kedvesség odafigyelés lovagiasság lovag macsó férfivélemény Trux Béla
A mai napig emlegetjük a lovagi erényeket, mint követendő példát - de létezett valaha az a lovagi eszménykép, ami a fejünkben él? Érdemes elvárni egy férfitól, hogy lovagias legyen? Egyáltalán, igénylik még a nők, vagy megváltozott a világ?

A lovagság, a lovagi erények hallatán a legtöbbünknek filmek és romantikus lovagregények jelenetei ugranak be. Ezek pedig sokkal nagyobb hatással vannak a képzeletünkre, mint amit az iskolában tanultunk a feudalizmusról és a hűbéri rendszerről. Kik voltak a lovagok a valóságban? Lovagiasak voltak egyáltalán? Hát persze, hogy azok. Csak éppen nem a mi fogalmaink szerint.

Védték az egyházat. Nem annyira meggyőződésből, hanem mert érdekükben állt. Hősiesen viselkedtek a csatában, bátran néztek szembe az ellenséggel. Hűségesek voltak a hűbérurukhoz, mert nemigen volt más választásuk... Tisztelték a nőket, tiszta és erkölcsös életet éltek... Hoppá, várjunk csak! Dehogyis.

A mesterségük a háború volt. Halomra ölték az ellent, ittak és káromkodtak, a nőket pedig megbecstelenítették a hadjáratok során. Csak úgy, merő szórakozásból, meg azért, mert a parasztokat emberszámba sem vették. Hölgyeknek a nemesi származású nőket nevezték, de nekik sem volt az az aranyéletük, mint azt ma gondolnánk.

Hogy honnan származik a nőkkel szemben tanúsított lovagiasság fogalma? Az eszmény születése a XII. századi provanszál irodalomban Occitániában, azaz a mai dél-franciaországi trubadúr költészetben keresendő. A trubadúr költészet nem a harctéri, hanem az udvari lovagság berkein belül kelt életre.

Legnagyobb művelői olyan lovagok voltak, akik kisnemesi származásuk okán - esetleg másodszülöttként - nem sok előmenetelre számíthattak életük során. A trubadúr maga adta elő saját költeményeit, vagy - ha nem volt meg hozzá a megfelelő tehetsége - dalnokot fogadott maga mellé.

Forrás: AFPforum

Mindössze egy százötven éves korszakról beszélünk, de tagadhatatlanul örökre nyomot hagyott a kultúránkban. Az "irányzat" lényege a piedesztálra emelt nőiség. Ezeknek a lovagoknak mindig volt eszményképe, egy elérhetetlen, ún. "Magas Hölgy" (német megfelelője minne), akiért a lovag epekedhetett. A szerelem lelki értelemben zajlott, a testiség tiltva volt mind morális, mind reális lehetőségek terén.

A lovag dallal és hőstettekkel adózott szíve választottjának, aki rendszerint rangban jócskán felette álló, gyakran férjezett asszony volt. Egyrészt ebből eredt az elérhetetlensége. Ám nem csak fizikai értelemben volt megközelíthetetlen. A trubadúrok önmegtartóztató, tragikusan gyötrelmes világa spirituális gyökerekben keresendő.

Occitániában, a mai Provence területén annakidején az albigensnek is nevezett kathar eretnekség dívott, amíg az egyház el nem törölte. Hirdetői az úgynevezett tiszták, akik szerint az anyagi világ maga a földi pokol, a nemi érintkezés pedig taszító. Így óhatatlan a párhuzam.

Mondhatjuk azt, hogy a trubadúr költészet művelői magába a szerelembe voltak szerelmesek. Ám érdemes-e ragaszkodnunk ezekhez a soha nem létezett eszmékhez, amik csak a későbbi korok során kapták meg máig tartó értéküket? Íróként néha úgy érzem, kiveszett a romantika a világból. Eszembe jutnak azok a férfi sirámok, amiket lépten-nyomon hallok és olvasok: "Kinyitom neki a kocsiajtót, erre beszól, hogy mit képzelek én róla, erre sem képes?!" Vagy: előreengedek egy csajt az üzlet ajtajában, mire rám förmed, hogy "Szemét disznó, csak a seggemet akarod megbámulni!"

Nem azt mondom, hogy ez a mindennapos, de sajnos egyre gyakoribb. Aki férfi létére nőként kezeli a nőt, az bizony hoppon marad, mert a macsóknak áll a világ. Aki hűséges, lovagias és lojális - nem csak a női nemhez, de akár egy eszméhez -, abból könnyen vesztes, Nemecsek Ernő lesz. Gondoljunk csak Servantes Don Quijotéjára, aki egy olyan eszme bolondja volt, ami csak fájdalmat hozott a fejére!

Kell ez nekünk a mi modern korunkban? Vagy hagyjuk meg a lovagi erényeket az irodalomórára, és soroljuk őket a reménytelen szélmalomharc kategóriába? Nos, Hölgyeim?

Trux Béla

A lovagkor sokkal nagyobb szívás volt, mint gondoltam! http://www.she.hu/kultur-mi/20170526-lovagkor-kozepkor-nok-mult-es-jovo-hazassag-szuzesseg-halal.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.