kibeszélő szerelem elfogadás magazin barátság
A legtöbben úgy vélik, hogy a szerelem idővel megkopik, elmúlik, de legalább is átalakul – jó esetben mély szeretetté. De vajon mi a helyzet a barátságokkal? Azokat is kikezdi az idő?

Vajon mi a szerelem? Az az euforikus lelkiállapot, ami mindent felülír, s amitől ezer fokon égünk? Vagy az, amikor már a lila köd felszállt, de még évtizedek múltán is őszintén mosolygunk egymásra? Hiszem, hogy a kezdeti lángolás nem tarthat örökké, ugyanakkor azt is hiszem, hogy csak azért, mert már nem perzselünk, attól még szeretjük egymást. De, mi a helyzet a barátsággal?

A szerelemmel ellentétben a barátságot általában örökkévalónak szokták mondani az emberek

– már, ha a szóban forgó barátság tényleg mély és őszinte. Ez tényleg így van?
A gyerekkori barátságokat még valóban az önzetlenség szüli, hiszen a kicsik azzal játszanak, akivel jól érzik magukat. Persze ott is akadhatnak „kényszerítő" körülmények, például, ha a szülők gyakran összejárnak egy másik, gyerekes párral – nos, ott nincs nagyon választás, vagy együtt játszanak a kicsik vagy unatkoznak. Az óvodában is limitált a választási lehetőség, hiszen csak azzal tud barátkozni a gyerkőc, aki a csoportjába jár. Innentől kezdve pedig valahogy a barátság is kissé determinálva van.

Felnőttként szintén meghatározó, hol dolgozunk, merre lakunk, s leginkább az, hogy éppen milyen életszakaszban vagyunk.

A szerelem múlandó, a barátság örök - vagy mégsem? Forrás: Shutterstock

A szingli lányok a szingli lányok társaságát keresik, akikkel tudnak közös programokat csinálni, az anyukák pedig inkább más mamákhoz húznak, hiszen közös az érdeklődés, hasonlóak a hétköznapok és a problémák is. Meglehetősen ritka, hogy egy anyukás baráti körben jól érzi magát egy egyedülálló lány, akinek nemhogy gyereke, de talán még párja sincsen. Hol érdekli akkor őt a pelenkázás vagy a szoptatás? Hiába az évekig tartó barátság, ha egyszer valaki lemarad a baráti körben vagy előre szalad, az bizony nagy valószínűséggel - előbb vagy utóbb - kikopik a társaságból.

A barátság szavatossági ideje

Joggal vetődhet fel tehát a kérdés, hogy a barátság vajon meddig tart? Szívesen mondanám, hogy szerintem örökké, ám azt kell tapasztalnom, hogy egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet. A barátság alapja a kölcsönös elfogadás, a tisztelet, az őszinteség és persze a közös érdeklődés. Ám, ha az utóbbi elmúlik, - mert mondjuk az egyik fél teljesen más életszakaszba ér -, vajon akkor is fenntartható a többi feltétel? Például el tudjuk fogadni, ha a barátnőnk nem akar velünk hajnalig koktélozni, mert otthon várja a férje vagy a gyermeke? Tudjuk-e tisztelni a barátnőnket, ha számára fontosabb egy randi az új pasival, mint a gyermekünk első szülinapja? És tudunk-e őszinték lenni továbbra is egymáshoz, ha teljesen más lett az értékrendünk?

A barátság sokban hasonlít egy párkapcsolathoz. Mindkettőhöz számos feltételnek teljesülnie kell, ám míg a szerelemből lehet szeretet, addig a barátságnak nincs hova szelídülnie.
Akkor mégis mit tehetünk, ha azt érezzük, hogy a barátságunk kihűlő félben van? Erőltessük meg magunkat és küzdjünk érte vagy fogadjuk el, hogy bizony a barátságoknak is lejárhat a szavatossági idejük?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.