Oprah Winfrey nagyasszonya történet siker Amerika
Senkinek sem könnyű sikeressé válni az életben. A környezet, amiben születünk, az anyagi, tanulási lehetőségeink és még egy sor egyéb tényező nagyban befolyásolja, hogy milyen esélyekkel indulunk. Lássuk be: nőként ez még az esélyegyenlőségben élen járó országokban sem feltétlenül könnyű.

Azonban egy világszerte ismert nőnek mégis sikerült, minden nehézség ellenére. Oprah Winfrey TV műsorok sztárja, újságokat ad ki, könyveket ír, jótékonysági szervezeteket vezet, színészkedik, és az egyik legismertebb médiaszemélyiség az USA-ban. Az ő története következik.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

Mississipi államban, egy Kosciusko nevű kisvárosban született. A szülei nem voltak házasok, a fogantatása után nem sokkal véget is ért a kapcsolatuk. Hihetetlennek hangzik, de olyan mély nyomorban élt, hogy gyakran ruhák helyett egy krumpliszsákban ment iskolába, amiért sokat bántották az osztálytársai. Az egyik legrosszabb gyermekkori élménye mégsem ez, hanem, hogy kislányként szexuálisan molesztálták.

Óriási küzdelmek árán végigcsinálta a főiskolát, ezután pedig az újságírás és a média keltette fel az érdeklődését. Az első munkáját egy kis, helyi TV csatornánál kapta, bemondó volt, viszont érzelmes stílusa miatt a főnökei inkább áttették egy beszélgetős műsorba. Itt mutatkozott meg először tehetsége. Empátiájával, értelmes, de nem unalmas kérdéseivel, kisugárzásával hamar elvarázsolta a csatorna nézőit.

Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Elkezdett egyre nagyobb TV társaságoknál dolgozni, már a karrierje korai éveiben megszületett az Oprah Winfrey Show, ami pillanatok alatt az ország egyik legnézettebb beszélgetős műsorává vált. Mai szemmel talán már nem tűnik különlegesnek, de évtizedekkel ezelőtt számos társadalmi és kulturális szabályt megszegett azzal, hogy melegeket hívott meg műsorába.

Az ő ötlete volt a nyilvános coming out, amikor ismert személyiségek egyre-másra fedték fel addig titkolt homoszexualitásukat a nagyvilág előtt.

Az elmúlt években - részben saját súlyproblémái miatt - szószólója lett az önfejlesztésnek, emellett sokat foglalkozik spiritualitással, visszatérő üzenete, hogy meg kell tanulnunk másképp tekinteni környezetünkre és problémáinkra a boldog élet eléréséhez.

Forrás: AFPforum/India Today Group

A Forbes elemzése szerint jelenleg 2.9 milliárd dollárt ér médiabirodalma, évekig volt a leggazdagabb színesbőrű a világon, illetve ő az első afroamerikai milliárdosnő.

Műsorának társadalmi jelentősége kapcsán érzékletes a becslés, miszerint legalább egymillió szavazatot hozott Obamának a kampány során.

Könyvajánlójába bekerülni minden író és kiadó álma: könnyen repülhet a bestseller lista első helyére egy alkotás, ha Oprah beszél róla. A Vanity Fair című lap szerint az egyetlen ember, aki nála nagyobb kulturális befolyással bír Amerikában, az nem más, mint a pápa.

Oprah jelkép minden nő, férfi, fiatal és idős számára. Megmutatta, hogy sohasem szabad feladni, mindig tovább kell menni és küzdeni az álmainkért.

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.