esküvő Baranyai Kata lagzi indiai menyasszony magyar
Indiában a házasság egy életre szól, ugyanis a válás, mint olyan, nincs benne a szótárukban. Nem hisznek a szerelemre alapuló házasságok létjogosultságában - vagyis a mai napig is a szülők szemelik ki a lehetséges párokat. Magyarán elrendezett házasságok köttetnek.

Kivéve, ha bekerül a képbe egy magyar lány, Dóra, és hős szerelme, Ankur. Ők ketten véghezvitték azt, ami csak keveseknek adatik meg Keleten: önszántukból házasodtak. Sőt, már az esküvő előtt összeköltöztek. Ami nagy szó! Ugyanis alapesetben Indiában ez teljes mértékig elképzelhetetlen. Mint ahogy az is, hogy a menyasszony fehér ruhát viseljen a nagy napon - hiszen az ottani szokások szerint a fehér a gyász színe.

Hogyan is kell elképzelni egy indiai esküvőt?

Talán az a legegyszerűbb, ha az esküvő szót helyettesíted egy ismeretlen kifejezéssel. Mert azt, hogy semmiben nem hasonlít az általad ismertekre, garantálom.

1. Nem te döntesz a dátumról

Megvan az a jelenet, mikor azon vívódtok a pároddal, hogy milyen dátumhoz fűződjön az esküvőtök? A megismerkedésetek, az első csókotok vagy az első randitok napjához? Persze, a valóságban ez nagyban függ attól is, hogy a kiszemelt helyszínt mikorra lehet lefoglalni. Nálunk legalábbis. Nem úgy, mint Indiában, ahol ugyan rogyásig vannak a termek, ám a dátum meghatározása a hindu pap tisztje. Szerencsére Dóráék esetében véletlenül egy számukra is kedves napra esett a választás.

Forrás: Gyulai Dóra saját fotói

2. Napokig tartó ünneplés - mindezt alvás nélkül?

Dóra és Ankur esküvője valóban 5 napig tartott, de természetesen nem alvás nélkül - nyugtatott meg Dóra. De - hogy fokozza a döbbenetemet - azt is hozzátette, hogy a rendezvénysorozat akár egy hétig is eltarthat. Ugyanis tulajdonképpen erről van szó: napokon át tartó különböző szertartásokról, amelyeknek egy részén csak a szűk családnak van jelenése.

3. Mindenki meg van hívva

Míg mi itthon sorra vesszük, hogy ki az, akivel együtt szeretnénk ünnepelni életünk egyik legjelentősebb napján, addig Indiában ezen a téren is eltérőek a szokások. Náluk ugyanis nemcsak a szomszéd, hanem a szomszéd rokonsága, az összes valaha volt kolléga, sőt, még az ő gyerekeik is tiszteletüket teszik a jeles eseményen. Vagyis nagyjából mindenki, aki él és mozog. Dóráék esetében 400 fős volt a vendégsereg, de ez egy igen szerény szám. Ha ő is indiai lenne, akkor minimum 1000 fős lett volna a "lagzi".

Forrás: Gyulai Dóra saját fotói

4. Ruhák, ékszerek, kiegészítők

A fehér és az összes világos árnyalat kilőve. Ellenben több különböző színes ruhát is viselhetsz a hozzá passzoló ékszerekkel és hennával. Ha pedig elveszítenéd a fonalat a színek és kiegészítők kavalkádjában, akkor garantáltan mindig akad egy családtag, aki kioktat, a segítségedre siet.

5. Egy ottani lagzin nem tudod az asztal alá inni magad...

Az indiai esküvők ilyen szempontból sem hasonlítanak a magyar lakodalmakra. Nem mondanak minden fél órában tósztot, és nem isznak meg több liter sört/bort/pálinkát az ifjú pár egészségére. A hosszan tartó ceremóniák során akad olyan nap, amikor szeszes italt is felszolgálnak, de akkor sem a mennyiség a meghatározó.

Forrás: Gyulai Dóra saját fotói

+1 Nincs hitvesi csók!

És hogy még ezt is fokozzam: nemcsak hitvesi csók nincs, de még egymáshoz érni sem nagyon szabad. Az ifjú pár egymás mellett ül a szertartások alatt, de megfogni a másik kezét már nem illik. Dóra kifejtette, hogy az indiaiak nagyon szemérmesek, és bár furcsának tűnhet, de abban a közegben fel sem merült benne, hogy megszegje a szabályokat. Tiszteletlenségnek érezte volna.

Ám minden szokásbeli különlegesség ellenére, a magyar leányzó csillogó szemmel mesélt a választottjáról és az új családjáról. A családról, akik bár egy távoli és nyugati szemmel egzotikus kultúra szokásai szerint élnek, de hatalmas, szerető szívvel bírnak.

Dóra pedig arra a kérdésemre is könnyedén megadta a választ, hogy mitől működik a kapcsolatuk. Véleménye szerint a közös értékrend a legfontosabb.

Nyitókép: Gyulai Dóra saját fotói

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.