baleset űrrepülés rakéta történelem Herczeg Zsuzsa űrutazás Gagarin halál űr
Kísértette az Istent, mint Ikarosz, aki túl közel került a Naphoz, így leesett az égből. Legalábbis dédnagyanyám szerint, aki rendkívül vallásos asszony volt.

Gagarin természetesen nem ezért zuhant le, de az igaz, hogy a tragédia után évekig nem árulták el az igazságot, ezért mindenféle teória született arról, hogy mi történhetett vele.

Sokáig még autót vezetni sem engedték, hiszen űrutazása után - mint első ember az űrben -, túl fontos személlyé vált ahhoz, hogy bármilyen veszélynek tegye ki az életét. Aztán mégis repülhetett, de sajnos ez lett a veszte: egy MiG-15-ös vadászgéppel és egy másik tapasztalt pilótával végrehajtott gyakorlórepülés közben lezuhant a gépük.

Forrás: AFPforum/Sputnik/RIA Novosti/Vyasheslav Runov

Libákat, hőlégballont emlegettek, hogy ludasak voltak a halálában, de valójában nem ezek, hanem egy másik vadászgép sodorta bajba. Melynek nem abban a magasságban kellett volna lennie, és aminek a pilótáját azóta sem vádolták meg, mondván, ez már semmin sem változtatna.

Hiszen a hatóságok szerint a szándékosság kizárható volt, és a balesetet okozónak esélye sem volt meglátni Gagarinék gépét. Amikor pedig 10-20 méteres távolságba kerültek, a szuperszonikus sebességnél már nem tehetett semmit. Az azonban azóta sem derült ki, hogy vajon mit keresett ott...

Mivel Gagarin testét aznap nem találták meg, még reménykedtek, hogy ejtőernyővel kiugrott, és túlélte a balesetet. Másnap azonban, hosszú kutatást követően rábukkantak a holttestre. Ekkor olvasta csak el a családja azt a levelet, melyet még az űrbe indulásakor írt nekik, arra az esetre, ha nem térne vissza.

A sors fintora, hogy a nagy űrutazást szerencsésen túlélte, és egy rutinrepülés során kellett meghalnia. Pedig az űrutazása sem volt egy fáklyás menet, hiszen a fékezőrakéta nem megfelelően működött, a leszálló- és műszaki egység nem vált szét időben, valamint tüzes golyóként száguldva fékeződött le a légkört elérve. Bár testére hatalmas nyomás nehezedett, ő mindezt túlélte, és még időben tudott katapultálni.

Forrás: AFP forum/Sputnik/Ria Novosti

A sikeres űrutazás után akkora hírnévnek örvendett, hogy állítólag az újságírók, akik a közelébe kerülhettek, megdöbbentek azon, hogy ő is ugyanolyan, mint bármelyik másik átlagos ember. Ugyanakkor a dicsőség és az azzal járó felhajtás túlságosan nyomasztotta az egyszerű parasztcsaládból származó férfit, és alkoholproblémái lettek - és a házassága is megsínylette mindezt.

Gagarin hamvai a Kreml falánál nyugszanak. Az első ember az űrben mindössze 34 éves volt, amikor elhunyt. Halála után közvetlenül szülővárosát, Gzhatskot azonnal átnevezték. Így 1968 óta a város neve Gagarin. Emellett nevét a Hold túlsó oldalán lévő kráter is őrzi, és ásványt, kisbolygót is neveztek el róla.

Forrás: AFPforum/Sputnik

Máig nemzeti hősként tekintenek rá, azonban azt kevesen tudják, hogy nem állt tőle messze a csibészség sem. Mert kinek jutna eszébe olyankor, amikor az egész világ szeme rajta van, megszegni a protokollt? Hát neki! Amikor ugyanis felszállt az űrhajóval, a "Legénység felszáll" bevett szófordulat helyett lelkesen felkiáltott: "Poyehhali!" (Indulás!) De a legenda szerint kiugrott egy csukott ablakon is, amikor felesége rajtakapta egy másik hölggyel. És az így szerzett vágás feltűnő heg formájában megmaradt az arcán, és később emlékeztetett az esetre.

Na, de legendák ide vagy oda, mi örökké úgy emlékezünk rá, mint az első emberre, aki kísértette az Istent, és felszállt az űrbe.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.