kibeszélő önbecsülés siker boldogság féltékenység
Olyan korban élünk, ahol verseny folyik mindenért - de tényleg mindenért. Küzdünk a jobb pozícióért, a nagyobb lakásért, a gyorsabb autóért, a vonzóbb külsőért, és mindig másokhoz képest határozzuk meg önmagunkat.

Vagy ha épp egyik sem, akkor elkezdtem irigyelni a korábbi énemet: Basszus, mennyivel vékonyabb voltam, simán felvehettem a tangás bikinit. Most meg egy dagadt bálna vagyok.

Szakértők szerint a versengés mindaddig természetes, sőt, normális jelenség, míg nem veszi át az irányítást felettünk, de úgy tűnik, nálam átcsapott a káros kategóriába.

Sokáig kifelé figyelve éltem, úgy éreztem, nem vagyok elég jó másokhoz képest. Próbáltam küzdeni a fejemben lévő káros szkriptek ellen, de minél jobban szerettem volna kiiktatni őket, annál erősebbek lettek. Ezen a ponton meggyőződésemmé vált, hogy a világ igazságtalan, és örökös versenyfutásban voltam a saját elképzeléseimmel. Folyton azon tépelődtem, más nők miért olyan szerencsések - a rendes férjeikkel meg a cuki gyerekeikkel -, miközben én mindig megszívom.

Azt hittem, mindenki szebb, jobb, boldogabb nálam

És közben nem realizáltam, hogy már hosszú ideje csupa-csupa illúziót dédelgettem, hisz fogalmam sem volt róla, milyen is valójában mások élete. A kirakat mögött. Ugyanakkor tombolt bennem a vágy, hogy értékesnek lássam magamat, ne alsóbbrendűnek. És talán ez az elementáris erejű igény mentett meg attól, hogy teljesen elsüllyedjek az önsajnálat mocsarában.

Forrás: Shutterstock

Nem tagadom, nehéz volt kikeveredni ebből az alattomos gondolatspirálból, de szakember segítségével rájöttem: ha boldog akarok lenni, akkor lassan ideje megbarátkoznom önmagammal.

Meg kell tanulnom felülemelkedni az összehasonlítgatáson, és át kell alakítanom a berögzült szokásaimat. Íme, néhány módszer (némiképp lerövidítve), amit a terapeuta javaslatára kipróbáltam, és úgy tűnik, működik:

  • Örülj a barátnőid sikerének! Hogy miért? Azért, mert ha irigységgel és féltékenységgel fordulsz feléjük, azzal csak a saját lelkedet rombolod. Érezd magad inkább hálásnak, hogy tehetséges emberek társaságában töltheted az idődet!
  • Mindenki különleges. Gondolj bele, milyen unalmas lenne, ha csupa egyforma ember élne a Földön. Fogadd el, hogy olyan vagy, amilyen, és vállald fel bátran a hibáidat, a tévedéseidet is!
  • Szeresd a tested! A combodon lévő narancsbőr soha többé nem fog elkeseríteni, ha nem az agyonretusált modellekhez hasonlítod magad. Felesleges versenyezni velük, élj a sokkal izgalmasabb valóságban! És ne feledd: ha kövérnek és csúnyának érzed magad, a környezetedben élők is megérzik a bizonytalanságodat.
  • Ne másnak, magadnak felelj meg, hogy olyan valaki nézzen vissza rád a tükörből, akit magabiztosnak és hitelesnek látsz.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.