izgalom kibeszelo boldogság pislogás
Időnként mindenkivel megesik, hogy elbizonytalanodik a másik ember őszinteségében. Ennek olykor valóban az az oka, hogy a partnerünk átver, de az is megtörténhet, hogy a mi önbizalmunkkal nem stimmel valami, és ezért keressük a környezetünkben a hibákat. Bármelyik eset álljon fenn, nagyon nehéz ezt megállapítani saját magunkról. 

Amikor az önbizalom csökken, a bizonytalanság nő.

"Biztos nem is a haverjával chatel, hanem azzal a csajjal, akit úgy megbámult a múltkori születésnapon. Nyilván, hiszen klasszisokkal jobb nő, mint én. Biztos azért fogom elveszíteni, mert nem vagyok elég jó." - Ismerős gondolatok? Ha igen, akkor gondolkodj el azon: vajon a másikban nem bízol, vagy magaddal nem vagy rendben?

Sokszor nem alaptalanul jelez a nők fejében a vészcsengő, és gyakran az sem segít kideríteni az igazat, ha rákérdezünk, mert az ilyen kérdésekre ritkán érkezik egyenes válasz. Vannak azonban jelek, amikből szavak nélkül is következtetni lehet az igazságra. Persze nem azt állítom, hogy ezek örökérvényű szabályok, mindenesetre érdekes, hogy a testbeszéd milyen sokat elárul egy emberről.

1. A száj eltakarása


Amikor olyasmiről beszélünk, amiről tudjuk, hogy nem volna szabad (hazugság, rosszindulatú pletyka, titok stb.), akkor az agyunk tudat alatt arra készteti a testünket, hogy fojtsa belénk a szavakat, és erre a legtöbbször a kezünket utasítja. Néha csak pár ujjunkkal takarjuk a szánkat, máskor pedig az összeszorított öklünkkel vagy a tenyerünkkel. Minél jobban törekedik az agyunk a szavaink elfojtására, annál erősebb a gesztus. A legtöbben azzal álcázzák a száj eltakarását, hogy például a tenyerükkel végigsimítják az állukat, az egyik ujjukkal megvakarják az orruk szélét, esetleg műköhögést is bevethetnek.

2. Testi elhatárolódás

Ha valaki hazudik, vagy nem biztos az állításában, akkor sok esetben testének egy részével vagy egészével elfordul tőlünk. Mondandója közben elfordíthatja a fejét, kerülheti a szemkontaktust, testét védekezően összehúzhatja vagy karba tett kezekkel állhat, hátraléphet, esetleg teljes testével elfordulhat. Tisztában van azzal, hogy „rossz" az, amit tesz, ezért agyának tudatalatti része automatikus védekezésre utasítja a testét.

Forrás: Shutterstock

3. A szájrándulás


Az egyik leggyakoribb árulkodó jel, amivel a mindennapokban találkozhatsz, a száj rándulása. Amikor nem értünk egyet a hallottakkal, a látottakkal, vagy ha egyszerűen csak nem tetszik valami, akkor azt tudattalanul egy arckifejezés formájában közöljük a környezetünkkel. Ez a szájrándulás nemcsak a hallgatónál, hanem a beszélőnél is megjelenhet, ha ő maga nem ért egyet a saját szavaival. Sok esetben, ha valaki valótlanságot állít, akkor a hazug szavak kimondása után megrándul a szája. Ezzel azt az üzenetet közvetíti, hogy nem gondolta komolyan, vagy nem ért egyet azzal, amit mondott.

+1. Szapora pislogás

A pislogásunk intenzitása az érzelmi érintettségünket és izgalmunkat fejezi ki egy tárggyal, jelenséggel vagy személlyel összefüggésben. Amikor valaki hazudik nekünk, akkor a lebukástól való félelem következtében a pislogása megszaporodhat. Persze a körülményeket mindig szem előtt kell tartanunk, hiszen pislogásunk minden erős érzelmi behatás (boldogság, izgalom, düh stb.) esetén megszaporodik.

Bár a hazugságokról sokan rögtön a megcsalásra asszociálnak, pedig számos, akár ártatlan ok is lehetséges.

Érdemes észben tartanunk, hogy a füllentés nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat. Ha kerüli a tekintetedet, az akár születésnapi meglepetésbulit is jelenthet, nem csak megcsalást.

És persze ok nélkül nem kell egyből letámadnod a párodat - ha például a szájához tette a kezét- , mert egyáltalán nem biztos, hogy nem mond igazat. Csupán jó észben tartani ezeket a jeleket, arra az esetre, ha egy adott dolog kapcsán kétségeink támadnának.

Észrevettél már hasonló jeleket a párkapcsolatodban?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.