opera énekesnő életút Nyiri Zsuzsi díva Maria Callas
Ha lehetne egy szuperképességem, biztos az énekhangot választanám. Szívbemarkoló, jellegzetes és felejthetetlen hangon szeretnék énekelni.

Ki is csekkolnék a mostani életemből, és beállnék dívának: minden földrészen csodálnának, és külön lakosztálya lenne a nekem küldött rózsacsokroknak.

Aha. Aztán megismertem Maria Callas életét, és átértékeltem ezt a díva dolgot. Mert könnyű, tragédiáktól hemzsegő élet nélkül nincs művészet, kritikusok nélkül nincs siker, és csalódás nélkül senki sem lehet szerelmes. Szóval a dívasághoz szenvedni kell. Nem kicsit.

Három oktáv, harmincnál is több szerep

Operaénekesnő volt, a színpad és a drámai karakterek királynője. A világ egyik fele csodálta a hangját - ami pontosan három oktávnyi, a felső E-től az alsó F-ig tartó hangterjedelmet jelentett. A világ másik fele meg a hangja miatt becsmérelte. A rendkívüli képességnek ugyanis megvolt a hibája: a három regiszter között éles törések voltak. Ezeket Callas csak kemény munkával tudta kiküszöbölni - de sosem érte el a hibátlan szintet. Ennek ellenére megvolt benne a képesség, hogy elénekelhessen nagyon különböző hangterjedelmű szerepeket Aidától Violettáig.

A híres fogyókúra

A nő, akinek felnőtt élete a szépségről, a sikerről és a férfiakról szólt, kislányként nem volt éppen femme fatale alapanyag. Ezt tetézte Callas anyja és az ő megjegyzései. Maria érkezése előtt a szülei tífuszban elvesztették egyetlen kisfiukat, ezért mikor anyja megtudta, hogy újra várandós, megint fiú babában reménykedett. Ebbéli csalódását később többször is lányára zúdított, azt is hozzátéve, hogy csúnya és dagadt.

Amúgy súlyát a pályája elején sokan bírálták, ekkor követte el "híres fogyókúráját": 90 kilóról 60 kilóra aszalta magát. Mivel a karcsúság testalkatától idegen volt, élete végéig diétáznia kellett - holott egy igazi dívához illően imádott enni és inni. A lemondásokért talán kárpótolta a férfiak túláradó csodálata: magas, karcsú nő, egyenes tartással, görög bujasággal.

Forrás: AFPforum/ Ina/Ina/Georges Chevrier

Rövid az út a vörös szőnyegig

Bár rossz gyerekkorán Callas sosem tudott túllépni, egyvalamiért mégis hálás lehetett az édesanyjának: ő fedezte fel lánya tehetségét. Maria neki köszönhette az első operalemezt és az első próbaéneklést. Innen nem volt messze a színpad: 17 évesen már az athéni operaházban énekelt, és hét évvel később (úgy, hogy közben volt egy háború) berobbant életébe a világsiker.

Tehetségének több titka volt: a délies, egzotikus megjelenés, a már emlegetett hang és az, hogy színészileg is képezte magát. Mindenképpen ő akart kora legnagyobb tragikája lenni - és ez sikerült. A színpadon és a magánéletben egyaránt.

Élete szerelme egy másik történetből is ismert hajómágnás

Ahogy az sokakkal történni szokott, pályája elején Maria is szerzett magának egy gazdag, befolyásos és jóval idősebb férjet, Giovanni Battista Meneghinit. Ő ügyesen egyengette a díva pályáját, neki csupán énekelnie kellett, és fülledt, határozott személyiségével uralnia a bulvárlapok címoldalát.

Az idillnek Aristotle Onassis görög hajómágnás vetett véget: Callas meglátta, megszerette, és felrúgta érte a házasságát. Bár ezt komoly törést jelentett karrierjében, és az egészsége is megszenvedte a magánéleti viharokat. De ennek ellenére ő halálosan és mindent elsöprően szerette Onassist - aki végül elhagyta a megözvegyült Jackie Kennedy-ért. Évekkel később Maria mégis meglátogatta a férfi sírját. Hiába, neki Onassis volt az Igazi.

Forrás: AFPforum/Staff

A hanyatlás kora

Egy díva nem öregedhet meg - tehát nem is élhet sokáig. Callasnak sem jutott több 52 évnél. Élete alkonyán már minden számára értékes dolgot elveszített. Különleges hangján énekelni olyan megterhelést jelentett a saját hangszálainak és az arcüregének, hogy az utolsó években folyamatos fájdalmak gyötörték a színpadon. Hangja tönkrement, és légzési problémái voltak.

Végül visszavonult, és párizsi házában, csendesen várta a halált. Bár már akkor lehetett tudni, hogy életműve felejthetetlen lesz, a beteg és magányos dívát valószínűleg ez nem vigasztalta. A legyengült test végül szívinfarktusban halt meg, hamvait korábbi kérése szerint az Égei-tengerbe szórták.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.