Edith Piaf élete Jónás Zsófi tragikus
Edith Piaf élete sikerekkel és tragédiákkal volt tele. Miközben szakmai életére a csillogás volt jellemző, addig magánéletére a keserűség. A világ leghíresebb sanzonénekesnőjének kettős élet jutott.

Edith Párizsban született egy bárénekesnő és egy cirkuszi artista gyermekeként. Anyjának fontosabb volt énekesnői karrierje, mint a saját családja, így hamar elhagyta Piafot, hogy a saját álmait kergesse. Egy időre Edith a nagymamájához került, aki egy bordélyházat vezetett Normandiában. Nem éppen a legjobb hely egy kislány felnevelésére... Később apja vette magához, akivel a cirkuszi mutatványosok nem mindennapi életét élték.

Forrás: AFPforum

Megszületik Piaf

Edith épp az utcán énekelt, amikor felfedezte Louis Leplée kávéház-igazgató. Ő adta az énekesnőnek a Piaf nevet, ami franciául verebet jelent. Louis adta rá az egyszerű fekete ruhát is, ami később az énekesnő védjegyévé vált. Innen pedig egyenes út vezetett a világhír felé. Eleinte Franciaországban, majd az egész világon ő lett a leghíresebb sanzonénekesnő. Énekelt többek között a Carnegie Hallban vagy a párizsi Olympia színpadán. Filmekben szerepelt, és rengeteg lemezt adott ki.

Ez az egyik leghíresebb dala:

A segítőkész énekesnő
Piaf segített bárkinek és bármikor. Sokat keresett, de sosem volt pénze, mert mindet elosztogatta. Segített fiatal művészeknek, barátoknak, igazából mindenkinek, aki hozzá fordult. A második világháború alatt a katonáknak énekelt, majd a hadifoglyok árváinak szervezett jótékonysági gálaestet. De felkarolta zsidó kollégáit is, akiket az elhurcolás fenyegetett.
Forrás: AFPforum

Tragédiák és szerelmek

Amíg karrierjét a siker, addig magánéletét a fájdalom és a halál jellemezte. Alig volt 17 éves, amikor megszületett lánya, aki két éves korában agyhártyagyulladásban meghalt. Később találkozott élete szerelmével, Marcel Cerdan bokszolóval, de boldogsága most sem tarthatott sokáig. A férfi meghalt egy repülőgép-szerencsétlenségben, miközben Piaf koncertjére utazott New Yorkba. Az énekesnő alkoholba fojtotta bánatát, majd rászokott a morfiumra. Kapcsolatból kapcsolatba menekült, többször újraházasodott. Legutolsó férje a 26 éves görög Theo Sarapo volt. Közös daluk, "A szerelem mire jó?" nagy sláger lett.

A szerelem mire jó?

Halála

Rákos betegen sem volt képes elszakadni a színpadtól, az orvosi tanács ellenére is koncertezett. Sokszor nagyon betegen és gyengén állt színpadra. Piaf végül májrákban hunyt el, 1963-ban. Párizsban rajongók tízezrei kísérték utolsó útjára az énekesnőt, megbénítva ezzel a francia fővárost, amire a második világháború óta nem volt példa. Bűnös életvitele miatt a katolikus egyház megtagadta a gyászmisét, így egy atya mondott áldást a sírjánál. Mellette nyugszik édesapja és kislánya is.

Forrás: AFPforum

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.