nőnap virág szabadság férfi fejlődés ünnep nőnap2017 története
Azon emberek közé tartozom, akik imádnak ünnepelni. Nekem teljesen mindegy, hogy szülinap, névnap, évforduló vagy éppen a nőnap az aktuális apropó. Virágot kapni jó, és kész!

Már ha nem felejti el az ember kedves párja, ugye... Idén minden óvintézkedést megtettem az ügy érdekében: hangosan sóhajtoztam, hogy én írom a nőnapi cikket, úgyhogy reménykedem a legjobbakban!

Gyerekkoromból csupa szép emlékem van erről a napról. Általános iskolában egyszer attól a fiútól kaptam virágot, akiért nagyon odáig voltam, és sosem felejtem el azokat pici, édes hóvirág csokrokat, amiket akkor árultak. Számomra ezek egyet jelentettek a nőnappal. Nos, azóta felnőttem, a hóvirág is tiltólistára került, de március 8-án még mindig szeretek arról megemlékezni, hogy nőnek születtem.

Forrás: iStockphoto/Martin Dimitrov

A nőnap története

A nőnapot megúszni próbáló férfiak legtöbbször hangoztatott érve a következő:

Nos, uraim, van egy nagyon rossz hírem: a nőnapnak semmi, de semmi köze a kommunizmushoz! Sokkal régebbre nyúlik ugyanis vissza, mint ahogy azt gondolnánk.

A nőnap életre keltői a nők egyenjogúságáért és szabad munkavállalásáért vívott küzdelmének szerettek volna emléket állítani. Bizony, ez a harc már nagyon régen folyik, és sajnos még mindig tart. Egy klasszikus után szabadon: az ég kék, a víz nedves, a nők pedig az egyenjogúságért küzdenek.

Minden New Yorkban kezdődött, 1857-ben, amikor textilipari munkás hölgyek jobb munkafeltételekért és több fizetésért tüntettek. A 19. században erősödő emancipációnak köszönhetően az I. Internacionálén határozatot fogadtak el a nők munkavégzésének jogáról. Bizony ám, már 150 éve kimondták: mi nők nemcsak főzni és gyereket nevelni tudunk, hanem sok minden másban is nagyon tehetségesek vagyunk.

Forrás: iStockphoto/Wavebreakmedia

Jó sok évet kellett ezek után várni, hogy létre is jöjjön az első nemzeti nőnap. Az Amerikai Egyesült Államokban tartották 1909-ben, akkor még nem márciusban, hanem február 28-án.

Ezzel majdnem egyidőben jött a következő állomás. A II. Internacionálén határoztak a nemzetközi nőnap hivatalossá tételéről, felhívva a figyelmet a nők választójogért vívott küzdelmére.

A rákövetkező évben Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban megtartották az első nemzetközi nőnapot. Ironikusan abban a Svájcban, ahol Európában egyik utolsóként kaptak szavazati jogot a nők...

Már csak a március 8-i dátum létrejötte a kérdéses

Az első világháború harmadik évében, március 8-án, a háború és éhínség sújtotta Oroszországban nők tüntettek kenyérért és a békéért. 4 nappal később II. Miklós cár lemondott, az utána jövő kormány pedig szavazati jogot adott a nőknek. Ezért ünnepeljük a nemzetközi nőnapot március 8-án.

Forrás: iStockphoto/Nito100

Magyarországon már a világháború előtt is tartották a nőnapot, de kötelező jelleget csak a Rákosi-korszakban kapott. Gyanítom, innen jön a "komcsi ünnep" kifogás. Az ENSZ kicsit késve ugyan, de 1977-ben elismerte a nemzetközi nőnapot, és felvette a világnapok sorába. Sokszor hallom: ha van nőnap, akkor miért nincs nemzetközi férfinap is? Én egyébkent abszolút híve vagyok az egyenjogúságnak, így a nemzetközi férfinapnak is látom értelmét.

Ilyenkor a teremtés koronái büntetlenül nézhetnék a meccset egy pohár sörrel a kezükben, életük párja mellett. Bár az én esetemben ez egy 3 órás golf közvetítés lenne. Lehet, hogy ezt az ötletet revidiálni fogom...

Manapság már kicsit megkopott ugyan a fénye, de szerintem igenis ünnepeljük március 8-án azt, hogy nőnek születtünk! És azt is, hogy hála elődeinknek, sokkal szabadabb életet élhetünk, mint 150 évvel ezelőtt!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.