meleg Queen Freddie Mercury szerelem párkapcsolat homoszexuális vonzódás Takács Solya érzelmek
Freddie Mercury - Farrokh Bulsara - neve ma már talán mindannyiunknak ismerősen cseng. A legendás Queen zenekar frontembereként vált híres énekessé.

Extravagáns stílusával és egyedi, mai napig utánozhatatlan hangszínével pedig hamar a közönség szívébe lopta magát. Olyan közismert világslágerek fűződnek az ő nevéhez, mint például a Bohemian Rhapsody, a Somebody to Love, a We Are the Champions vagy a Don't Stop Me Now... és persze még naphosszat sorolhatnám a szerzeményeit.

Ám zseniális szerzői vénája ellenére később mégis inkább a magánélete került reflektorfénybe. A legtöbb feljegyzés homoszexuálisként könyveli el őt, ám feleségeként is emlegetett Mary-hez fűződő viszonya miatt nálam mégis inkább a biszexuális oldalra billen a mérleg.

Az akkori sajtónak is komoly fejtörést okozva egymással teljesen ellentétes nyilatkozatokat tett a nemi identitását illetően. Az egyik pillanatban azt nyilatkozta, hogy: "Meleg vagyok, mint a kályha, drágám." A következő nyilatkozatában pedig már Mary-t említi élete szerelmeként.

Bohém rapszódia c. film Forrás: Collection Christophel/© GK Films / New Regency Pictures / Queen Films Ltd/Gk Films / New Regency Pictures

Így pedig könnyen felmerült bennem is a kérdés: hogy lehet az, hogy a homoszexualitás egyik legnagyobb ikonja élete szerelmeként egy nőt tartott számon?! "Minden szeretőm azt kérdezte, miért nem tudnak Mary helyébe lépni, de ez elképzelhetetlen volt számomra. Ő volt az egyetlen barátom, a feleségem, tiszteltük, bátorítottuk és szerettük egymást. Soha egy férfit sem szerettem annyira, mint Mary-t" - nyilatkozta az énekes.

Szerelmük még a kezdetekhez vezethető vissza, a Queen megalakulása előtt 1 évvel ismerkedtek meg. A lány akkor még csak 19 éves volt, mégis őszinte szerelem fűzte őket egymáshoz a 70-es évek elején.Mary mindig is rajongott Freddie egzotikusnak mondható stílusáért és külsejéért. Az énekes pedig a legbelsőbb és legsötétebb titkait is megoszthatta vele.

A zenekar sikeres debütálása után nem sokkal Freddie megkérte a kezét - noha feleségül sosem vette. Csak ezután keletkeztek zavarok a fiú szexualitását illetően. 7 évig tartó szerelmük után, a szakításukat megelőzően, végre színt vallott neki a biszexualitásáról. Szakításuk ellenére azonban az elkövetkezendő években is nagyon szoros viszony fűzte őket egymáshoz. Freddie egészen haláláig a feleségeként emlegette a nőt.

Ámde a sztár életében - egyes feljegyzésekkel ellentétben - korántsem Mary volt az egyetlen nő. Gyengéd viszony fűzte őt Barbara Valentin német színésznőhöz is, akivel akkor jött össze, amikor Münchenben épp a szóló lemezén dolgozott. A hölgyet meggyőző szépsége miatt akkoriban gyakran emlegették a német Brigitte Bardot-ként is. Viszonyuk pedig szenvedélyes, mély és botrányokkal teli volt.

Forrás: AFPforum/ Verwendung weltweit, usage worldwide/Ursula Duren

Mindezek ellenére a 80-as években mégis több homoszexuális kapcsolatára is fény derült. A legtartósabb viszony - egészen a haláláig - egy Jim Hutton nevű londoni férfihoz fűzte. Annak is komoly előzményei voltak, hogy elkapta az AIDS-et. Éjt nappallá téve bulizott, és akár napi 3-4 szeretőt is elfogyasztott egyszerre.

Az egyik leghírhedtebb bulija 1978-ban volt, ahol a feljegyzések szerint tényleg minden volt: transzvesztita sztriptíz táncosok, prostituáltak, nyers májjal megtöltött medencében iszapbirkózó meztelen lányok, és a vendégek között pedig törpe felszolgálók cikáztak ezüst tálcával a fejükön.

Csak épp nem ételt vagy italt kínáltak, hanem kokaint, amiből bárki szippanthatott. Elton John, egykori legjobb barátja csak így nyilatkozott róla: "A legnagyobb tiszteletem és szeretetem iránta. De ha olyan kicsapongó életet élsz, amilyet ő, mindig az AIDS kockázatával játszol."

Forrás: NurPhoto/Tony Mottram/Photoshot/NurPhoto/Tony Mottram

Úgy gondolom, hogy Mercury sosem tudott igazán leszámolni a saját belső démonaival. Talán Mary volt az utolsó olyan személy, aki még az egykori "normális" életére emlékeztette őt, és ezért is ragaszkodott ennyire a lány szerelméhez.

Ha pedig a kevésbé naiv magyarázatot választom, akkor arra a következtetésre jutok, hogy a szerelem és a testi vágy valójában két teljesen különválasztandó dolog. És képes működni az egyik a másik nélkül is. Tehát képes volt tényleg úgy szerelmes lenni mindvégig a feleségébe, hogy közben szexuálisan a férfiakhoz vonzódott. Hogy vajon ez lehetséges-e? Azt mindenki döntse el saját maga.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.