sorozat nők női szerepek hiperszexista Trónok harca Barok Eszter
Westerosban és Essosban nem könnyű nőnek lenni, de szerencsére bőven van példa arra, hogy valaki nagyon jól csinálja. Következzen néhány női ikon a Trónok harcából, akikre érdemes figyelni!

Figyelem, a hetedik évadig spoilereket tartalmaz, csak akkor olvasd el, ha a régi részek már megvoltak!

Arya Stark

A vadóc kislány borzalmas traumát élt át, amikor apját a szeme láttára elpusztították, és neki menekülnie kellett, majd később anyja halálának és fél családja lemészárlásának is szemtanúja volt. Mondhatnánk, hogy csupán a bosszúvágy motiválta, és ezért képezte magát az évadok során kőkemény gyilkológéppé, de közben mindvégig alázatos és igazságos maradt, a szíve mélyén élő kedvességet és tisztaságot is megőrizve. Ki gondolná, hogy pont az ő sorsfeladata az egyik legbrutálisabb küldetés?

Forrás: Wikipedia

Tarthi Brienne

A hűség, a lojalitás, a bátorság, az igazságosság szimbóluma, a lovagi erények megtestesítője. Úgy forgatja a kardot, hogy még a Vérebet is legyőzi, képes szinte bárkitől megvédeni azt, akinek szolgálatába állt, mégis van önálló akarata. Egy ponton megtudjuk, hogy fiatal lányként csúfolták, gúnyolták, nevetségessé tették magas termete és erős alkata miatt, és hogy kőkemény páncélja érző szívet takar.

Forrás: Wikipedia

Cersei Lannister

Királynéként, majd anyakirálynőként valós uralkodókat megszégyenítő tudatossággal manipulál a háttérből. Cersei egy nárcisztikus nő, gyermekei halálát követően valódi pszichopata lesz belőle, akiből minden emberség kiveszett: ő már élvezi, ha bosszút állhat, gyilkolhat, és kéjt talál a vérfertőző bűnben is. Negatív karakter, de közben okos cselszövő, nem csoda, hogy maga Sansa is bevallja: rengeteget tanult tőle.

Forrás: Wikipedia

Daenerys Targaryen

Kezdetben még egy törékeny kamaszlány, akit saját bátyja ad el a dothrakiaknak, de aztán a khaleesi szerepében magára talál, és Khal Drogo halála után példátlan erőre tesz szert a sárkányok anyjaként. Mondhatnánk, hogy Danynek annyi mindene van, amivel az átlagnő nem rendelkezik, hogy lehetetlenség azonosulni vele, tanulni tőle. Ám lássuk be: a Targaryen lány nemcsak erős kezű királynő, rabszolgái felszabadítója és három kifejlett tűzokádó orkán pilótája, hanem remek politikus is, aki képes népe szolgálatára, a saját személyes érdekeit sutba dobva is. Csak arra kell ügyelnie, nehogy atyja, az őrült király sorsára jusson a Vastrónért folytatott ádáz küzdelemben...

Forrás: Wikipedia

Asshai Melisandre

A vörös nő, a vörös boszorkány, a spiritualitás és a mágia mestere, a Fény urának szolgálója, akinek erejét már akkor megsejtjük, amikor a hatodik évad első epizódjában megmutatja valódi alakját, a sok évszázados öregasszonyt. Mikor aztán visszahozza Jon Snow-t a halálból, váltig állítja: istene akarata manifesztálódott csupán cselekedetében, nem az ő hatalmának demonstrációja volt. Mégis képtelenek vagyunk szabadulni a gondolattól: ki is valójában Melisandre, a titokzatos vörös asszony, és mi lesz az ő szerepe a Trónok harca világának alakulásában?

Forrás: Wikipedia

Missandei

Rabszolgából lett tudós nő, aki nem csupán számos nyelven beszél anyanyelvi szinten, de Daenerys "kormányának" egyik legfontosabb tagjává lép elő. Micsoda színes tanácsadó testület ez: a törpe, a kasztrált, a színes bőrű nő és a betegségből felépült egykori áruló is helyet kap benne. Missandei lelki erejét és komplex érzelmi világát bizonyítja a Szürke Féreggel folytatott kapcsolata: az sem riasztja el, hogy szerelmét kiherélték. Kettejük szexjelenete a hetedik évad második epizódjában komoly üzenet a világ felé.

Forrás: Wikipedia

Sansa Stark

Sokak szerint ő a Trónok harca legnagyobb feminista ikonja, hiszen óriási utat járt be: a naiv, rajongó lelkű kislányból szenvedő, sokatmegélt asszony, majd higgadt, megfontolt, erős lelkű úrnő lett. Túlélte a lelki terrort, a manipulációt, a fizikai bántalmazást és a nemi erőszakot, a túlélésért küzdve kemény nő lett belőle, de közben mégsem vált szörnyeteggé: Ramsay Boltont megeteti ugyan saját kutyáival, de eszébe sem jut kéjjel végignézni bántalmazója haláltusáját.

Forrás: Wikipedia

Persze sorolhatnánk tovább az erős nőket, hiszen ott van Szegfű, a vad leány, aki a Mások elől menekülve újszülöttjével a karján teszi meg a nagy utat a hóviharban. Képes a harcra a maga eszközeivel, és mindvégig megőrzi éberségét, józan eszét, miközben jól alkalmazkodik az új helyzetekhez is.

Említhetnénk vad társát, Ygritte-et - Havas Jon első szerelmét -, aki mindvégig a női sztereotípiákkal szembemenve küzd népéért és igazáért, halált megvető bátorsággal. Beszélhetnénk Olenna Tyrellről is, aki "sok okos férfit ismert, és mindet túlélte", mert " fütyült arra, mit mondanak": a maga útját járta, szükség esetén nem volt rest királyt ölni, és végül mosolyogva ment a halálba.

Nektek ki a kedvenc női karakteretek a Trónok harcából?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.