kibeszélő probléma aranyszabály jótanácsok társadalmi elvárások
A legjobb tanács, amit a pszichológusomtól kaptam az volt, hogy "adjak hiteles reakciót". Ez a roppant egyszerűnek tűnő tanács számomra nem volt olyan magától értetődő, mert nekem minden helyzetre megvoltak a saját sémáim.

Íme, az én aranyszabályaim, és azok újragondolása:

1. MINDENT ki lehet bírni

Hát nem, nem lehet. Valamihez bizony segítség kell. Amikor eljutsz arra a pontra, hogy ezt felismered, akkor eljutsz a probléma megoldásának kezdetéig is. Félreértés ne essék, a pszichológus nem fogja senki helyett megoldani a problémáját, de iránytű tud lenni egy viharos tengeren.

Helyette: Merj segítséget kérni, és tanuld meg a segítséget elfogadni!

2. Ha jót nem tudsz mondani, akkor maradj csendben!

Kiegészítése: mit fognak mások gondolni, ha....?

Ez az egész azon alapszik, hogy azt gondoljuk: akkor vagyunk udvariasak, ha nem mondjuk el nyíltan a véleményünket semmiről, ha az másoknak bántó vagy sértő lehet. Vagy saját magadat nem akarod kellemetlen helyzetbe hozni, ha egy témában nem vagy elég jártas - de nem mersz kérdezni.

Helyette: Ne érdekeljen, hogy egy vadidegen ember mit gondol rólad! Akik ismernek, azok úgysem fognak ezért megharagudni rád.

Tehát nyugodtan mondd el a véleményed, és tedd fel a kérdéseidet! Ettől még nem leszel udvariatlan, csak határozott.

3. Ne légy DÜHÖS!

Nyilván nem jó dühösnek lenni, de alapvetően a düh elfojtása sokkal károsabb, mint néha kis adagokban kiereszteni. Nekem erről mindig a szeméttelepeken a szeméttömörítő jut az eszembe, ami a nagy halom szemétből kicsi, töppedt csomagokat csinál. És így az egész kezelhetővé válik. Sokkal jobb, mintha csak gyűlne, gyűlne a szemét, és egy bizonyos ponton elöntene mindent. Akkor már hiába próbálnák visszaszuszakolni.

Forrás: Shutterstock

Helyette: Fejezd ki elégedetlenségedet! Jelezd, ha neked az adott szituáció kellemetlen, és mondd el azt is, hogy miért!

Találj feszültség-levezető hobbit! Legyen énidőd, amikor töltődhetsz! Dühösnek lenni EMBERI reakció. Senki sem tökéletes, te sem.

4. Ne bízd el magad! Avagy: ne légy már olyan önhitt/beképzelt!

Ne keverd a szezont a fazonnal, ne hidd azt, hogy ha bízol magadban és a képességeidben, akkor rögtön nárcisztikus hülyegyerek leszel! Az egészséges önértékelés köszönő viszonyban sincs azzal, hogy csak a hibáidat látod a tükörben.

Helyette: Tanuld meg szeretni saját magadat!

Tanuld meg szeretni azt az embert, aki minden nap visszamosolyog rád a tükörből! Tanuld meg a jót, az erősségeidet látni magadban, ne csak a hibáidat!

+1 Elengedés

Ugyan nem egy alap bölcsesség továbbgondolása, de a korábbiakból egyenesen következik: tanuld meg elengedni azokat a dolgokat, amik korábban fontosnak tűntek, de valójában haszontalan apróságok, amik miatt te fölöslegesen görcsölsz! Nem kell, hogy egyszerre legyél tökéletes anya, szuper munkaerő és tökéletes feleség. Mindenkinek más lehet fontos. Neked mi az?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.