halál életút Herczeg Zsuzsa Kosztolányi Dezső író költő regény
Kosztolányi Dezső István Izabella - igen, jól olvasod, ezt a nevet kapta a keresztségben - már kisgyermekkorában is betegesen félt a haláltól. Ő maga írta később: "Engem igazán mindig csak egy dolog érdekelt: a halál. Más nem."

Életfeladatként tekintett a halálra...

"Azóta vagyok ember, mióta nagyapámat láttam holtan, tízéves koromban, akit talán a legjobban szerettem ekkor." Naplójába jegyezte le az alábbiakat is: "Tudom, hogy meg kell halnom. Egy óriási feladat előtt állok, s majd én is túlesem rajta, mint annyi millió ember a világteremtés óta. Ez a gondolat minden napomat gyászossá és ünnepélyessé teszi."

Azt gondolnád, hogy akkor írta ezeket a sorokat, amikor már halálos beteg volt. De nem, ő maga jegyzi meg később, hogy ekkor még nem volt az. Végtelenül lenézte azokat az írókat, akiknek más mondanivalójuk is volt a műveikben a halálon kívül - mint például férfi és nő viszonyáról, társadalmi problémákról, fajok harcáról...

Elkényeztetett kisfiú volt, akinek semmi nem volt elég!

Mivel ideges kisfiú volt, ezért kímélni kellett. Előfordult, hogy édesapja összeragasztotta a csontvázat ábrázoló képeket a képes lexikonban, melyet szívesen nézegetett, nehogy "Diduska" megijedjen tőle. Rettegett az akkori idők rémétől, Hasfelmetsző Jacktől.Még később, felnőtt korában is visszatért ez a félelme, amikor Londonban járt, és csak a kocsiút kellős közepén volt hajlandó menni, a házfalak és a homályos kapualjak közelében nem.

Forrás: Wikipedia

Mivel idegességében gyakran előjött az asztmája, így elérte, hogy anyja a kisebb testvérei mellett sem mozdulhatott mellőle. Az elkényeztetett kisfiú, akinek a nagyapja a csillagokat is leígérte az égről, volt, hogy már a Holdat követelte. Közben folyton végrendelkezett, és teljesen megrémítette szüleit az állandó halálra való készülődéssel.

Nemcsak magát, hanem a rokonait is féltette. Nagyanyját kisfiúként olyan öregnek látta, hogy mindig azt hitte, már csak öt vagy hat percet fog élni. Kamaszkorában pedig állandóan attól tartott, hogy fizika- és matematikatanárként dolgozó édesapja egy veszélyes kísérlet miatt meghal majd. Bár félt a haláltól, fiatal férfiként már arról beszélt, hogy borzalmas lenne örökké élni. Nem akart öreg lenni.

Magának is köszönheti, hogy fiatalon meghalt...

Életmódjával - bár bizonyára nem tudatosan - igencsak hozzájárult ahhoz, hogy idejekorán, 50 évesen szembe kellett néznie az elkerülhetetlennel. Amikor írt, a cigaretta és a kávé elengedhetetlen kellékei voltak az alkotó folyamatnak. Ráadásul leginkább csak húst evett, sok fehér kenyeret és süteményt. A főzeléket semmire sem tartotta.

Felesége visszaemlékezéseiben többször is olvashatunk arról, hogy használt bizonyos szereket, azt azonban nem említi, hogy miket. A nő emlékei szerint már akkor is mindig mámorosnak látszott, amikor még nem éltek együtt - annak ellenére, hogy sosem fogyasztott szeszes italt.

Amikor már házasok voltak, gyakran látta, hogy Kosztolányi éjszakai ébredései után csepegtetett valamit az orrába, majd kiment a kamrába torkoskodni. Arról is írt, hogyan jött rá arra, mi az oka férje furcsa viselkedésének: "A könyvtárszobában kulcsaimat keresem, egy sor könyv mögött pedig végül megtalálom a veszedelmes szert. (...)

Forrás: Wikipedia

Feldereng előttem évek sora, amikor furcsállottam egyet-mást, nem tudtam megmagyarázni egy-egy tettét, azt, hogy a társaságban a legjobb beszélgetés közben oly gyakran felugrott és kiszaladt, időnkénti kora reggeli elrohanásait..."

Mindezeket figyelembe véve talán nem is csoda, hogy az író egészsége megrendült. Egész életében a halált "várta", és állandóan félt a ráktól, így amikor észrevett a szájában egy piros, szilvamag nagyságú foltot, rögtön a legrosszabbra gondolt. Fogorvosa azonban (később pedig más orvosok is) megnyugtatta, hogy nem kell aggódnia.

Legalább húsz orvossal megnézette magát, mikor végre műtétet javasoltak. Külföldi kezelések, rádiumkúra következett, de a halogatás miatt már nem volt remény a gyógyulásra. Innen pedig egyenes út vezetett a teljes leépülésig.

Hűséges felesége lelkiismeretesen gondoskodott a beteg férfiról, még úgy is, hogy közben Kosztolányi szerelmes lett egy másik nőbe, és ott akarta hagyni az asszonyt. A nő azonban kitartott "Dide" mellett, igaz, idővel már az is szánta-bánta bűnét, és levélben esdekelt a megbocsátásért. Rájött, hogy csak Manyikát, a hitvesét szereti, és senki mást e világon.

Az pedig végig mellette volt: ápolta akkor is, amikor a férfi már csak írásban volt képes kommunikálni az életmentő gégemetszése miatt, és az orrán keresztül, csövön táplálták. Végül maga a nő öntött kokainos oldatot Kosztolányi orrába, hátha az ad még a szenvedőnek valamilyen örömérzést.

"Halottak napján már a temetőben fogadok" - jósolta halála előtt néhány héttel korábban az író. Nem sokat tévedett. November 3-án következett be az, amitől mindig is félt. Még nem töltötte be az 51. életévét.

Molnár Ferenc, akinek két szerelme is öngyilkos lett!http://www.she.hu/kultur-mi/20190212-molnar-ferenc-akinek-ket-szerelme-is-ongyilkos-lett-herczeg-zsuzsa.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.