protokoll hercegné királyi baba feleség Kalla Timi szabályok nyomás
A név - és a rang - kötelez. A király, és persze az, aki a királyhoz hozzámegy, felelősséget vállal. Lemond intimitásról, szabadságról, jogokról, stb. Mindenki ezt várja el tőlük... de hol a határ? És mi történik azzal, aki az asztalra csap, és azt mondja: ebből elég? A történelemben volt pár királyné, aki megtette. De vajon jól tette?

1. A saját feleséged, mint váratlan vendég...

Ahasvérus király minden bizonnyal nagyot nyelt, amikor meglátta csodaszép nejét, Esztert a trónteremben. A törvény szerint az az asszony, aki a király hívása nélkül jelenik meg a férje előtt, halállal lakol. Mit tegyen most? Ha nem öli meg a királynét, akkor az udvarban híre megy gyengekezűségének, engedékenységének, és azt sugallja: simán lehet lázadni.

Ha viszont tartja magát a rendhez, meg kell ölnie az ország legszebb női közül választott nejét.Eszter végül kegyelmet kapott, a király pálcát nyújtott felé, ezzel jelezve szolgáinak, hogy nem kell fegyvert ragadniuk.

Forrás: Wikipedia

Eszter nem "polgárpukkasztásból" szegett törvényt: el akarta érni, hogy férje vonja vissza a zsidók kiirtását engedélyező parancsát. Bátor "lázadásával" megmentette népét.

2. A 16 éves királyné, akinek talán tetoválása is volt!

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz, ahogy mindenki ismeri, Sisi ennél jóval több dolgot tett meg öntörvényűen, határfeszegetésből, "csak a hecc kedvéért". Persze, ez nagyjából érthető is: nem volt könnyű élete a 16 évesen királynévá, 18 évesen anyává váló nőnek az udvar - és a drága anyós - szigorú szabályai miatt.

A magyarokat megvető anyósának azzal "intett be", hogy kiválóan megtanult magyarul, magyarokkal vette magát körül, és legkisebb gyermekével is ezen a nyelven kommunikált. Betegségére hivatkozva állandóan utazott, amely nem volt akkoriban bevett szokás, mint ahogy a külön fodrász, a napi szigorú, rendszeres testedzés (udvarhölgyeivel naponta volt, hogy 6-8 órát is "túrázott"), a lovaglás, és egyéb hóbortok sem (egyes híresztelések szerint tetoválása is volt!).

Forrás: Wikipedia

A hercegnő, akiből férje halála hozta ki a lázadót!

Mária Karolina Ferdinanda Lujza nápoly - szicíliai királyi hercegnő Palermoban született. Hároméves volt, amikor édesanyját elvesztette: a 24 éves nő meghalt szülés közben - egy évvel később a fiúgyermek is elhunyt. Mária Karolina Ferdinanda Lujza édesapja udvarában növekedett fel, annak új feleségével és gyermekeivel. Fiatalon ment hozzá a 20 évvel idősebb Károly Ferdinánd francia herceghez, majd életet adott négy gyermeknek, akik közül csak ketten élték meg a felnőttkort.

Negyedik gyermekükkel volt várandós, amikor férjét egy felkelő halálra késelte. A fiatal özvegy ettől kezdve nem tartotta magát az udvari etiketthez: szerette az ünnepélyeket és fogadásokat, imádott a legújabb divat szerint öltözni, és sokat utazgatott: imádta a tengeri fürdőhelyeket. Nem csak a saját szórakoztatására szegte meg az udvari szabályokat: rengeteg építő jellegű tette is volt.

Forrás: Wikipedia

A bőkezű hercegné festőket, irodalmárokat, zenészeket és színinövendékeket támogatott, valamint gazdag könyvtárat hozott létre. A határokat tehát nem csak lázadásból feszegette, hanem előremutatóan, a köz javára téve is.

+1. A hercegné, aki nemet mondott a családi hagyománynak!

Meghan sussexi hercegné nemrég hozta világra első közös csemetéjét Harry herceggel - ám a szokásokhoz képest igencsak rendhagyó módon. Nem volt hajlandó a Szűz Mária Kórház Lindo szárnyában világra hozni a babát, azt pedig végképp elutasította, hogy a szülést követően 6-8 órával, tetőtől talpig felöltöztetve és kisminkelve pózoljon családostul a brit nép előtt. Persze emiatt kapott hideget meleget, hiszen Katalin és Diana is hajlandó volt ezt megtenni a hagyomány kedvéért - bár Diana később bevallotta, hogy utálta az egészet.

Forrás: AFP/Chris Jackson
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.