maltofer2023 megelőzés fejfájás vashiány
Amikor a fejfájásaim rendszeressé váltak, elhatároztam, megpróbálom kideríteni, mi a kiváltó oka. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, hiszen számos dolog miatt kialakulhat, az egyszerű fáradtságtól kezdve a magas vérnyomáson át a kiszáradásig. Nem szabad azonban legyintenünk a fájdalomra, mert olyan állapot jele is lehet, amely veszélyessé válhat, ha nem kezeljük.

Nem tartoztam mindig azok közé, akiknek gyakran fáj a fejük, de szép lassan sajnos csatlakoztam ehhez a táborhoz. Eleinte azt gondoltam, 30 fölött már érzékenyebb vagyok, mint egykor, és „normális", ha meg-megfájdul a fejem, de mégsem hagyott nyugodni a probléma. Hiszen a fájdalom végül is minden, csak nem normális. Ezért döntöttem úgy, hogy nem hagyom figyelmen kívül a gondot, és nem is legyintek rá, hanem inkább utánajárok, mi okozhatja.

Nem olyan könnyű rájönni, hogy mi is a fejfájás pontos oka. Persze vannak egyértelmű helyzetek: mondjuk egy átmulatott éjszaka után nem kérdés, miért hasogat a fejünk. Egyéb esetekben, amikor nem tudjuk ilyen konkrétumhoz kötni a fájdalmat, már sokkal bonyolultabb a helyzet. Alapos megfigyelés alá kell helyeznünk a testünket és az életmódunkat, hiszen a fejfájás kialakulhat stressz hatására, időjárási front miatt, hormonális változások következtében, de magas vérnyomás, fáradtság, éhség és kiszáradás esetén is, hogy csak néhányat említsek a számos kiváltó ok közül. Esetemben nem ezek okozták a problémát, így arra kezdtem koncentrálni, hogy milyen tüneteim vannak még. A fejfájás mellett szinte állandóan fáradtnak éreztem magam, bár ennek korábban nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, kiderült, hogy ez is egy intő jel. A feledékenységemet sem gondoltam fontos tünetnek, de a testemen gyakran megjelenő zúzódásokat, bevérzéseket sem. Ezek összessége viszont egy igen konkrét irányba terelt: vashiány.

Forrás: Shutterstock

A gyanúmat egy orvosi vizsgálat is alátámasztotta, ahol azt is megtudtam, a nők fokozottabban ki vannak téve a vashiány kialakulásának, mint a férfiak, és a vasszükségletük is magasabb. Egyrészt a menstruáció miatt, főleg, ha erősebb a vérzés, másrészt a nők nagyobb része diétázik vagy követ valamilyen speciális étrendet időről időre. Ha emellett még rendszeresen sportol is valaki úgy, hogy közben nem igazán figyel oda a változatos étrendre – ahogy én sem tettem –, könnyedén hiány alakulhat ki a szervezetben. Mint kiderült, a környezetemben több nőnél is előfordult már vashiány. Volt, akinél a várandósság és a szoptatás idején, mivel ekkor sokkal több vasra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy ellássa az anyát és a magzatot, csecsemőt is. Olyan ismerősömnél is fellépett ez az állapot, aki a vegán életmódra váltott, ám mivel meglehetősen kezdő volt, nem figyelt oda eléggé arra, hogy mindenféle szükséges tápanyaggal ellássa a testét.

A változatos étrend tehát a kulcsa annak, hogy ne alakuljon ki a vashiány, mert az a legjobb, ha természetes formájában biztosítjuk a szervezetünk számára a szükséges vasat. Én is megfogadtam, hogy ezek után sokkal többször kerülnek majd a tányéromra vörös húsok, hüvelyesek és természetesen olyan belsőségek is, mint a máj. Azért is nagyon fontos fokozottan odafigyelni, mert ha a szervezetünk vasraktára kiürül, akkor vashiányos vérszegénység alakul ki, ami rendkívül súlyos betegség, és a szervezetünk összeomlásához is vezethet. Az étrend átalakításán kívül vaspótló készítményekre is szükségünk lehet – kialakult hiány kezelésére kúraszerűen, laboratóriumi ellenőrzés mellett, de akár megelőzésként is, például néhány fent említett élethelyzetben, mint aktív sport, növényi étrend. Különösen fontos a vaspótlás a terhesség és a szoptatás idején, ugyanis akkor lehetetlen a szervezet számára szükséges mennyiséget kizárólag élelmiszerekkel biztosítani.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés
A Maltofer vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.