regény kultúra film Fehérvári Varga Judit érzelmek
Ha egy regényt filmben is feldolgoznak, akkor szerintem már látatlanban mondhatjuk, hogy valószínűleg izgalmas a mondanivalója. Általában könyvpárti vagyok, de előfordul, hogy néhány filmfeldolgozás még jobban sikerül, mint az eredeti, írott mű.

Összegyűjtöttem nektek párat, amik a bennük dúló érzelmek mélységével nyűgöztek le:

1. Csodálatos Júlia

A film egyik vonzereje, hogy Szabó István rendezte, és olyan színészek játszanak benne, mint Annette Bening és Jeremy Irons.Maugham Színház című regénye alapján készült, ami szintén remek. Julia Lambert, a híres londoni színésznő, kiegyensúlyozott házasságban él, mégis beleszeret egy nála sokkal fiatalabb férfiba, és viszonyt kezd vele. A boldogság azonban nem tart sokáig: a fiatal férfi (Tom) hamarosan hevesen érdeklődni kezd egy kezdő színésznő iránt.

Nem elég, hogy a nő emiatt iszonyúan gyötrődik, Tom még meg is kéri, hogy segítsen az új szerelme karrierjét beindítani... Julia szenved, majdnem bolondot csinál magából, de végül mindenkinek megmutatja, milyen hatalmas színésznő - és nem mellesleg igazi, csodálatos nő is. Ha szeretitek az erős, kisugárzással bíró női karaktereket, imádni fogjátok a filmet.

2. Capote

Truman Capote Hidegvérrel című regénye alapján készült. A könyv is nagy kedvencem, de a film azért ad többet, mert a regény cselekményén kívül beleszövi az író életét is. A főhős egy farmer család lemészárlásáról szóló hír elolvasása után írni akar az esetről, ezért elkezd utánajárni a történteknek - ez azonban nemcsak a karrierjére, hanem az életére is nagy hatással lesz.

Philip Seymour Hoffman őrületeset alakít a filmben, nem csoda, hogy Oscart kapott érte. Ha tehetitek, először a regényt olvassátok el - de ha előbb nem is, a film megnézése után tutira kedvet kaptok hozzá.

3. Egerek és emberek

Steinbeck vitathatatlanul az egyik nagy kedvencem. Ebben a regényben a harmincas évek vándormunkásainak életébe láthatunk bele - hogy milyen gyökértelenül éltek, mégis törődtek egymással, és milyen apróságok tették élhetővé számukra a mindennapokat. Kiderül belőle, hogy a szeretet, a másokkal való törődés még egy ilyen otthontalan létben is mennyire fontos, hiszen éppen ez ad értelmet az életnek - ami néha sajnos borzalmasan kegyetlen... John Malkovich és Gary Sinise főszereplésével.

4. Színes fátyol

Maugham azonos című regénye alapján készült. Kitty szerelem nélkül, egy hirtelen döntést hozva igent mond egy orvos házassági ajánlatára, és Sanghajba költözik vele. Mivel egyáltalán nem szerelmes a férjébe, viszonyt kezd egy másik férfival. A férj tudomást szerez a dologról, de válásról hallani sem akar.

Bosszút szeretne állni a feleségén, ezért állást vállal egy kolera által súlyosan érintett területen, és büntetésből Kittyt is magával viszi. Kapcsolatuk furcsa fordulatot vesz az életveszélyes vidéken megélt események hatására.Naomi Watts és Edward Norton főszereplése még élvezhetőbbé teszi a történetet.

5. A játékos

Dosztojevszkij azonos című regénye alapján készült, ami a szerelemről és a szerencsejátékról szól. A könyv megírása előtti időszakban az író maga is a rulett rabja lett, ezért a film az ő életéből is mutat érdekességeket - pontosabban a regényhez kapcsolódó életszakaszáról.

A történet megírásával ugyanis mindössze 25 nap alatt készült el, mivel a honoráriumból akarta kifizetni egy uzsorásnál felhalmozódott adósságait. Egy nála sokkal fiatalabb gépírónőt küldtek a számára segítségnek, akibe beleszeretett a közös munka során... A sztori végét persze nem mesélem el, inkább nézzétek meg! :-)

Jó filmezést kívánok!

Gyűlölöd az életedet? Meríts erőt inspiráló filmekből! http://www.she.hu/kultur-mi/20190529-5-film-amit-kotelezo-megnezni-amikor-padlon-vagy-fehervari-varga-judit.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.