kibeszélő beszélgetés manipuláció gesztus emberi kommunikáció
Az emberi kommunikáció bizonyos része nem szavakkal történik. Emiatt érdemes tisztában lenni a testbeszéd jelzéseinek tudatos használatával.

Egyik délután azon gondolkoztunk a barátnőmmel, vajon miért lehet olyan könnyen manipulálni bennünket, és egyesek miért tudják ezt annyira jól csinálni. Meg lehet ezt tanulni?A legjobban az foglalkoztatott minket, hogyan tudunk manipulálni szavak nélkül.

Sokan úgy hiszik, hogy szavak nélkül csak a legközelebbi hozzátartozóink értenek meg minket, de ez nem így van. Több módon kifejezhetjük magunkat a testbeszédünk által is.

A manipuláció célja: olyan döntést vagy lépést kicsikarni a másikból, amit egyébként magától nem tenne meg.

Biztosan te is rácsodálkoztál már arra, hogy téged manipulálni akarnak, vagy esetleg te szerettél volna elérni előnyöket, trükkök bevetésével. Amennyiben felismered a jeleit, könnyebb dolgod lesz, hiszen tisztában lehetsz azzal, milyen szándékkal közelít feléd valójában az az illető, akin észleled ezeket. Egy ember testbeszédéből arra is következtethetünk, hogy igazat mond vagy sem.

Forrás: Shutterstock

Az emberi kommunikáció 55-70 százaléka nonverbális, vagyis nem szavakkal történik. Éppen ezért érdemes valamennyire tájékozottnak lenni a testbeszéd jelzéseinek tudatos használatával, társalgáskor sok dologról árulkodhat.

Így manipulálhatnak szavak nélkül

Néhány példát sorolok fel arra, miként manipulálhatunk szavak nélkül:

  • Ha valaki azt szeretné, hogy a másik kényelmetlenül érezze magát a társaságában, hosszasan, feltűnően a homlokát nézi beszélgetés közben.

  • Ha egy kérdés megválaszolásának elkerülése a cél, az illető a beszélgetésben szünetet tart, majd mélyen a partnere szemébe néz. Ezzel garantáltan zavarba hozza a másikat.

  • Ha valaki felfelé fordított tenyérrel kér tőled valamit, észrevétlenül is érzelmi nyomatékot ad a mondandójának.

  • Amennyiben a főnököd próbál befolyásolni, valószínűleg a lefelé fordított tenyere leplezi majd le előtted, ez a gesztus ugyanis parancsoló nyomatékot ad annak, aki gyakorolja. Még ennél is erősebb hatása van azonban az ökölbe szorított tenyérnek és a kinyújtott mutatóujjnak.

  • Aki pedig a megfélemlítés eszközével próbál téged befolyásolni, könnyen lehet, hogy úgy áll meg előtted, hogy fél karját nagyjából a fejével egy vonalban egy falnak támasztja, míg a másik kezét a kissé oldalra billentett csípőjére teszi.

A manipuláció nem csak negatív lehet

  • A kéz gesztusaival fokozhatjuk meggyőzőerőnket. Ha valaki, akit éppen próbálunk meggyőzni valamiről, hátradől a székében, és kezeit összekulcsolja a tarkóján, akkor ez jót jelent: nyitott arra, amit hall, vagy legalábbis kényelmesen érzi magát az adott helyzetben. Ezzel a pozícióval mi is hasonló jeleket közvetíthetünk.

    Ha szeretnénk megkapni, amit akarunk, ne fonjuk össze magunk előtt a karjainkat beszéd közben, mert ezzel képzeletbeli falat húzunk közénk és a hallgatóságunk közé.

    Karjainkat mindig széttárva tartsuk, kezünk ne szoruljon ökölbe, nyugodjon a térdünkön, illetve ne tegyünk nagy ívű, hadonászó gesztusokat sem.

  • A csuklónk belső oldalát mutassuk. Ez is remek módszer arra, hogy tudat alatt jelezzük a másiknak: nyitottak és őszinték vagyunk. Ezzel a kéztartással fokozhatjuk a beszélgetőpartnerünkben a felé sugárzott bizalom érzését.

  • A lábainkra is figyelünk. A topogás, lábbal dobogás idegességet, türelmetlenséget jelez, illetve azt, hogy unjuk, amit éppen mondanak nekünk. Ha valaki részéről ilyesmit tapasztalunk, ideje kommunikációs stratégiát változtatni. Lábfejeink mindig mutassanak afelé, akivel épp beszélünk, mert érdeklődést fejez ki.

  • A tükörmódszer segít az egymásra hangolódásban. Ha szeretnénk, hogy a beszélgetőpartnerünk igazán ránk hangolódjon, próbáljuk meg tükörként utánozni a mozdulatait - persze, ne túl feltűnően. Ha asztal van kettőnk között, tárgyainkat, telefonunkat, kulcsunkat is helyezzük el a beszélgetőpartner kulcsával, telefonjával, poharával szemben. Az is sokat segíthet, ha néha megismételjük, amit a másik mond - tudat alatt ez is arra erősít rá, hogy egy hullámhosszon vagyunk.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.