asztronauta Pálfy Dalma nők világűr űrhajós világhét űr
A világon eddig nagyon kevés embernek adatott meg az a feledhetetlen élmény, hogy saját szemével is megcsodálhassa Földünket a világűrből. És ennek a kevés embernek is csak körülbelül 10%-a volt nő.

A NASA adatai alapján a legtöbb nőt - szám szerint 60-at - az USA, a Szovjetunió, Oroszország, valamint Kína küldte az űrbe. Íme, néhány olyan hölgy, aki szó szerint a lehető legmagasabbra jutott.

Valentyina Tyereskova

Az első női űrhajóssal a szovjetek büszkélkedhetnek, ahogy Jurij Gagarinnal is. Tyereskovát 400 jelentkezőből választották ki, hogy 1963-ban - a Vosztok-6 fedélzetén - 48-szor megkerülje a Földet. Ő járt először civilként az űrben, bár a hobbija az ejtőernyőzés volt. Ráadásul ő volt az első, aki manuálisan, maga vezette az űrhajóját. Ezek után szerintem az a minimum, hogy krátert neveztek el róla a Holdon.

Forrás: Wikipedia

Sally Ride

Az amerikaiak 20 évet várattak magukra az első női asztronautájukkal. Ride volt a világ 3. női űrhajósa, és 32 évesen az akkori legfiatalabb ember az űrben. Az ő nevét is egy kráter viseli a Holdon - az, ahol a GRAIL űrszonda becsapódott.

Forrás: AFPforum

Szvetlana Szavickaya

A szovjetek eléggé elhúztak a versenyben: Ride utazása után egy évvel Szavickaya már több, mint 3 és fél órát sétált járművén kívül az űrben. A "Szovjetunió Hőse" érdemrenddel kétszeresen is kitüntetett űrhajósnő szintén tinédzserkori ejtőernyőzéssel kezdte pályafutását. Nevét a Naprendszerünk 4118 Sveta aszteroidája viseli. Talán te is láttad már őt a tv-ben: a 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpián ő volt az egyik űrhajós, aki felvonta az orosz lobogót.

Forrás: Wikipedia

Claudie Haigneré

Az első európai nő csak 1996-ban jutott ki az űrbe: először a Mir űrállomásra, majd 2001-ben Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repült. Az űrben tartózkodó nők száma egyébként 2010-ben volt a legmagasabb: ekkor egyszerre négyen is szolgáltak az ISS-en.

Forrás: AFP/Sergey Chirikov

Peggy Whitson

A Nemzetközi Űrállomás első női parancsnoka volt. Több rekordot is tart: 57 évesen ő volt a legidősebb asztronauta nő. 2017-ben megdöntötte a leghosszabb űrrepülés női rekordját, sőt, a legtöbb időt is ő töltötte az űrben: összesen 665 nap, 22 óra 22 percet. Máig a NASA legtapasztaltabb asztronautája - idén júniusban ment nyugdíjba.

Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Sunita Williams

Williams tartja a női űrhajósok közül a legtöbb űrséta (7 alkalom) rekordját. Ami miatt mindenképp meg akartam említeni, az egy tudományosan kevésbé hasznos, ám annál szokatlanabb rekord: 2007-ben ő futotta az első maratont... az űrben. Hivatalosan regisztrált a bostoni maratonra, majd valós időben, az ISS-en teljesítette a távot. Egy évvel később pedig megmutatta, hogy a Földön is megy neki.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Judith Resnik, Christa McAuliffe, Kalpana Chawla és Laurel Clark

Sajnos vannak olyan asztronauták is, akiknek nem a sikeres misszióik miatt ismerjük a nevét. Eddig 4 nő vesztette életét űrrepülés közben: Resnik és McAuliffe 1986-ban szenvedett katasztrófát, 73 másodperccel az űrhajójuk indítása után. Chawla és Clark a 2003-as Columbia űrrepülő katasztrófájának áldozatai voltak.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.