kibeszélő magazin hangos asmr bizsergés
Hallottál már az ASMR-ről? Első hangzásra akár egy betegség rövidítése, vagy egy új kihívás neve is lehetne, de a TSH után szabadon akár az egyik pajzsmirigyhormont is hívhatnák így. Hát, az ASMR valami egészen más, mint az előbb felsoroltak.

Az ASMR (Autonomous sensory meridian response) magyarra fordítva nagyjából azt jelenti, hogy önálló érzéki-idegi reakció. Ha most felhúztad a szemöldöködet, és éppen a homlokodat ráncolod, teljesen megértem, mert egészen a TikTok világának felfedezéséig halvány lila fingom nem volt arról, hogy létezik ilyen.

Egy ideje már felkapottak az ASMR videók, amik azért születnek, hogy a fülön keresztül, finoman ingereljék az érzékeinket.

A cél, hogy a videók által ellazuljunk, és miközben nézzük, hullámzó, kellemes bizsergést, nyugalmat érezzünk. Haha, milyen szép kis elméleti sík ez, a gond már csak az, hogy amint meglátok egy ilyen videót, és meghallom az ezzel járó zajokat, elkap a frász, és lazulás helyett úgy felhúzom magam, hogy kétszer olyan gyorsan ver a szívem.

Az internetet felkutatva számtalan ASMR videóra lelhetsz, a több órástól a pár másodpercesig. Van, aki a mikrofont simogatja, van, aki a műkörmeivel kopog, más hangosan csámcsog, vagy villát tömköd furcsa, ragacsos izékbe, de az ASMR-nek tényleg csak a képzelet szab határt. Ha ez így leírva betegesnek tűnik, megnyugtatlak kedves olvasó, hogy látva is abszolút az, és teljesen érthetetlen, mégis olyan nézettségeket produkálnak ezek a videók, amiket józan ésszel nem lehet felfogni.

Rám tehát nem úgy hat az ASMR, ahogy a kutatásokban írják, és kellemes bizsergés helyett csak idegességet, jobb esetben hangos nevetést váltott ki belőlem a műkörmeivel játszadozó lány a képernyő túl oldalán. Sosem felejtem el, amikor ártatlanul a TikTok-ot böngésztem, és először szembejött velem egy ilyen videó.

Egy fekete hajú, hosszú műkörmös lány a rágójával csámcsogott a mikrofonba, aztán összeérintette a karmait, ami iszonyú hangot adott, és ha ez nem lett volna elég, még suttogott is a mikrofonba.

Érted? SUTTOGOTT! Halkan, kéjesen, mintha meg akarna hódítani. Nem is értettem, mi folyik itt, és a férjemet kérdeztem, ez mi a szent szar, miért van milliós megtekintése, és miért van az, hogy élő adásban is rengetegen ASMR-eznek? Csak nevetett, és mondta, hogy ez egy régi-új trend, és ezeknek a videóknak nyugtató hatásuk van.

Én és az ASMR: tényleg el kéne lazulnom attól, hogy csámcsognak egy mikrofonba? Forrás: Shutterstock

Utána néztem, és valóban tanulmányok támasztják alá, hogy az ASMR-jelenség egyesek szenzoraira kellemesen hat. Hangsúlyozom, EGYESEKÉRE, míg másoknak a pulzusát a duplájára emeli, a vérnyomásukkal együtt. Utóbbi csapatba tartozom én. Pedig kész netes iparág épült erre, vannak úgynevezett suttogócsatornák, sokan például azért hallgatják ezeket, mert ezektől a fura zajoktól várják, hogy elmúljon az alvászavaruk, a migrénjük, vagy maguk mögött hagyják a depressziót. És van, akiknél működik. Emellett külföldön kutatási szakirodalma is van ennek a jelenségnek.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a legtöbb emberre a suttogás hat nyugtatóan, de sokan azt is szeretik, ha úgy érzik, az ASMR-ező törődik vele, tehát beszél hozzá. Mindenesetre én maradok az én jól bevált lazító módszereimnél, elmegyek edzeni, vagy megkérem a férjemet, hogy simogassa a fejemet, mert attól kellemesen borzongok, a talpmasszírozásról nem is beszélve, és ha szeretnék csukott szemmel lemenni alfába, hallgatom, ahogy csicseregnek a madarak, vagy ahogy a kandallóban pattog a tűz, az ASMR-t pedig meghagyom másnak.

Nyitókép: Shutterstock

Téged megnyugtat az ASMR?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.