Vilmos herceg valóság visszafogottság Nyiri Zsuzsi unalmas jófiú születésnap
Hunyd le a szemed, és képzelj el egy herceget, aki egy érzékeny pasi, bár évekig elfojtotta az édesanyja korai, hirtelen halála miatt érzett gyászát, és bulizott, csajozott, botrányokba keveredett!

Aztán egy különleges nő elcsavarta a fejét, ő pedig mintaférj lett érte, és most már édesapa is. Igen, ő Harry - akinek meseszerűen fordulatos az élete. Ezzel szemben mit tudunk a bátyjáról, a ma 37 éves Vilmosról? Azt, hogy - arcán Lady Diana vonásaival - ő Katalin hercegné férje. Látjuk benne az anyját, de őt magát? Kicsoda ez a magas, kopaszodó, visszafogott férfi - azon kívül, hogy ő a trónörökös?

Bonyolult gyökerek

Erzsébet királynő első unokájaként és Károly herceg első gyermekeként Vilmosnak nincs választása: a sors neki osztotta a "trónörökös lapot" Európa egyik legősibb uralkodóházában. Ráadásul a családja amilyen merev, olyan boldogtalan is. Édesapja magánéleti botrányaival hamar eljátszotta a királynő és a nép bizalmát: nyílt titok, hogy ilyen kínos nőügyekkel Károly sose fog a trónra kerülni. Az angyalarcú Lady Di-t sem kellett félteni...

Forrás: AFP/Johnny Eggitt

Ám ő nemcsak megcsalt, boldogtalan asszony, hanem humanitárius nagykövet is volt, akinek idő előtt kellett meghalnia, így személye eggyé vált a "jóságos áldozattal". Ezzel a síron túlról is maga mögé utasítja erkölcsileg volt hercegi férjét - a Windsorok örök bosszúságára (hogy mi a nagybetűs igazság, az más kérdés).

Szülei a saját életükkel akaratlanul is kijelölték az utat Vilmosnak: legyen méltóságos nem úgy, mint Károly és szabálykövető ellentétben Dianával, mint egy igazi trónörökös - és talán ezzel okolható minden középszerűsége...

Forrás: AFP/Fiona Hanson

Szertefoszlott álmok

Mint annyi őse, az egyetem végeztével Vilmos is a katonai pályát választotta. A tiszti alapképzés után hadnaggyá avatták, és egy páncélozott felderítő alegység parancsnoka lett. Hazáját viszont nem szolgálhatta úgy, ahogyan elképzelte: hiába akart éles bevetésen részt venni, ahogyan például apai nagyapja, Fülöp herceg, őt és egységét nem tették ki valódi veszélynek. Már megint az a hülye trónörökösség, igen...

Forrás: AFP/Chris Ison

Hogy teljen az idő, Vilmos a Brit Királyi Légierő és a Brit Királyi Haditengerészet tiszti képzéseit is begyűjtötte - és hiába rangos dolgok ezek, ha a Windsoroknak csak egyfajta "családi biznisz"... Pilótává például az apja avatta fel (Károly ugyanis a brit légierő főparancsnoka). Érthető, hogy Vilmos kicsit több izgalomra vágyott - volna.

Vilmos szexepilje Kate!

Ugyan a bulizós botrányok és harctéri hőstettek ugrottak, de a bulvársajtónak nem kellett lemondania Vilmosról: jött egy csini polgárlány, Kate Middleton, és elbűvölte a herceget. Aztán az alattvalókat is. 2011-es esküvőjük, majd gyermekeik születése bizonyította, hogy Vilmos Katalin hercegnével az oldalán felnőtt a trónörökös szerephez - vagy inkább beletörődött.

Forrás: AFP/Picture-Alliance/No usage in the Netherlands/Patrick Van Katwijk

Pontosan olyan méltóságos és szabálykövető, amilyenek a szülei... nem voltak. Katalinnak meg a gyerekeknek hála viszont az unalmas jófiúból vagány apuka lett, ami azért mindjárt más.

Boldog szülinapot, Vilmos herceg!

Nem olyan különc, mint Károly herceg, nem olyan tudatos, mint Diana volt, nem olyan szexi, mint Harry herceg, és nem hord olyan színes ruhákat, mint Erzsébet királynő - de azért igenis van mit értékelnünk Vilmosban.Trónörökösnek lenni csak elsőre hangzik jól, valójában szabadságvesztést jelent, ha saját álmokról vagy különleges adottságok kibontakoztatásáról van szó, ő azonban szenvelgés nélkül elfogadta ezt.

Nem hiszem, hogy azért, mert egy fantáziátlan nyárspolgár, csak másra használja a sajtót, mint a polgárpukkasztó Meghan hercegné. Például sosem osztogat gyereknevelési tanácsokat, mégis tudni lehet, hogy a korábbi királyi hagyományokhoz képest Katalinnal személyesebb, kötődőbb módon nevelik a három kis herceget. Ki tudja? Talán eljövendő uralkodóként új, 21. századi tartalommal tudják majd megtölteni az egyre avíttasabb brit monarchiát is...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.