betegség kislány láz nevelő
39,6. Ez nagyon sok. Főleg egy ilyen kicsi lánynak. Mit csináljak? Hűtsük! Takaró le, átdobom a húgára. Izzadjon csak, neki nem ilyen magas a láza. Szerzünk valami edényt a borogatáshoz. Zokni! Gyerek zokni, az pont illik majd a pici homlokra! Kérlek, Istenem vidd le a lázát, kérlek! Olvasok mesét Kicsim, jó lesz? Szorítsd azt a lázmérőt! Jól van, mindjárt meggyógyítalak. Ez most hideg lesz. Egy kettő há-rom! Jól van, jó így? Teszünk a csuklódra is.

Fogalmam sincs, miről szól a mese, de rendületlenül olvasom. Mondatok végén leviszem a hangsúlyt, és a jelzők magánhangzóit elnyújtom. Tetszik neki. De vajon érti is?

39,3

Megy le a láza. Kicserélem a borogatásokat. Megsimogatom az arcát, aztán újra mese.
Szégyellem magam. Nem először vagyok itt, de még mindig nem ismertem ki a székelyek észjárását. Látnom kellett volna, hogy baj van. A konyhában ült a nevelőnő a két kicsi lányt ölelgetve.

Én megsimogattam a kis buksijukat és visszamentem tanulni a nagyokkal. Lázas a gyerek. Van ilyen. Sokadszorra mentem be a konyhába, de a nevelőnő még mindig ott ült. Nevelőnő? Szinte még lány. Pont holnap lesz húsz éves, nemrég még őt kellett nevelni. Ült és nézett rám.

- Lázasak- mondogatta.

- Mennyi?

Mutatja a lázmérőt.

- Nem megy le a gyógyszertől?- kérdeztem.

- Nincs gyógyszer – válaszolta a könnytől csillogó szemekkel.

39,1

Szépen megy le a lázad Kicsim, mi a neved? Nem értem, amit mond. Adina? Rázza a kis fejét. Még egyszer elmondja - de hiába, nem értem. De szép neved van! Jobban vagy? Bólogat. Fáj valamid? Rázza a fejét. Stramm kislány. Szokva van a bajhoz.

Csak pár hónapja kerültek ide a nyomortelepről a testvérével. Talán négy évesek lehetnek. Ikrek.

Ő sokkal nagyobb a húgánál, mégis ő a betegebb. Folyton a testvérére pillant. Aggódik érte. Biztos mindig ő vigyázott rá. Talán a lázból is azért ő vette a nagyobb részt, hogy a kisebbet óvja.

Vajon az orra is azért ilyen ferde, mert máskor is átvállalta a húga részét? Remélem csak születési rendellenesség, és nem utólag szerezte...

Forrás: Getty Images/iStockphoto//Marydan15

38,9

Ez nagy győzelem! Szólok a nevelőlánynak. Jajj, de örül! Remélem most, hogy kicsit megnyugodott, elmagyarázza, mi van a gyógyszerrel. Nem értem.

Valószínűleg pénz nincs. Rákérdezek, de tagadja. Az a fránya büszkeségük! De jól ismerem már ezt...

Pedig adnék pénzt szívesen. Mit csináljak? Erősködjek? Menjek el én a patikába? Hol van a patika? Az mondja, a városban van, de én úgyse találnék oda.

Ráhagyom. Várok még egy kicsit, ha addig nem oldódik meg, kézbe veszem a dolgokat. De mennyi az a kicsi?

Mit csináljak? Azt már tudom, hogy minél jobban hajtom a székelyt, annál kevésbé megy.

Talán ha tovább csökken a gyerek láza, akkor megnyugszik és kitalálja, hogy honnan lesz gyógyszer. Istenkém, hogy csillognak azok a nagy fekete lázas szemek! Látszik, hogy okos kislány. Jobban vagy Kincsem? Akkor jól van. Olvasok még egy mesét, szeretnéd?

38,8

Hát ez nem nagyon ment lejjebb. Kicserélem a vizet, mert már langyos. Látom, hogy a nevelőlány is gondolkozik, hogy mit tegyünk.

Kössünk pityókát a lábára!

Elkerekednek a szemeim. Az neki is segített gyerekkorában, - magyarázza. Hát ártani, nem árthat. Tovább mesélem a mesét a kicsi lány fölé görnyedve. Érzem, ahogy a tüdejéből kiáradó levegővel a betegséget is belélegzem. De most nem dőlhetek ágynak. Most az a feladatom, hogy levigyem a lázát ennek a kis cigánylánynak, akinek a nevét se tudom. Most csak ez számít.

Ha ennyire akarom, hogy ez pici lány meggyógyuljon, akkor milyen lesz majd, ha lesz saját gyerekem? Micsoda erők tudnak megmozdulni az emberben, csak hogy meggyógyítson egy vadidegen kislányt! Olyan jó lenne most kétségbeesni.

38,6

- Szépen viszi le a pityóka -húzza ki magát a diadalmas székely menyecske, aki előbb csak egy ijedt lány volt. Csillog a szemében a büszke öntudat: Székelyországban székely módon kell gyógyítani.

Én elismerően bólogatok és belekezdek egy újabb mesébe. Most veszem csak észre, hogy igen bugyuta történetek vannak ebben a könyvben. Eddig nem is figyeltem, hogy mit olvasok. Az a lényeg, hogy a kislánynak tetszenek. Még nagyon „vékonyan" beszéli a magyart... Talán jobb is, hogy egyszerű szavakat hall.

Ha lemegy harmincnyolc öt alá, abbahagyom a hűtését és betakarom. A láz kell a gyógyuláshoz, anyukám mindig ezt mondta. Egyáltalán jól tettem, hogy hűtöttem?

Jó lenne, ha itt lenne Anya, hogy segítsen. Vajon az anyák mind tudják, hogy mit kell ilyenkor tenni? Vagy csak úgy tesznek, és igazából belül ugyanolyan rémültek, mint én most?

Én csak annyit tudok biztosan, hogy egy anya mindig cselekszik. Csak ne kelljen beleőrülni a tehetetlenségbe!

38, 5

Hát, akkor betakarom. Jól teszem? Nem jól teszem? Mesélek még egy mesét, hogy legalább a lelkét erősítsem, ha már a testét nem tudom. Talán nem megy feljebb.

Forrás: iStockphoto/Umkehrer

38,8

Édes istenem mit csináljak? Hűtsem? Melegítsem? Ölelgessem? Puszilgassam? Hol igazság az, hogy pont ennek a kis cigánylánynak nem jut gyógyszer? Simogatom a kis arcát. Nem láthatja rajtam a kétségbeesést. Mosolygok, jól van Kincsem, mindjárt jobb lesz. Helyesen tettem, hogy hűtöttem? De nem hűthetem a végtelenségig, még rámegy a tüdejére!

Mit ért az egész küzdelmem, ha most megint megy föl?

Ekkor lépett be a nevelőlány a gyerekszobába kezében egy kis barna üvegcsével: málna ízű kanalas gyógyszer.

Ha másra nem is volt jó a hideg vizes borogatás, legalább mi felnőttek megszabadultunk a tehetetlenség bénító bilincseitől, így a pityóka diadaltól megerősödött székely lány el tudott indulni, hogy gyógyszert szerezzen.

37,2

Achilina, - mint kiderült így hívták, - már majdnem teljesen egészséges volt, amikor két nap múlva eljöttünk.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.