kibeszélő megelőzés Movember prevenció prosztatarák
Prevenció, azaz megelőzés! A csapból is ez folyik. Nagyon helyesen, mert számos betegség, állapot megelőzhető vagy kiküszöbölhető lenne, ha nem csak akkor kapnánk jajveszékelve a fejünkhöz, amikor már baj van. Ez sajnos mindkét nemre igaz, de a férfiakra talán hatványozottan is, hiszen ők sokkal inkább hajlamosak elhanyagolni az egészségüket! Erre próbálja felhívni a figyelmet a Movember elnevezésű kampány, de vajon mi ez és egyáltalán mi köze a lépten-nyomon felbukkanó bajszoknak a prevencióhoz?

A szűrővizsgálatok fontosságáról

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, legyen szó fogászati kontrollról, nőgyógyászatiról vagy akár a férfiakat érintő prosztatagondokról. Ciki erről beszélni? Szerintem nem! Persze ki szeret orvoshoz járni? Senki! Te sem, én sem! Ám mennyivel egyszerűbb minden évben beülni a fogorvosi székbe, leszedetni a fogkövet és kezeltetni a kisebb elváltozásokat, mint ötévente csak akkor menni, amikor elviselhetetlenül fáj és a gyökérkezelésen vagy a húzáson kívül más már nem segíthet. Ugye? Ez azonban csak a fogunk, amely elég fájdalmasan tudja jelezni, ha gond van. Ám

akadnak olyan elváltozások, olyan betegségek, amelyek nem „kiabálnak", amelyek nem jelzik hasogató kínnal, ha gond van.

Hanem lassan, alattomosan döntik romba az egészségünket.

De olyan ciki...

A nőknek pubertás koruktól kezdve szajkózzák, hogy évente legalább egyszer el kell menni a nőgyógyászhoz, akkor is, ha semmiféle panaszuk nincs. Minket már egészen jól szocializáltak erre, s bár utáljuk, elkullogunk a rendelőbe és megnézetjük magunkat, mert kell. Ez azonban a férfiakra nem igazán jellemző. Kíváncsi lennék, hogy ha egy nagyobb társaságban megkérdezném, ki volt mostanság bármilyen szűrővizsgálaton, hány férfinek lendülne magasba a keze. Mondjuk, mikor jártak utoljára az urológián?

Szerintem a legtöbb férfi 50 év alatt meg sem közelíti ezt a szakrendelést, nemhogy évente járna vizsgálatra.

De vajon miért? Ja, mert ciki? Ja, mert kellemetlen? Oké, értem. Sőt átérzem, mert nekem, nőként évente kell felmásznom egy vizsgálóasztalra, ahol legalább olyan „ciki" és „kellemetlen" széttett lábakkal feküdni, mint a kedves férfitársaknak megfogni a bokájukat.

Forrás: Shutterstock

Kedves urak, ne gyerekeskedjetek!

Annak ellenére, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat semmilyen szempontból nem sétagalopp, nők milliói fekszenek azon az asztalon, mert felelősségteljesek, mert tudják, hogy ezen a kellemetlenségen talán az életük múlik. Kedves férfiak, ne legyetek gyerekek! Rátok legalább annyi veszély leselkedik, mint ránk! Nem intézhetitek el egy kézlegyintéssel. Csak a gyerekek csinálják azt, hogy amit nem szeretnek, azt egyszerűen elutasítják, minden mérlegelés nélkül és semmilyen észérvvel nem lehet őket meggyőzni. A durcás, hisztis gyerekek. A felnőtt férfiak azonban átlátják, hogy mind a saját, mind pedig a családjuk érdeke azt kívánja, hogy évente egyszer bevállaljanak egy kis kellemetlenséget.

Ha magatokért nem mentek el rá, menjetek el azért, mert fontosak vagytok a kedveseteknek, az anyukátoknak, a gyermekeiteknek,

mert sokan szeretnek titeket, mert a környezetetek még hosszú évekig szeretne jókat nevetni veletek. Vigyázzatok magatokra!

Vigyázzunk rájuk mi is

Mi pedig, nők, segítsünk a férfiaknak, hogy legyen elég bátorságuk, bejelentkezni a vizsgálatokra. Fogorvoshoz, kardiológushoz, vérvételre mehetünk együtt – mert nemcsak kifejezetten férfiaknak szóló szűrővizsgálatok léteznek -, az urológus meglátogatásához pedig nyújtsunk lelki támaszt, hiszen valóban nem leányálom nekik sem ez az egész. Sokszor lehet tapasztalni, hogy a férfiak bizonyos témákban olyanok, mint a gyerekek, vezessük hát őket úgy, mint mikor járni tanítjuk a legkisebbeket. Hiszen ezt is meg kell tanulni, ez sem mehet egyik percről a másikra.

Bajszos Movember novemberben

Mégis, hogyan jönnek ehhez a témához a bajszok? Nos, ha eddig nem figyeltetek a férfiak egészségére a családban, akkor itt a remek alkalom, november ugyanis az erősebbik nem hónapja, ami a prevenciót illeti.

Évek óta tart már a Movember bajszos kampánya, amely ebben az időszakban a férfiak egészségmegőrzésére, a szűrővizsgálatok fontosságára igyekszik rávilágítani.


A Movember kezdeményezés Ausztráliából indult és a lényege, hogy a férfiak egy hónapon át nem borotválkoznak, megnövesztik a bajszukat, így hívva fel a figyelmet arra, hogy nekik is törődniük kell az egészségükkel és igenis szembe kell nézniük a prosztatarák lehetőségével.
Tehát, ha a legfurább helyeken kackiás bajuszokkal találkoztok – modellek orra alatt, macskák bajsza helyett, bögrén, villamoson, akárhol -, tudjátok, hogy a téma iránti figyelem fokozása a cél.

Úgyhogy figyeljünk! Ne csak a vicces, meghökkentő, furcsa bajszokra, hanem arra is, amit üzennek: bár őket hívjuk erősebbik nemnek, a férfiak egészsége éppen olyan törékeny, mint a nőké, így nagyon fontos, hogy ők is, mi is odafigyeljünk rá, és évente legalább egyszer szenteljünk időt annak az unalmas vagy épp kellemetlen prevenciónak.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.