is jöhetne az Értelem és érzelemből, de nagyon bírnám Marion Cotillard-t is a Bor, mámor, Provence-ból is.

Hosszasan tudnám folytatni a különleges hősnők sorát, ezúttal azonban 6 olyan filmet emelnék ki, amelyek női karaktereit nem lehet elfelejteni.

1. Az ördög Pradát visel

Sokan sokféleképpen elemezték a filmet, amelyben Anne Hathaway egy kiképző tábornak is megfelelő, hosszú évet tölt el Meryl Streep asszisztenseként. Miközben bepillanthatunk a divatipar csillogó kulisszái mögé, azon lamentálunk, hogy milyen az ideális karrier egy nő számára. A leszbikusok és feministák ikonjának számító Streep által játszott Miranda munkamániás, maszkulin, tekintélyelvű - és mindig pazarul néz ki. Karrierje azt bizonyítja, hogy a nők bármilyen hatalmi pozíciót birtokolhatnak, sebezhetősége pedig az ezért fizetett magas árat mutatja meg. Aztán ott van a slampos Andy, akiből fancy Andy lesz. Az új, független, karrierista nő, akinek sikereitől kiborul a környezete.

Forrás: AFP

2. Amélie

Szintén nemzetközi siker lett a francia vígjáték, amelyben a cuki és imádnivaló Audrey Tautou ábrázolja a bájos, ugyanakkor erős, független nőt - aki képes bármire, nem szorul rá senkire, és ahol feltűnik, ott pozitív változások indulnak el. Imádom, ahogy egy kiskanállal lelkesen törögeti a creme brulée tetejét. Egy másik olvasat szerint Amélie nárcisztikus manipulátor, aki csak kihasználja a környezetét. Bárhogy is értelmezzük, az abszurdumban fürdőző film csodás vízióját adja a hétköznapoknak.

Forrás: AFP

3. Erin Brokovich

Az igaz történeten alapuló film azonnal siker lett. A munkanélküli, három gyerekét egyedül nevelő anyuka szerepében Julia Roberts brillírozik. A kaliforniai Hinkley-ben feltárt ivóvízszennyezés nemzetközi szintű botránnyá dagadt, és az, hogy az amerikai jogtörténetben példátlanul magas összegű kártérítést szabtak ki, nagyban köszönhető a nagyszájú, rövid szoknyájú és aranyszívű Erinnek, aki józan parasztival bőven megáldva úgy állt helyt a jogi paragrafusok útvesztőiben, hogy a Hinkley-ben élő családok ügyvédei közül valószínűleg csak az ő nevére emlékszenek.

Forrás: AFP

4. Fekete hattyú

Natalie Portman játékának köszönhető, hogy a film nem lett kiszámítható, kellemetlen melodráma egy tehetséges balerináról, aki megőrül, ahogy a karrierje szárnyra kap. Nina különböző kapcsolatain keresztül mutatja be a film, milyen törékeny is valójában az emberi lélek. Fojtogató képek, drámai hangulat teszi felejthetetlenné az alkotást, amelynek legfontosabb üzenete, hogy ne váljunk a művészetünk mártírjaivá.

Forrás: AFP

5. Volver

Négy nő, három generáció őrülettel, hazugsággal, természetfelettivel és szenvedéllyel. Pedro Almodóvar, a mozi utolsó melodramatikus rendezője ebben a filmben is bebizonyítja nekünk, hogy a nők csodálója. A spanyol alkotó ezúttal a lét vibráló forrásaiként ünnepli a nőket, akiknek akarata még a halált is képes legyőzni. Ezáltal a néző is képes megtalálni a szépséget minden női arcban, legyen az szomorú vagy hisztérikus.

Forrás: AFP

+1 A számolás joga

A film legnagyobb erénye annak a hitnek a szétoszlatása, hogy a NASA sikeres űrprogramját fehér férfiaknak köszönheti. Az okosan megrendezett, szórakoztató film három afroamerikai nő igaz történetét meséli el, akik a szegregációs Délről indulva tehetségüknek, kitartásuknak és elszántságuknak köszönhetően bámulatos karriert építettek a férfi dominálta NASA-nál. Miközben a kirekesztés, a szexizmus és a diszkrimináció ellen küzdöttek, történelmet írtak.

Forrás: AFP
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás:Mudra László

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.