diploma történelem Hugonnai Vilma Lovay Fruzsi példakép
Sok olyan emberről tudok a történelemben, akiről érdemes lenne példát venni. Vannak köztük férfiak és nők is, de nekem Hugonnai Vilma a kedvencem. Ő az igazi vaslady!

Hugonnai Vilma a XIX. század közepén született, egy grófi család gyermekeként. Átlagos kislány volt, akire csak azért néztek ferde szemmel a többiek, mert a tipikus lányos dolgok mellett az orvostudomány szerelmese volt. Ez pedig akkoriban legalább olyan bizarr volt, mintha ma egy 8 éves azt mondaná, hogy pornózni szeretne.

„(...) a nő korábban fejlődik, de teljes férfiú érettségre sohasem jut: könnyebben tanul és felfog, de híján van a teremtő géniusznak. Dilettáns marad és soha a művészetet és tudományt előre nem viszi" - mondta 1864-ben Madách Imre egy beszédében, és ezzel akkoriban mindenki egyetértett.
Forrás: Wikipedia

Éppen ezért Vilma látszólag betörve, annak rendje és módja szerint 18 éves korában férjhez ment. A párjául választott Szilassy Györgynek gyermeket szült, de továbbra is foglalkoztatta az orvosi pálya, ezért otthon képezte magát. Csendben és titokban. Majd értesült róla, hogy a zürichi egyetem már női orvostanhallgatók jelentkezését is várja, ez pedig eldöntötte a fiatal anya jövőjét: elutazott, és tanulni kezdett. 1879-ben lediplomázott, majd egy évvel később hazatért.

A Svájcban megszerzett diplomája itthon nem volt érvényes, ezért honosítási kérelemmel fordult az orvostanári karhoz. De az oktatási miniszter úgy vélte, hogy a kérelem elfogadása precedens értékűnek számítana, és komoly következményekkel járna.

Hiszen ki tudja, hogy ezután még hány nő akarna a tudományokról tanulni?

Így arra hivatkozva, hogy nincs érettségi vizsgája, elutasították a kérelmét. A következő évben - az ekkor már 34 éves - Vilma letette az érettségi vizsgát, és újból kérelmet nyújtott be a miniszternek, aki a koedukált felsőoktatás jogszabályának hiányára hivatkozva ismét lesöpörte a témát az asztalról. Hosszas viták után a miniszter azt tanácsolta Vilmának, hogy végezze el a bábaképzőt, és dolgozzon orvosként diploma nélkül. Cserébe biztosítja arról, hogy senki nem fogja ezért megbüntetni a grófnőt. Vilma ezért ugyan elvégezte a bábaképzőt, de ezután is csak szülésznőként tevékenykedhetett.

Forrás: Wikipedia

A férje nem nézte jó szemmel, hogy dolgozik, azt pedig főleg nem, hogy orvos akar lenni, így végül elváltak. Vilma hamar a női egyenjogúság magyar hangjává vált, de nemcsak szószólóként, hanem szakemberként is nagy hírnévre tett szert.

Nem sokkal később megismerkedett egy vegyész professzorral, Wartha Vincével, akivel egymásba szerettek. Ez érthető is, hiszen a professzor egyenrangú félként kezelte a grófnőt, sőt, támogatta Vilma női mozgalmát és a tanulmányait is. A sokat látott asszonyt ez annyira megérintette, hogy újból megházasodott, és a társadalmi szokásoknak ismét ellentmondva, 40 évesen világra hozott egy kislányt. Közben pedig keményen dolgozott a céljai elérésének érdekében.

Meddőnek tűnő harcai azonban nem voltak hiábavalóak: 1895-ben a kormány rendeletet alkotott a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzéséről. Vilma ekkor újból megkísérelte diplomájának honosítását, amit három szigorlat letételéhez kötöttek. Majd 1897-ben - majdnem két évtizeddel a diplomaszerzést követően -, itthon is elismerték az oklevelét.

Azt hihetnénk, hogy innentől már nyugodt, békés életet élhetett, de nem így történt. Ezt követően is sokan támadták, többnyire politikusok és professzorok. Képtelenek voltak elfogadni az egyre több tanulni vágyó nő jelenlétét, egészen a világháború kezdetéig. Hiszen akkor szükség volt minden szakemberre - ezért még a nők is jók voltak.

Forrás: Wikipedia

Emiatt a grófnő 67 évesen elvégezte a katonai orvostanfolyamot, és arra bíztatta a többi pályatársát, hogy ők is tegyenek hasonlóképpen. Még további 84 doktornő követte a példáját, majd együttesen betegmegfigyelő állomásokat hoztak létre. Sorra ápolták a sebesülteket, amiért Hugonnai Vilma katonai kitüntetésben részesült.

Az élet azonban nem volt igazságos, ugyanis egy súlyos betegség miatt elveszítette a lányát, majd a férje is meghalt. A doktornő 1922-ben hunyt el, és a szomorú valóság az, hogy az orvosi szaklapok - amelyek minden ismertebb orvos haláláról beszámoltak - még csak meg sem említették az első magyar doktornő halálhírét. Pedig rohadtul lenne mit megköszönni neki.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
A nő, aki papucsot csinált Picassóból - ideiglenesenhttp://www.she.hu/kultur-mi/20170726-olga-koklova-picasso-festo-elete-szerelme-felesege-muveszettortenet.htmlGala Dalí - a pénzéhes, szex- és hatalommániás bestia?http://www.she.hu/kultur-mi/20170714-gala-dali-salvador-dali-elete-szerelme-muveszettortenet-festeszet-festo.html

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.