történelem nők Wéber Krisztina érdekesség tudomány
Krisztina összegyűjtött 9 dolgot, amik könnyebbé, jobbá teszik a hétköznapjainkat - és nem mellesleg hölgyek találták fel őket!

1. Arany helyett húsleves

A konyhában sok minden segítségünkre lehet, például a kukta is, aminek előfutárát egy alexandriai hölgynek köszönhetjük az 1-2. századból. Maria Prophetissát az első alkimistaként tartják számon,és az arany előállításának eljárásán kísérletezett. Ehhez különböző készülékeket készített, köztük egy duplafalú üstöt. Ezzel megszületett a kuktáink előfutára.

2. Forradalmi sajt

Camembert sajtot, ezt a mennyei finomságot nem ismernénk, ha nem lett volna francia forradalom, valamint, ha Marie Harel és férje a kis francia falucskában, Camembert-ben nem működtetett volna farmot. Egy, a francia forradalom elől menekülő fiatal abbé a házaspárnál talált menedéket. Hálából egy egészen különleges sajt elkészítésének a receptjével ajándékozta meg az asszonyt. Marie még kísérletezett vele egy kicsit, és létrehozta a ma is ismert nemespenészes sajtot.

Forrás: iStockphoto/Ursula Alter

3. Tiszta pezsgés

Ha már sajt, akkor öblítsük is le valamivel, mondjuk pezsgővel! Aminek a mai előállítási módját Barbe-Nicole Cliquot vezette be - nem mellesleg ő volt az első nő, aki pezsgőpincészetet vezetett. A 27 éves özvegyet a szükség vitte rá a rámaradt birtok működtetésére. Nagy kedvvel látott neki a munkának, és jó néhány újítást kipróbált az ital minőségének javítására. Eközben fedezte fel, hogy ha fejre állítják az üvegeket, és naponta rázogatják őket, a pezsgő nem lesz zavaros a lerakódó üledéktől.

Forrás: Wikipedia

4. Folyékony kenyér

A sört Krisztus előtt ötezer évvel Mezopotámia asszonyai kezdték készíteni, árusítani, és bizony nagy kedvvel inni is. Indokként azt hozták fel, hogy a komló nagyon jót tesz a női szervezetnek, főleg a várandós asszonyoknak.

5. A reggelek megmentője

Elképzelhetetlennek tűnik, hogy Melitta Bentz (1873–1950) előtt még senkinek nem jutott eszébe a kávéfilter ötlete. Pedig tényleg ő volt az első, akit annyira zavart a kávézacc, hogy nekiállt erre megoldást keresni. Egy rézedénybe szögekkel lyukakat fúrt, majd itatóspapírt tett bele, és ezen keresztül töltötte a kávét a kannába. A szemfüles Melitta azonnal bejelentette a berlini szabadalmi hivatalnál találmányát, és még abban az évben céget is alapított. Ami nagyon sikeres vállalkozásnak minősült, és a mai napig jólétet biztosít a családnak.

Forrás: Wikipedia

6. Házi praktikák és mérnöki diploma találkozása

Az összegyűlt szemetet ma már laza természetességgel dobjuk be a pedálos vödörbe, amit a 12 gyerekes mérnöknő, Lilian Gilberth (1878-1972) alkotott meg. Továbbá ő volt az, aki a konzervnyitót mai állapotra szerkesztette, és a hűtőszekrény ajtajában lévő polcokat is ő tervezte.

Forrás: Wikipedia

7. A legcsodásabb konyhai segítség

Egy amerikai mérnök lányának, Josephine Cochrane-nek (1839-1913) jár köszönet a mosogatógépért. A jómódú illinois-i asszony nagy társasági életet élt, és igen bosszantotta, hogy a személyzet a partik után rengeteg edényt eltört. Meglehetősen rövid idő alatt meg is tervezett egy eszközt, ami megoldást nyújtott erre a problémára. Drótból rekeszeket készített az edényeknek, amit hozzáerősített egy tárcsához, ezt pedig egy nagy rézüstbe helyezte, és motorral meghajtotta. A gépet szabadalmaztatta, majd a chicagói világkiállítás első díját is elnyerte. Annak idején Cochrane vállalata csak éttermeknek szállított a monstrum méretű gépekből. Mai változatát a hatvanas évektől kezdve élvezhetjük.

Forrás: Wikipedia

8. Pelenka megváltás

Azok az anyák, akik még textil pelenkával rakták tisztába a gyerekeiket, tudják igazán, hogy micsoda változást hozott Marion Donovan (1917-1998) felfedezése: az eldobható pelenka. Az amerikai építésznő második lánya születése után, az ötvenes években készítette el a vízálló pelenkát - aminek a legelső modelljét a zuhanyfüggönyből varrta meg. Ezután az eldobható pelenkával kísérletezett. A papírgyárakban eleinte csak megmosolyogták, nem hittek benne, hogy ez ekkora siker lehet.

9. Tartani a tartanivalót!

Ha már az öltözködésnél tartunk, a melltartót is nő ötlötte ki. Mary Phelps Jacob (1891-1970) egy igazi szüfrazsett volt, aki a századelőn főként szexbotrányairól és ópiumfüggőségéről volt ismert. De ő volt az is, aki a bejárónőjével 1910-ben megvarrta az első kényelmes és a fűzőknél sikkesebb melltartókat, amit szabadalmaztatott is. Nem kell mondanom, hogy azonnal kasszasiker lett.

3+1 történelmi személy, akit félreismertélhttp://www.she.hu/kultur-mi/20161114-tortenelem-felreertett-felreismert-szemely-kleopatra-elizabeth-taylor-dzsingisz-kan-foldnelkuli.html3 méltatlanul elfeledett feltalálóhttp://www.she.hu/kultur-mi/20170314-feltalalok-tortenelem-talalmanyok-biztostu-varrogep-mosogatogep-selfie-penzautomata.html

Nyitókép: iStoskphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.