könyv varázsló ajánló mágia olvasás
A Harry Potter könyvek meghatározó szerepet játszottak az Y generáció gyermekkorában. Sőt, vannak, akiket annyira beszippantott a varázsvilág, hogy felnőttként is a rabjai maradtak.

Ők azok, akik bármikor szívesen merítkeznek el egy varázslatos könyv olvasásában. De hát lássuk be, Rowling óta rengeteg a "bóvli Postmágus" - azaz minden eredetiséget nélkülöző, ponyva színvonalú másolatok is születnek.

Ha ezeket inkább a könyvesboltokban hagynátok, de szívesen megörvendeztetnétek mágia-mániás szeretteiteket - vagy magatokat - egy varázsló témájú könyvvel, hallgassatok Levire!

Forrás: Getty Images/BraunS

1.

Dresden-akták, Harry Dresden könyvek és általában Harry Dresden harca a mindennapokért

(Író: Jim Butcher)

Harry Blackstone Copperfield Dresden már 16 éve él közöttünk, (Jim Butcher első regénye, a Pusztító vihar ugyanis 2000-ben jelent meg), és azóta töretlen sikernek örvend.
Lakhelyét tekintve chicagói, foglalkozását tekintve a rendőrség szakértő-tanácsadója és magánnyomozó, szuper képességét tekintve pedig... nos, mit szépítsük, varázsló. És ezt tessék komolyan venni, mert ebben a könyvben a mágia nem egyszerűen egy "huss és pöcc" módszer, amivel bármit el lehet érni. De nem ám!

Van fehér és fekete mágia, támadó és védő mágia, finom kontrollt igénylő mágia és brutális, elsöprő erőket elszabadító, kezelhetetlen mágia.

Mindegyiknek van létjogosultsága a rendszerben, mindegyik jó valamire... és mindegyik következményekkel jár. A szereplők élnek, vannak jobb és (értelemszerűen egyre többször) rosszabb napjaik, amikor egy rossz szóért leharapják bárki fejét. Olykor nemcsak képletesen. De hát senki sem tökéletes.

A könyvekből 2007-ben sorozat indult a Sci-Fi Channelen, de sajnos egy évad után abbahagyták, ami igazán kár, mert hiánypótló volt, de nyilván nem hozta a nézettséget. Akinek viszont belefér az idejébe, nézze meg.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Oleg_Ermak

2.

A Peter Grant sorozat, avagy Peter Grant közrendőr kalandjai a kies Londinumban

(Író: Ben Aaronovitch)

Peter Grant közrendőrnek a London folyói című nyitó regényben még csak két célja van. Elkerülni, hogy a rettegett Ügyfeldolgozó részleg aktatologatója legyen egész hátralevő életében, és össze akar jönni a szuperzsaru-gyanús kolléganőjével, Lesleyvel.

Az első célt hamar sikerül megvalósítania, amikor egy haláleset kapcsán kihallgat egy szemtanút, aki amúgy már pár száz éve halott. Ekkor bukkan fel a színen Nightingale főfelügyelő, Anglia utolsó varázslója, aki tesz egy visszautasíthatatlan ajánlatot Peternek. Aki aligha sejti - amikor rábólint, hogy mágustanonc legyen -, kőkemény magolásba kell kezdenie.

Arab, ógörög, latin, filozófia... mert a mágia műveléséhez nem elég elkiáltani néhány hangzatos szót.

Kőkeményen kell összpontosítani, mert a varázslat leírásához képest a legapróbb eltérés is katasztrofális következményekkel járhat. Arról nem is beszélve, hogy a modern technológia kütyüi nem viselik túl jól a mágiát, legjobb esetben csak megszűnnek működni, legrosszabb esetben felrobbannak.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Eetu Mustonen

Mert a Scotland Yard tudja, hogy vannak varázslók... hiszen a rendszer részei. Nightingale főfelügyelő és Peter Grant teljesen szabályosan működhetnek. Ha a közrendőrök megmagyarázhatatlan dologra bukkannak, őket hívják, és amíg fel nem robbantják a Buckingham-palotát, addig szinte minden balhét el tudnak simítani hálózaton belül.

Arról nem is szólva, hogy a regénybeli London élő és lélegző város, istenekkel és istennőkkel, természetfeletti lényekkel, jazz klubokkal..., és mert kezd minden mindennel összefüggeni.


Továbbá remélem, hogy egyszer film vagy filmsorozat lesz belőlük.

3.

A varázslók-trilógia, más néven Quentin Coldwater intelmei, hogy vigyázzunk, mit kívánunk

(Író: Lev Grossman)

Szokták a felnőttek Harry Potterének is nevezni, és ez legalább annyira helytálló, mint ha a felnőttek Narnia könyveinek mondanánk a Varázslókat.

Lev Grossman ugyanis pofátlan zsenialitással és egy könyv-a-könyvben húzással nemcsak megalkotta Filloryt, avagy a maga Narniáját, de a könyvek egyik gócpontjává is tette.

A történet maga eléggé átlagosan indul, a kiváló képességű és kissé szplínes Quentin Coldwater New York egy dzsuvás sikátorából átkerül egy tökéletesnek tűnő vidéki birtokra, ahol közlik vele, hogy felvételizhet a Varázskapu Egyetemre.

Sokak - köztük Quentin - legnagyobb meglepetésére átmegy az utolsó teszten is, vagyis sikerül létrehoznia valami mágikusat. Aztán jön a fekete leves... ugyanis a mágussá válás egyáltalán nem piskóta, sok-sok magolás, gyakorlás és érzék kell hozzá. Ráadásul a képzés közben Quentin egyre jobban eltávolodik attól a világtól, ahol addig felnőtt, és amit amúgy sem érzett a magáénak.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Arsen Stakhiv

A gond csak az, hogy a mágia nem ad boldogságot. Onnantól, hogy effektíve nincs miért küzdeni, hogy bármit megtehetsz, és senki sincs, aki meggátoljon ebben, hirtelen sok minden értelmét veszti.

Így, aki nem akar megőrülni, annak ki kell találnia valamit. Quentinnek és a barátainak ez sikerül is. Többet nem is mondok, nem akarom elrontani a meglepetéseket és az aljas csavarokat.

A listára pedig azért került fel, mert görbe tükröt tart az összes varázsló iskolás regény elé, és felteszi a tízpontos kérdést, hogy:

Az első könyvből készült sorozatot 2015. decemberében indította el a Syfy, amelynek második évada 2017 januárjában indul majd. A könyvhöz képest kicsit más, de annak ismerete nélkül is tökéletesen érthető és szórakoztató.

+1

Skrupulus Fondor könyvek... mármint az az egy, ami itthon megjelent

(Író: Derek Landy)

Bevallom, megint csaltam. A lista utolsó eleme ugyanis egy olyan könyvsorozatot tartalmaz, amelyet elsősorban a fiatalabb korosztálynak szántak, bár a gyermekibb lelkű és a feketébb humort kedvelő felnőttek is kedvüket lelhetik benne.

A csalás második része pedig abból fakad, hogy a könyvsorozatból mindössze csak az elsőt adták ki magyarul. Pedig Angliában már le is zárult a sorozat, amely kilenc regényből, négy novellából és számos különálló kis történetből áll.

A történet úgy indul, hogy az ismert horror- és thriller író Gordon Edgley-t rejtélyes módon meggyilkolják a dolgozószobájában - de szívrohamnak tűnik a dolog. Az egyetlen, aki ezt nem hiszi el, az az unokahúga, Stephanie.

Forrás: Getty Images/Vetta/Serg Myshkovsky

Mint kiderül, neki van igaza, és mire észbe kaphatna, már nyakig belemerült a mi világunk mögött-alatt meghúzódó mágikus világba - mestere és mentora, a Detektív Skrupulus Fondor mellett. Aki mellesleg pár száz éve halott, kedveli a kifogástalan (és némileg golyó- meg mágiaálló) öltönyöket, az egyedi Bentley gépjárműveket és a szarkasztikus humort. És aki amúgy egy mágia által újjászületett emberi csontváz.

Mondanunk sem kell, Stephanie nagyon élvezi ezt az új felállást, és mindent megtesz, hogy többé ne kelljen visszamennie az unalmas emberi világba. És persze sikerrel is jár.

Amiért említést érdemel, az a mágia leírása, a választásokkal járó előnyök és hátrányok következetes bemutatása... és a nevek szerepe. No, meg persze az eredeti humor és a borzalmas szóviccek.

Erről a sorozatról ennyit mondanék csak, aki el akarja olvasni, az főleg angolul próbálkozzon, úgy több szerencsével járhat.

Egyszer állítólag film is lesz belőle. Remélhetőleg. És minél hamarabb.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.