színház színésznő primadonna színész hiúság
Mondják, a színházban csak színésznők vannak. Női színésznők és férfi színésznők.

És ez mélységesen igaz is. A színház a hiúságról szól. Aki jobban kelleti magát, aki jobban kell, az a sikeres - bármi is legyen a lába között. A kelletés pedig női princípium, amit a férfi színészeknek is gyorsan ki kell tanulniuk.

A színészi hierarchia csúcsán trónol a primadonna. Vagyis az "első asszony" - egy színházi társulat legjelentősebb, legkívánatosabb női tagja.

Forrás: iStockphoto/Goodynewshoes

Mivel bolondos hivatásról, bolondos - ámde szent! - népségről van szó, gyakran az "első asszony" a legbolondabb közöttük. Érthető, hiszen nagy súlyt cipel: főszerepeket játszik. Övé a felelősség, rajta múlik a siker. Tökéletesnek kell lennie estéről estére.

Csakhogy minden színésznőnek az a belső meggyőződése, hogy ő maga a primadonna. Csak épp valami aljas igazságtalanság következtében valaki "elbitorolta" ezt a címet... Úgyhogy a valódi, regnáló primadonnára mindenki halálosan irigy. Gonoszság és hazugság veszi körül a társulatban - miközben a nézők rajonganak érte. A végére szegény már maga sem tudja, hogy tényleg tehetséges-e, vagy csak luftballon? Tényleg szép a hangja, vagy már csúnya? Egyre gátlásosabb, de egyre gátlástalanabbul harcol a szerepköréért. Aztán magányossá válik, nem bízik senkiben, üldözési mánia uralkodik el rajta. Egyszóval: elveszti realitásérzékét. Megbolondul.

Akad azért kivétel. Láttunk már normális primadonnát, aki valóban kiemelkedő tehetség, és ezt jól is tűri. Primadonnának született! De az ilyen ritka madár...

Mégsem a primadonna a legelfajzottabb teremtmény a színház változatos állatkertjében. Létezik rosszabb: a férfi primadonna. Más szóval "bonviván". Az a férfi színész, aki a hős szerepkörén mozog. Az élet árama magasfeszültséggel árad szét benne, szép, ideális, csábító és hódító - legalábbis szerepe szerint. Míg a primadonna csupán bolondos, a férfi primadonna komplett bolond.

Kiszámíthatatlan, gyakorló elmebeteg, férfi szirén, szexuális identitászavarokkal, morális és esztétikai problémákkal. Színészeti állatorvosi ló, minden rossz és beteges allűr megtalálható benne. A színigazgatók réme.

Forrás: Getty Images/DianaHirsch/Dianahirsch

Egyszer Olaszországban részt vettem egy Traviata-előadásban egy kisvárosban. A premier utolsó szünetében megszökött a hőstenor. Több autóval (karmester, rendező, zenészek, nézők, kollégák) vettük üldözőbe. A városhatáron körbevettük. Sírt, rúgkapált, ordítozott. Kényszerzubbonyt kellett volna húzni rá. Kiderült, hogy az a baja, hogy a tapsrendben a címszereplő ELŐTT kellett volna meghajolnia, és nem utolsóként, ami ugye, az igazi megtiszteltetés. És ezt a rendezőasszisztens csak a premier utolsó szünetében merte megmondani neki.

A címszerepet játszó primadonna ekkor fékezett mellettünk. Szétkenődött sminkkel, elmeháborodottan penderült a bonviván elé. Vérben forgó szemekkel néztek farkasszemet. A levegő megtelt gyilkos szenvedéllyel. Botrány a küszöbön! Ekkor történt valami megmagyarázhatatlan. Egy titkos szemrebbenés, amit csak az őrültek értenek. Egyszerre lehiggadtak, és beszálltak a női primadonna kocsijába. Vissza a színházba. Lement az utolsó felvonás. És a bonviván jött ki utolsónak tapsra a primadonnáról szóló darabban!

Nos, ki a bolondabb? A férfi vagy a női primadonna?

Hegyi Árpád Jutocsa

Még mindig rejteget titkokat a Titanichttp://www.she.hu/kultur-mi/20170731-titanic-katsztrofa-erdekesseg-titkok-rejtelyek.htmlMinden, amit NEM akartál tudni a tündérmesékrőlhttp://www.she.hu/kultur-mi/20170725-mese-tortenetek-gyerekkor-hazugsag-igazsag.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.