Bonnie és Clyde rajongás Herczeg Zsuzsa gyilkos Amerika szerelmespár
Bonnie és Clyde bandájának egyik tagja, Buck éppen haldoklik - a színpadon. Ülök a színházban, és potyognak a könnyeim. Szívszorító a jelenet, még akkor is, ha tudom: bűnöző volt, és a sorsa - az életvitele miatt - előre meg volt írva.

Akárcsak Bonnie-é és Clyde-é. Na, de ki volt valójában ez a két fiatal, azon kívül, hogy az 1930-as évek Amerikájának népszerű bűnöző szerelmespárját alkották - és miért rajongtak értük, amikor raboltak, gyilkoltak?

Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow szegény sorból származtak. A lány négyévesen vesztette el édesapját, édesanyja pedig varrónőként próbálta eltartani. Clyde annyira szegény volt, hogy családjával sokszor a kocsijukban, vagy épp egy sátorban laktak. A két fiatal érthető módon sokkal többre vágyott. Míg Bonnie költői vénával bírt, és már az iskolában is kitűnt verseivel, addig Clyde inkább lopásaival és rablásaival hívta fel magára a figyelmet. Állítólag már gyerekként szadista hajlamai voltak, amelyeket állatokon töltött ki...

Bonnie és Clyde film 1967 USA Forrás: AFPforum/ Photo12/Archives du 7e Art/Warner Brothers/S

Az alig 150 cm magas, törékeny termetű Bonnie már házas volt - bár férje épp börtönben ült gyilkosságért -, amikor egy baráti összejövetelen találkozott Barrow-val, és beleszeretett. Innentől kezdve ő is elindult a lejtőn. Kedvese a megismerkedésük után nem sokkal börtönbe került, ő pedig még fegyvert is képes volt becsempészni a számára, hogy segítsen a szabadulásában.

A pár nemcsak a pénzt, hanem a népszerűséget is hajszolta. Imádták a nyilvánosságot. Előszeretettel fotózták magukat, és az újságokban is többször jelent meg róluk fénykép. Kisebb városok bankjai, benzinkutak, boltok voltak a célpontjaik, de pechükre soha nem zsákmányoltak 1500 dollárnál nagyobb összeget. De mivel állandóan benne voltak a hírekben, nagyon gyorsan ismert "sztárokká" váltak.

Clyde odavolt a gyors autókért, főként ilyeneket igyekezett lopni, hogy könnyen elmenekülhessenek egy-egy rablás helyszínéről. Kedvence a V8-as Ford volt, mely annyira elnyerte a tetszését, hogy még rajongói levelet is írt Henry Fordnak: "Amíg levegő lesz a tüdőmben, addig fogom ismételgetni Önnek, hogy micsoda nagyszerű autókat gyárt. Különösen akkor szerettem Fordot vezetni, amikor menekülnöm kellett. Tartós gyorsaságával és kifogástalan működésével felülmúlt minden kocsit, és bár az én ügyleteim szigorúan véve nem voltak törvényesek, akkor sem okozhat bajt, ha elmondom, hogy milyen nagyszerű autót készített a V8-assal."

Végül kedvenc autójában érte a halál, szerelmével együtt. A rendőrök csapdába csalták, majd szitává lőtték őket: közel 170 lövést adtak le az autójukra... Bár Bonnie a csodával határos módon még élt, amikor a "tüzet szüntess" parancsot kiadták a rendőröknek, ekkor azonban Frank Hammer, Texasrendőrfőnöke, könyörtelenül, közvetlen közelről agyonlőtte. Nem csoda, hogy a begyükben voltak a hatóságoknak, hiszen az emberrablások és lopások mellett több, mint egy tucat ember halála száradt a lelkükön, főleg rendőröké és serifeké.

Bonnie és Clyde film 1967 USA Forrás: AFPforum

Nem teljesítették korábbi kívánságukat sem, hogy egymás mellett nyugodhassanak. Sőt - elrettentésképpen - kilyuggatott, véres testüket és autójukat még közszemlére is bocsátották.Bűntetteik ellenére hatalmas rajongói tömeg kísérte végső útjára a gyilkos szerelmespárt, és voltak, akik pénzt ajánlottak a két fiatal családjának.

Bonnie és Clyde nemcsak a jellemüket tekintve nem voltak "tökéletesek". Clyde-nak hiányzott két lábujja, melyeket még a börtönben vágott le, hátha így hamarabb szabadulhat. Bonnie pedig onnantól kezdve, hogy egy autóbaleset során ráfröccsent az akkumulátorsav, mely jobb lábáról szinte teljesen leégette a húst, csak nehezen tudott járni.

Ezért vitte olyan gyakran a karjában őt Clyde, melyről korabeli felvételek is tanúskodnak. A lány egyébként előszeretettel pózolt a fotókon szivarral a szájában és fegyverrel a kezében, bár a valóságban nem dohányzott, és valószínűleg életében nem sütött el egyetlen fegyvert sem. Pusztán a körülöttük kialakult mítoszt akarták erősíteni az ilyen képekkel.

Bonnie 23, Clyde 25 éves volt, amikor véget ért az életük. Bár romlott bűnözők voltak, akkoriban sokak számára mégis ők testesítették meg az amerikai álmot...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.