szépségverseny öngyilkos szépségkirálynő Magyarország Szépe szerződés Molnár Csilla kihasználás
Tíz éves voltam, amikor az első szépségversenyt megrendezték. Persze nem az első volt, csak kimaradt ötven év, gyakorlatilag egy emberöltő, így ez újdonság volt akkor - nemcsak nekem, hanem mindenkinek.

Óriási felhajtással zajlott, és több fordulóval. Mi, nézők, csak bámultunk. Csinos nők tűsarkúban, szalagban vonulnak a kifutón, estélyiben, fürdőruhában egy menő szállodában, tisztára, mint Nyugaton! Az akkori idők celebjei vezették a műsort, ők voltak a zsűriben és adták át a díjakat. Így került be mindannyiunk kollektív tudatalattijába az első magyar szépségkirálynő, Molnár Csilla Andrea.

Forrás: tvmusor.hu

Olyan közelinek tűnt, elérhetőnek. Igaz, nekem nem volt olyan menő nevem, mint neki, én az anyukámtól örökölt Editet viseltem, de csak hat évvel volt idősebb nálam.

Meg is volt a tervem: hat év múlva, tizenhat évesen én is pont így fogok kinézni. Ugyanolyan lesz a hajam, addigra biztosan megnő a mellem, és persze meg is szépülök. (Nem jött össze.)

Fonyódi lány volt. Az sincs olyan messze - gondoltam, amikor megnéztem a földrajzi atlaszban -, de aki a Balaton partján él, az menő. Lehetett volna irigykedni is, de én csak csodáltam.

Akkoriban nem volt szokás a szépségverseny Magyarországon. Pedig szép lányok biztosan voltak. Nem véletlenül mondják - vagy mi magunk mondjuk -, hogy a magyar lányok a legszebbek. Akkor is, ha az Európa Szépe versenyt 1986-ban mégsem a "mi lányunk" nyerte, "csak" harmadik lett. Közben azt azért megtudtuk, hogy a legtöbb pontot ő kapta, de annyit kavartak a színfalak mögött, hogy végül nem az első hely jutott neki. Nem volt csalódás, mert nekünk ő volt a legszebb.

Akkor még nem sejtettem, hogy amit látunk, az nem a valóság. Azt hittük, hogy a szépségkirálynő élete maga a ragyogás és csoda. Ő maga is ezt gondolta - és azt, hogy ez egy óriási lehetőség. Csak jól kell gazdálkodni vele. A valóság, az nem volt szép.

Mert a gyönyörű lány fotóival visszaéltek, arról pletykáltak, hogy kinek lehet a barátnője, meg hogy az édesapja megvette a zsűrit.

Pedig nem volt igaz. Ő csak egy tizenhat éves gimnazista volt. Ahogyan édesanyja mondta:

Aztán indult a versenyen, megnyerte, és egyik percről a másikra minden megváltozott. Méltatlan és megalázó szerződést akartak aláíratni vele, ki akarták használni, hogy egy kedvükre alakítható fiatal lánnyal van dolguk. A szüleit is megzsarolták: ha nem írják alá a szerződéseket, még a koronát is elveszik a lányuktól.

Az első szépségverseny visszásságait bemutató dokumentumfilm

Nem tudtak jól dönteni. Meg kellett volna védeniük a sok gonosz, ártó embertől, de képtelenek voltak rá. A szülei azt hitték, hogy ez óriási lehetőség lesz a lányuknak: modellszerződés, külföldi munkák... Ehelyett kisstílű, pitiáner emberek a pillanatnyi haszon érdekében átgázoltak a lányon és a családján. Semmi nem volt nekik drága.

A halálát biztosan nem akarták - sőt, ő sem. Egy segélykiáltás volt. Az anyukáját hívta, de már nem tudták megmenteni az életét. Amikor megtudtam, hogy meghalt, nem akartam elhinni. Mi nem láttuk, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, hogy ennyire nehéz volt Molnár Csillának maradni és szépségkirálynőnek is lenni. Mindig fáj, amikor egy csodára váró lélek semmivé lesz, csak azért, mert megszűnt a szíve dobogása.

Popkulturális ikon lett. Mindenki tudja, ki ő, és azt is, mennyire gyönyörű volt. Az emlékeinkben örökre az is marad - sajnos rajta már nem fog az idő. Az örökkévalóság szépe lett.

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.