festő élete Amrita Sher-Gil művészettörténet
Amrita Sher-Gilnek, az elképesztően tehetséges festőművésznek kalandos élete regénybe vagy filmre kívánkozna.

Már az édesanyja élete is meglehetősen gazdag volt fordulatokban: a nagypolgári családból származó, igen művelt Gottesmann Antónia énekesnői karrierről álmodozott. De nem csak álmodozott: egyenesen a nagy Puccininél tanult énekelni! Aztán kisvártatva úgy döntött, beáll társalkodónőnek egy indiai hercegnő mellé. És csak, hogy tovább bonyolódjanak az események, gyorsan el is csábította a hercegnő szeretőjét, az indiai arisztokratát és polihisztor tudóst, Umrao Singh Sher-Gilt.

Nem kell mondanom, hogy a pár számára ezek után nem volt ajánlatos Indiában maradni, hanem inkább Magyarországon telepedtek le. Ebbe a kozmopolita családba született bele Budapesten lányuk, Amrita Sher-Gil. De aztán a kislány nyolcéves korában a családnak menekülnie kellett a Tanácsköztársaság elől. Ezért át is tették székhelyüket a brit gyarmatbirodalom nyári fővárosába, Shimlába.

Forrás: Wikipedia

Mozgalmas élet zajlott a Sher-Gil házban: állandó partikkal, zenei estekkel, egészen addig, amíg Gottesmann Antónia bele nem szeretett lányai olasztanárába. Így keveredett át az asszony és gyerekei Firenzébe. Egészen addig itt éltek a Sher-Gil hölgyek, amíg az apa rá nem unt arra, hogy felesége kalandját tolerálja, és vissza nem parancsolta a család hölgy tagjait Indiába.

De nem maradtak sokáig nyugton. A húszas évek végén, amikor Párizsban a jazz korszak élvhajhász élete zajlott, a szülők úgy döntenek, átköltöznek a fények városába. Amíg Amrita anyja, névrokona - Maria Antoinette - legendás estélyeihez hasonlatos fogadásokat rendezett, és az apa a Sorbonne-on felolvasásokat tartott, addig a művészpalánta megszállottként festett. Sőt, olyan szenvedélyesen vetette bele magát a bohémek világába, hogy Salman Rushdie, az indiai születésű brit író kissé bolond nimfomániás művészként örökítette meg regényében.

Forrás: Wikipedia

Az egzotikus szépség lábainál hevertek a férfiak, megszámlálhatatlan viszonya volt mindenfajta rangú és rendű emberrel. Excentricizmusa nem ismert határokat, férfikalandjai mellett biszexualitásából sem csinált titkot. Két végén égette a gyertyát, habzsolta az életet.

"A szépségemet ki fogom használni, mivel csak rövid időre adatik meg nekem, és az élvezet sem olyan hosszan tartó" - mondta. És ennek megfelelően önarcképein olyan provokatívan mutatta meg magát, mint előtte csak nagyon kevesen.

Forrás: Wikipedia

A szülők mindenesetre - érthető módon - véget akartak vetni a fiatal lány meglehetősen feslett életének. Megoldásként finom kényszert gyakoroltak rá, hogy jegyezze el magát egy gazdag indiai világfival. De Sher-Gil az esküvő előtt a vőlegény notórius hűtlenségére hivatkozva felbontotta az eljegyzést. De sajnos egy "szeretetcsomagot" mégis kapott a férfitől: a szifiliszt.

Betegségét magyar unokatestvére, későbbi férje, az orvostanhallgató Egán Viktor segítségével kezelte. De Amrita nagyon megijedt. Emiatt a betegség miatt először került az élet árnyékos oldalára - húszévesen elhagyta Párizst, és visszaköltözött Indiába.

"Újra tudok lélegezni, mozogni, és tudok festeni" - mondta, és egy rövid ideig csak a festésnek élt. Ám nem bírta sokáig a visszafogott életmódot: ismét belevetette magát a nagyvilági életbe, és tovább folytatta extravagánsan szabados életvitelét.

Forrás: Wikipedia

Gazdag bürokraták és politikusok fogadásain vett részt, és szexuális kisugárzásával meghódított mindenkit. Szeretői sorába tartozott többek között Jawaharlal Nehru, India későbbi miniszterelnöke is.

Egán Viktorral közben folyamatosan levelezett. Majd mindenki meglepetésére, hirtelen elhatározással Magyarországra utazott, és a család legnagyobb elképedésére férjül vette a friss orvosi diplomás Viktort. Egy év magyarországi tartózkodás után a férfi Indiában nyitott orvosi praxist, Amrita pedig éppen első retrospektív kiállítására készült.

De a megnyitót már nem élhette meg. Soha nem tisztázott körülmények között, 28 évesen meghalt. Hogy vérhas, egy rosszul sikerült abortusz vagy a szifilisz következménye okozta halálát, már sosem fog kiderülni - hiszen a művésznő testét indiai szokás szerint elégették, és a Ravi folyóba szórták.

Bárhogy is történt, a tragédia felőrölte a családot. Az anya néhány évre rá öngyilkos lett, amit az apa sem sokkal élt túl. Mondhatjuk, hogy a tehetséges művésznő röviden ugyan, de sokat élt, szenzációs életműve halálával azonban már sosem lehet teljes.

Niki grófnő gépfegyverrel festegethttp://www.she.hu/kultur-mi/20170424-muveszettortenet-trauma-feldolgozasa-niki-de-saint-phalle-festeszet-karabiner-kover-nana.html

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.