könyv figyelem emberek becsapás Én Sándor Erik Egy pszichopata emlékiratai közösségi viselkedés
Élvezetes és tanulságos dolog volt az emberek figyelése, évekig nem is hagytam abba. Tavasztól őszig valami forgalmas téren egy padon csináltam; hidegben és esőben pedig plázákban, kávéházakban, nagy könyvtárak, egyetemek aulájában vagy tömegközlekedési eszközökön.

Ilyenkor kényelmesen elhelyezkedtem, üldögéltem, és csak figyeltem, tanultam. Elképesztő, hogy mennyi mindent meg lehet tudni bárkiről már az első néhány pillantással. Az ilyen alkalmakkor kristályosodott ki bennem, hogy kik azok, és hogyan viselkednek, akiket be lehet cserkészni.

Soha senki nem kérdezte tőlem, hogy mit csinálok, miért nem dolgozom, minek bámulom az embereket. Mert mindenki a saját dolgával van elfoglalva, örül, hogy él, és azt próbálja elérni, hogy őt magát ne bántsák.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

A közösségi viselkedés, ne adj' isten az altruizmus már régen föloldódott a milliós tömegekben.

Mi a fenének is figyelnének egymásra azok, akik még a közvetlen szomszédaikat sem ismerik?

Na, ez az, ami sebezhetővé teszi az embereket. A ragadozók ellen csak úgy védekezhetnének, ha egymásnak vetik a hátukat, és mindenki vicsorog, sziszeg, fúj, rugdos. De ezek bizalmatlanok még egymással szemben is. Én pedig úgy járattam rajtuk a tekintetemet, mint a ragadozók az itatóhelynél. Mondom, nagyon élveztem. Csak bámultam a sok ostoba birkát, hogyan járkál az utcán vagy a bevásárlóközpontban. Állandóan ott ül az arcukon, hogy nem értik a körülöttük lévő világot.

A leghalványabb fogalmuk sincsen, mi történik velük. Csak a felszínt látják, annak is csak azt a néhány négyzetméterét, ami közvetlenül körülöttük van - és azt is csak akkor, ha rikító színű. A szürke árnyalatairól nincs is tudomásuk.

Nézzünk csak rájuk: riadt tekintet, tágra nyitott szem: úristen, milyen kiszolgáltatottak! A legkisebb bizonytalanságra tétován lépegetnek ide-oda, elhagyatottan jár a tekintetük mindenfelé, segélykérően néznek körül, és a legjobb esetben is csak hangoskodnak - az legalább elijeszti a még náluk is nyomorultabbakat. Elég, ha valaki határozottan rájuk szól, máris teljesítik a parancsot. Elég, ha egy hülye megindul át a piroson, máris két-három másik indul utána az úttestre, anélkül, hogy körülnézne.

Forrás: iStockphoto/Connel_Design

Akárhogy is néztem, mindig arra a következtetésre jutottam, hogy a világ egy óriási vágóhíd, és az én kezemben van a tagló. Ezeknek a szerencsétleneknek a jó részét olyan könnyű becsapni, hogy az ember nem is gondolná. Mintha csak arra várnának, hogy jöjjön valami sima modorú, magabiztos csaló, és kellemes dolgokat mondjon nekik. Olyanokat, amiket hallani szeretnének, amiket rettenetesen szeretnének elhinni.

Mit is kérdez az öreg nyanya a hentesnél? "Ugye friss a karaj, kedveském?" Most erre mit mondjon a hentes? Azt, hogy: "Nem, bazmeg, ecettel mostuk le róla a hullaszagot!"? Már a kérdést is úgy tette fel a nyomorult, hogy lehetetlen nem kihasználni.

Az emberek olyan szánalmasan teszik közszemlére a vágyaikat, hogy nem is értem, hogyan lehet nem észrevenni, és nem lecsapni a lehetőségre. A magamfajtának csak egyetlen feladata van: ráérezni, kitalálni, hogy mi a gyönge pontjuk, mit akarnak hallani. Aztán ha kiválasztom a megfelelő csengettyűk zsinórját, és meghuzigálom őket, úgy sorakoznak előttem, mintha én lennék a Jézuska a karácsonyi ajándékokkal. (...)

Részlet az Én Sándor Erik - Egy pszichopata emlékiratai című könyvből.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.