tánc önfeledt történelem tánctörténelem Lovay Fruzsi ősember koreográfia táncmozdulat
A tánc mindig is része volt az emberiség kultúrájának. A fennmaradt barlangrajzok alapján tudjuk, hogy már az ősember - a napi zsákmány megszerzése után vagy az esti tűz körül - is rendszeresen táncolt.

És noha nem voltak jól betanult koreográfiák - sőt, eleinte még ismétlődő mozdulatsorok sem -, mégis mindenki jól érezte magát. Mégpedig azért, mert ösztönszerűen, szívből jött minden lépés. Nem úgy, mint manapság, amikor a fiatalok már csak feszengeni járnak a szórakozóhelyekre. Ott állnak kiöltözve, rugóznak, totyognak egy helyben, és közben egymást vizslatják. Egy szikrányi felszabadultságot sem érezni a levegőben...

Később aztán persze kultúra alakult a tánc köré: rájöttek, hogy a kezükkel és a lábukkal ritmikus hangokat képesek létrehozni, majd a rendelkezésre álló anyagokból hangszereket készítettek. Így alakultak ki az első törzsi körtáncok, innen eredeztethető a zene és a tánc zsigeri szeretete.

Ezt követően már a csillagok járását, a Nap és az évszakok váltakozását is tánccal fejezték ki. Létrejöttek a harci táncok, a termékenységi táncok, a férfivá avatás tánc szertartásai stb. Ám az alapok nem változtak: önmagukat és az érzelmeiket fejezték ki, elvárások és következmények nélkül.

Az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában azonban már nemcsak önmaguk kifejezésére használták, hanem - táncos előadásokon keresztül - tanították egymást. Gyakran tartottak olyan templomi szertartásokat, melyek során különböző mondákat, mítoszokat jelenítettek meg. Illetve az akkori csillagászati felfedezéseiket mutatták be az egybegyűlteknek, a mozdulataikkal életre keltették a Nap, a Hold és a bolygók mozgását.

Az ősi keleti kultúrában szintén óriási jelentősége volt a táncoknak, hiszen az ottani emberek a táncot és a vallást szorosan összekötötték a hinduizmus mindhárom istenével(Brahma, Vishnu, Shiva). Legszorosabban az utóbbival, akit - nem véletlenül - táncoló Shivaként is szoktak ábrázolni. Ám hiába az ősi táncos múlt: a vallási harcok, a gyarmatosítás és az elvilágiasodás a keleti tánckultúrán is lassacskán nyomot hagyott.

Forrás: Wikipedia

A fennmaradt táncmozdulatok rövidebbek és egyszerűbbek lettek, sok jellegzetesség lemorzsolódott. Viszont a XX. században létrehozták az első tánciskolát azzal a céllal, hogy felkutassák és életben tartsák az eredeti, ősi hagyományokat. Manapság pedig már millió féle táncstílus közül választhatunk, ám a legfontosabbat csak nagyon kevés helyen tanítják: hogy felszabadultan, elvárások nélkül, szeretetből mozogj.

Számtalan kutatás bebizonyította már, hogy a zene és a tánc jó hatással van az emberre - mind élettani, mind pszichológiai szempontból. Az önfeledt táncolás, a szabad érzelmi megnyilvánulás csökkenti a stresszt, pozitív hormonokat szabadít fel az agyban, egyszerűen szólva: boldoggá tesz.

Én - aki sok éves táncos múlttal rendelkezem - sem tudom mindig kizárni a negatív érzéseimet táncolás közben. Mert a mai megfelelési kényszeres világ olyan szorongásérzést ültet az emberbe, ami képes megmérgezni a legtermészetesebb, legősibb örömforrásainkat is.

Ennek elkerülése érdekében hirdetett táncműhelyt María Keck és Farkas Andrea, akik ezúttal különböző kultúrák ősi cigánytáncait fogják bemutatni, és megtanítani az érdeklődőknek. Megismerkedhetünk magyar, spanyol, román, török és balkáni ágazatokkal, amiket tánc- és hangterápiás gyakorlatokkal tesznek majd még emberközelibbé.

Forrás: María Keck fotója

Ez a nőknek szóló esemény szelíd, intuitív módon fejleszti az önbizalmat, segíti az önelfogadást és a női, belső szépség megnyilvánulását. Célja, hogy minél több nő szeresse magát, hogy merjünk improvizálni az életünkben, és hogy jobban megismerjük önmagunkat, a testünket, a lecsupaszított belső valónkat.

A táncműhely ezen kívül fejleszti a befelé figyelés készségét, segít befogadóbbá tenni minket, illetve a mindfulness életérzést is gyakorolhatjuk. Magam is részt fogok venni ezen a különleges alkalmon, és igyekszem kellő nyitottsággal érkezni, hogy minél több tiszta, örömteli energiát szívhassak magamba.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.