Erich Kastner elvek élete Nyiri Zsuzsi
Erich Kästner szerint a "jó" gyerek nemcsak a háttérből figyeli, hogy mit intéz az "okos" felnőtt - hanem saját kézbe veszi a sorsát. És helyre teszi mindazt, amit a szülei, és a társadalom elbaltázott. Közben minden egy kicsit kajla, kicsit vicces, mégis nagyon valóságos. Születésnapján Erich Kästnerre emlékezünk.

A híres német szerző 1899. február 23-án született Drezdában. A kis Erich nem egy harmonikus házasságba érkezett: édesanyja többre vágyott, mint amit kisiparos férje biztosítani tudott - társadalmi rangban és szellemiségben is. Ezért az asszony minden odaadását és figyelmét Erich nevelésébe fektette, akivel egy súlyos, közös titok is összeköti: a fiú valódi apja a család háziorvosa, egy bizonyos Zimmermann nevű úr.

Kapcsolatuk Erich művészetében is megjelenik, könyveiben gyakori szereplő a gyermekéért szuperhősként küzdő anya. A drezdai iskolás évek is visszaköszönnek, például a gimnazisták és reáliskolások mindent elsöprő hócsatájában, A repülő osztály című regényben.

Forrás: AFPforum/ Picture-Alliance

Ez a könyv egyébként a gyerekkori kedvencem. Bizony, Kästner olyan szellemes elbeszélő, hogy kislányként is élvezhetőek a fiúiskolás balhék - vagy csak a humorom volt már akkor is átlagon felüli? :)

Kästner pályakezdő tanár volt, amikor besorozták. Ugyan a frontra már nem jutott ki, de a kiképzés kegyetlenségét sosem felejtette el. Élete végéig pacifista maradt, aki az emberek közötti erőszak minden formáját elítélte.

Többek között ez a humanista szemlélet teszi naggyá ifjúsági regényeit is. Ezek közül az első, az Emil és a detektívek 1928 őszén jelent meg. Rögtön bombasiker lett, azóta már 59 nyelvre lefordították. A kortársak finomkodó gyerekirodalmához képest ez a könyv valóságos volt: egy korabeli nagyvárosban, Berlinben játszódik, szereplői hús-vér gyerekek, akik a rendőrség segítsége nélkül üldöznek egy tolvajt.

Forrás: AFPforum/ Ina/Ina/Gérard Landau

Ez az önállóság a többi történetében is fontos szerepet képvisel: a Két Lotti ikerpárja sem nézi tétlenül a szüleik bénázását. Luise és Lotte életet cserélnek, hogy a korábban - tudtuk nélkül - szétszakított család végre újra egyesülhessen. Teszik mindezt az elbeszélő teljes jóváhagyásával, aki szerint egy gyereknek is jogában áll dönteni a sorsáról.

Vajon Kästner ilyen jövőről álmodott?

Ha így is van, erre neki is várnia kellett: pályáját a náci hatalomátvétel szakította ketté. Nem publikálhatott, a könyveit elégették. Ő mégis Németországban maradt, hogy az események hiteles krónikása lehessen - és persze édesanyját sem tudta hátrahagyni. A világháború vége után Münchenben élt, mint befutott író, újságíró és forgatókönyvíró. A történelem szomorú fordulataival azonban soha nem tudott megbékélni, ezért az alkohol és a cigaretta az életének szerves része lett. A gyereklélek nagy ismerője sosem alapított családot.

Erich Kästner megélte a 20. század legsötétebb időszakait, könyveiben mégis megmaradt mókás mesélőnek, aki mindennek ellenére bízott az emberi jóságban. Az üres moralizálás helyett gyerekek történeteiben kereste a döntések, a fegyelem és a szabadság határait.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.