szerelem kibeszélő magazin színésznő gyötrelem Karády Katalin kín Bali Edina Zsanna érzelmek
"Hiába menekülsz, hiába futsz. A sorsod elől futni úgyse tudsz. Mert sorsunk nekünk, vagy végzetünk, hogy mi egymásért szenvedünk." Négy sor. Benne megszámlálhatatlanul sok szerelem története. A sors talán sehol nem tud olyan fékevesztett táncot járni, mint egy szerelemben.

Talán soha nem lebeg annyira két ember a végzetben, mint amikor úgy tűnik, sorsszerű szerelmük elé csak akadályokat állít az élet. A tudat, hogy elveszíthetem a "nekem rendelt egyetlen embert", valószínűleg a legnagyobb fájdalmak egyike, a legnagyobb próbatétel, a legkínzóbb félelem. Ezért hinni abban, hogy a szerelem túl tud látni emberi léptékeken és valódi egyesülést jelent egy másik emberrel, talán a legnagyobb bizalom megélése.

Karády Katalin nevét szinte mindenki ismeri. A Hiába menekülsz című dalt a legtöbben az ő hangján őrzik magukban. Karády sokak számára jelent valamit. Alakját legendássá tette, hogy - a nyilasokat lefizetve - zsidó kisgyermekeket mentett meg a haláltól, akikre aztán a háború végéig vigyázott. Sokan és sokféleképpen próbálták megfejteni a titkát. A nőét, aki elképesztő magasságokat és mélységeket élt meg. A nőét, akit az apja szíjjal vert. A nőét, akit a Gestapo válogatott kínzásokkal gyötört, és mégis talpon maradt.

Forrás: Wikipedia

Tényleg, mi a titok? Ki ez a nő?

Ha egy kicsit utánanézünk, rájöhetünk, hogy Karády irtózatos, több hónapos kínzásának oka egy hatalmas szerelem volt, ugyanis Ujszászy István tábornok, Horthy kémfőnöke kérte feleségül. "Ez lett a veszted, mind a kettőnk veszte" - szólhatna akár egy újabb Karády dal, mert elsősorban ez a szerelem volt az oka, hogy a Gestapo kémkedés vádja miatt majdnem halálra kínozta. Bár Ujszászy barátai kiszabadították a börtönből, ők soha többé nem találkoztak, Karády pedig majdnem belehalt ebbe.

A Magyar Színházban február óta megy egy darab, amely Karády életének épp ezt az időszakát tárja elénk. A címe: Ópiumkeringő. Nem hiszem, hogy van ennél pontosabb kifejezés erre a jelenségre. A pusztító szerelemre, ami elringat, miközben meggyilkol. Azt sem hiszem, hogy létezhet színdarab, amely ennél mélyebben, megrázóbban, szebben képes megragadni ennek a kitaszított, szeretetet remélő, sokak által vágyott, sokak által gyűlölt nőnek a jellemét.

Karády, az ünnepelt díva; Karády, a megfélemlített; Karády, a kitaszított; Karády, a bátor; Karády, a hős; Karády, a magányos... Mi minden fér egy emberi életbe! Hányszor és hányszor mondjuk egy helyzetben: nem tehettem mást, nem volt más választásom. Vajon igaz ez? Megjelent a szemem előtt az agyonkínzott, minden módon bántalmazott asszony.

Forrás: Wikipedia

A XX. század egyik legnagyobbnak tartott magyar színésznője, aki szinte félholtan kerül ki a börtönből, és találkozik a zsidó kisfiúkkal és kislányokkal, akik rosszkor születtek, rossz helyen, és épp a végzetük felé robog velük a gonosz. Tragikus kis sorsok egy kupacban. Vajon mi kell ahhoz, hogy az elgyötört lélek önmaga kínjából kinézve a segítségükre siessen? Hogy ne mérlegeljen, ne gondoljon önmagára, csak tegye, amit egy embernek tennie kell?

Erő, bátorság, hit azt életben? Kapaszkodás az egyetlen megmaradt csodába, a szerelembe? Mi kell a túléléshez, az élet elfogadásához, ahhoz a hithez, amit a darabban valahogy így fogalmaz meg a hősnő: "Hogyan magyaráznám meg Istennek, ha eldobnám az életem?" A színpadon Kismadár és Doktor úr, a valóságban Karády és Ujszászy sorsa fonódik össze. Már tudjuk, hogy - legalábbis, ami az emberi lehetőségeket jelenti - nem örökre. Mégis, valahogy azt képzelem, hogy bármi is történt velük, ezt a szerelmet nem cserélték volna el semmiért. A pillanatot, amikor meglátták egymás tekintetében önmagukat, valószínűleg őrizték, amíg éltek.

Ópiumkeringő. A Karády darabot író Lengyel Ferenc már önmagában ezzel az egy szóval megfejtette a Karády titkot - és ezzel sok tragikus sorsösszefonódás végtelen rettenetének a titkát is. A sorstáncot, amiből nincs kilépő, mert elhiteti magáról, hogy csillapítja a létezés fájdalmát.

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.