titok Wéber Krisztina szánalmas Hemingway macsó
Ketchum, Idaho, 1961. július 2., 7:30. A napsugaras vasárnap reggel nyugalmát egy vadászpuskából eldördült lövés zavarta meg. Ernest Hemingway, a 20. század egyik legjelentősebb írója megölte magát. 62 éves lett volna néhány héten belül.

Vajon miért ez a brutális vég az energiával töltött élet után?

Hemingway az ellentmondások és az extrémitások embere volt. Legendás sikere volt a nőknél, legalább olyan hírhedtek voltak a szerelmi kalandjai, mint a kocsmázásokkal töltött napjai. Négyszer nősült, és számtalan szerető kísérte útját. Imádta az életet és mindent, ami veszélyes: az összes hobbijának volt valami köze a halálhoz.

A 183 cm magas, 100 kilós férfi sosem kímélte magát: hat fejsérülés, három súlyos autó- és két repülőgép-balesetet élt túl. A lábaiban az I. világháború lövészárkainak emlékeként gránátszilánkok vándoroltak fel-alá.

Forrás: Wikipedia

Igazi macsó, akinek a férfiasság imázsa a rögeszméjévé vált. "Csak semmi gyengeség, még magad előtt sem!" - mondogatta, és eszerint is élt. Háborúk, nyílt tengeri halászat, bikaviadal, vadászat, boksz, kitömött oroszlánok és trófeák között élte életét. Mindeközben a mindennapokban depresszió és önmarcangolás kínozta. Élete utolsó éveiben szinte már semmire nem emlékezett. A súlyos depressziója ellen használt elektrosokk kezelések teljesen szétzilálták az emlékezetét. Már jó ideje képtelen volt összpontosítani és dolgozni, befejezetlen kéziratok hevertek körülötte szerteszét.

Ernest Miller Hemingway, az irodalom 20. századi óriása pszichológiai tankönyvekbe való eset volt. Igen fiatalon elhagyta a szülői házat, hogy újságíró lehessen. Sosem végzett egyetemet: "Nem hiszek a képzésben, de a tudásban igen. Persze tanulhatsz az iskolapadban, de hogy igazán megértsd az életet, a világot kell megismerned" - mondogatta.

Forrás: AFPforum

A kalandok és hírnév kedvéért hajtotta, űzte magát. Nemsokára az I. világháborúban találjuk, de egy súlyos sérülés és szerelmi csalódás után visszatért a szülői házba. Egy ideig ott hetvenkedett a háborús kalandjaival, mígnem édesanyja megelégelte az ingyenélősdit, és elzavarta.

Tudósítói állást vállalt Párizsban, ahol csatlakozott az elveszett nemzedék írócsoportjához - ahogy Gertrude Stein azon írók és művészek társaságát nevezte, akik az alkoholtilalom időszaka alatt Európában éltek. Párizsban folyt a bor, a sör, a pálinka, és botrány botrányt követett. Hemingway friss házasként, feleségével, Hadley Richardsonnal érkezett Párizsba, de hét év múlva már a modell Pauline Pfeifferrel tért vissza az Egyesült Államokba. Ekkor már nagyon jól élt írásaiból, Kubában és Florida legdélibb csücskében Key Westen is gyönyörű villákat vásárolt magának, és ott töltötte napjait új feleségével. Mániákusan írt, és legalább annyira mániákusan vedelt, kocsmai tivornyázásai legendásak voltak.

Az ellenállhatatlan nők bálványa, a vakmerő, rámenős, kemény fickó a valóságban ellentmondásos, mélyen bizonytalan ember volt, aki egész életében attól rettegett, hogy valamikor leomlik a férfiasságáról és hősiességéről maga alakította mítosz. A legkisebb kritikán is ordítva dühöngött, tört-zúzott, és még többet ivott. Majd miután lecsendesedett, mély depresszióba esett: "Olyan szörnyen üresnek és hitványnak érzem magam, azt hiszem, sem kufircolni, sem harcolni, sem írni nem tudok már soha többé. Olyan, mintha hulla lennék."

Forrás: Wikipedia

Ekkorra már a harmadik feleségnél tartott: Martha Gellhorn, az első női haditudósító volt az aktuális Mrs. Hemingway. Az önálló, független nő egy idő után nem tűrte a férfi állandó tivornyáit, gorombaságait. És amikor a féltékeny férj tehetetlenségében a gyenge férfiak tipikus fegyveréhez nyúl, és megveri, végképp megundorodik tőle. Hemingway érzi, hogy el fogja hagyni, így, hogy megelőzze, azonnal keres egy új nőt, akinek szoknyájába kapaszkodhat.

Sajnos összegezve arra juthatunk, hogy Hemingway egy igazi felkapaszkodott sznob volt, aki állandó önsajnálatban ringatta magát. Eközben pedig, mint minden alkoholista, kényszeres hazudozott és alaptalanul vádaskodott. Még attól sem riadt vissza, hogy műveiben vagy nyilatkozataiban gúnyt űzzön a barátaiból, azokból is, akik egykor segítették őt.

1954-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat, de már a kitüntetésnek sem tudott igazán örülni. Egyre nehezebben ment neki a munka, egyre több időt töltött halászattal és vadászattal. Memóriazavarai egyre súlyosabbak lettek, delirium tremens rohamok kínozták, még több alkoholba fojtotta frusztrációját, tivornyái egyre hosszabbra nyúltak, szinte állandóan részeg volt. Negyedik felesége, Mary Welsh sem tudott neki segíteni. Az életerős, férfias imidzs menthetetlenül omlani kezdett... Egy józan pillanatában kinyitotta a fegyverszekrény ajtaját, és így vetett véget életének.

Ernest Hemingway és felesége Mary Welsh Forrás: AFPforum
Zelda és F. Scott Fitzgerald - Akik "Gatsby életmódba" haltak bele http://www.she.hu/kultur-mi/20170817-f-scott-fitzgerald-gatsby-eletmod-muveszet-halal.htmlCharles Bukowski, egy imádnivaló rohadékhttp://www.she.hu/kultur-mi/20170307-charles-bukowski-iro-elete-halala-evfordulo-konyv-olvasas.html

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.